CU O SUBSCRIERE DE 120 DE MILIOANE DE EURO,

IFC - cel mai mare investitor în obligaţiunile Banca Transilvania

12 iul. 2018 Piaţa de Capital
A.I.
IFC - cel mai mare investitor în obligaţiunile Banca Transilvania

Manuel Reyes Retana, IFC: "Sperăm că această tranzacţie va deschide calea şi altor emisiuni care vor contribui la consolidarea pieţelor de capital din România" 

International Finance Corporation (IFC) a subscris 120 de milioane de euro în obligaţiunile Băncii Transilvania (BT), devenind astfel investitorul principal în emisiunea de titluri lansată, recent, de instituţia de credit din Cluj, arată un comunicat al IFC.

Emisiunea de titluri are scadenţă pe zece ani şi a strâns 285 milioane de euro. Titlurile (simbol TLV28E), denominate în euro, poartă o dobândă egală cu EURIBOR la şase luni + 3,75% pe an, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 100.000 de euro.

Manuel Reyes Retana, Director Regional în cadrul IFC, Grupul Instituţiilor Financiare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a declarat: "Sperăm că această tranzacţie constituie un test pentru piaţă, care va deschide calea şi altor emisiuni ce vor contribui la consolidarea pieţelor de capital din România".

Colaborarea dintre IFC şi BT a început în anul 2004, când banca din Cluj a primit un împrumut prioritar pentru creditare din fonduri atrase garantate cu ipoteci, mai notează comunicatul, în care se mai precizează: "Începând din acel moment, IFC a investit într-o serie de instrumente de datorie cu rang prioritar, subordonate şi convertibile pentru respectiva bancă, la care este şi acţionar începând din anul 2009. O bază de capital mai puternică va contribui la sporirea rezistenţei financiare a BT şi va sprijini viitoarea noastră strategie de creştere".

Potrivit comunicatului, strategia IFC pentru pieţe financiare în Europa Centrală şi de Sud-Est constă în a încheia parteneriate cu bănci sistemice, pentru a putea susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, a precizat, la finalul săptămânii trecute, că resursele atrase prin vânzarea obligaţiunilor BT şi care sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vor fi folosite pentru acordarea de credite de investiţii pentru companii, cu maturităţi cuprinse între cinci şi şapte ani.

Conform IFC, România a devenit membră IFC în 1990, iar IFC a investit în total aproximativ trei miliarde de dolari în România, începând de la acel moment, în diverse sectoare şi depune eforturi pentru a putea facilita accesul la finanţare al companiilor mai mici din România şi din întreaga regiune.

IFC este o organizaţie membră a Grupului Băncii Mondiale, iar Banca Transilvania este a doua mare bancă din România din punct de vedere al activelor deţinute.

Pe lângă IFC, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a subscris 100 de milioane de euro din emisiunea de obligaţiuni. Cu o deţinere de 8,6%, BERD este cel mai mare acţionar al instituţiei de credit din Cluj.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

ADRIAN TĂNASE (BVB):O participare mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital, o prioritate1
20 apr. M.I.


PRIVIND CEREREA DE MODIFICARE A ACTULUI CONSTITUTIV AL SIF OLTENIA:ASF - aviz pozitiv solicitărilor cerute de SIF1 şi SIF4
19 apr. M.G.


Indicii BVB au închis în creştere
19 apr. L.A.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 1,17 milioane de euro pe BVB1
19 apr. I.M.


Radu Hanga, preşedintele noului Consiliu Director al AAF
19 apr. T.T.


AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ:"Grupul Frăţilă deţine peste 5% din SIF Transilvania"
19 apr. Andrei Iacomi


ASF a decis ca SIF1 să blocheze drepturile de vot pentru o deţinere concertată de peste 12%
19 apr. M.G.


Indicii BVB au deschis în creştere
19 apr. T.T.


DIN PROFITUL NET DE REPARTIZAT AL ANULUI 2018Şantierul Naval Orşova distribuie 94%, ca dividende
19 apr. Andrei Iacomi


BVBRulajul se menţine sub media anului
19 apr. MIHAI GONGOROI

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.