CULTURĂ

Milioane de euro pentru revitalizarea unor monumente istorice

18 sep. Cultură
D.N.
Milioane de euro pentru revitalizarea unor monumente istorice

Ministrul Culturii a semnat contractele de finanţare aferente proiectelor de restaurare şi revitalizare a unor monumente istorice, cu un buget total de 16 milioane de euro. Apelul a fost lansat în perioada iunie - noiembrie 2019 în cadrul Programului RO-CULTURA, finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021. Nouă monumente istorice din ţară vor beneficia de fonduri nerambursabile şi vor fi restaurate în următoarele luni, cheltuielile ridicânduse la 77 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro).

Alături de ministrul de resort Bogdan Gheorghiu, la eveniment s-a aflat şi Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului.

Ministrul Gheorghiu a precizat că nu va fi vorba doar despre reabilitarea unor clădiri, ci şi despre punerea lor în valoare prin diverse activităţi cultural-artistice şi educaţionale destinate publicului: "Nu e vorba doar de reabilitarea unor clădiri, ci de punerea lor în valoare din punct de vedere socio-economic. Acesta este cel mai mare dintre cele şapte apeluri din cadrul programului privind restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice. Nouă monumente istorice vor căpăta o nouă înfăţişare. Cele nouă proiecte câştigătoare aparţin, în majoritate, unor instituţii publice. Şapte dintre ele sunt dezvoltate în parteneriat cu entităţi din Norvegia şi Islanda".

În acest apel au fost depuse 27 de proiecte, iar cele nouă care primesc finanţare sunt: Restaurare, consolidare şi dotare - Muzeul judeţean "Teoharie Antonescu" (municipiul Giurgiu); Restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor (complexul naţional muzeal Astra, Sibiu); Restaurarea şi punerea în valoare a conacului Marghiloman (Institutul naţional al Patrimoniului); Restaurarea, revitalizarea şi punerea în valoare a obiectivului Casa compozitorului Paul Constantinescu (Ploieşti); Restaurarea şi revitalizarea patrimoniului cultural Centrul expoziţional şi de evenimente Şcoala "Pitner" (Primăria Reşiţa); Restaurare monument istoric şi amenajarea Muzeului Farmaciei Bucureşti (Colegiul Farmaciştilor Bucureşti) - casa în care se află farmacia "Gheorghe Hotăranu", de la intersecţia străzilor Maria Rosetti şi Vasile Lascăr, special cumpărată în 2017 pentru înfiinţarea muzeului; Consolidare, rastaurare şi amenajare Casa de cultură Vila Elisabeta (Băile Herculane); Refuncţionalizare imobil pentru Centrul cultural Turn de Apă Iosefin (primăria Timişoara); Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european Sarmisegetuza Regia (Hunedoara). Suma maximă acordată pentru un proiect a fost de 2 milioane de euro (80% din totalul cheltuielilor), iar valoarea fiecărui proiect se apropie de aceasta.

Proiectele se vor derula începând cu 1 octombrie şi lucrările trebuie să fie finalizate în maxim 43 de luni. Odată cu aceste nouă proiecte, au fost create peste 100 de locuri de muncă.

Bogdan Trîmbaciu a detaliat: "Programul RO-CULTURA există datorită finanţărilor oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pe cadrul 2014 - 2021. Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a mai gestionat acest tip de fonduri şi a mai avut două programe în valoare totală de 27 de milioane de euro în perioada 2013 - 2017, prin care a finanţat 109 proiecte şi am avut un grad de absorbţie de peste 90%. Anul acesta a fost unul foarte aglomerat pentru Programul RO-CULTURA. Avem în implementare acum 20 de proiecte din cele două apeluri deja contractate. Lor li se adaugă cele nouă proiecte contractate azi şi cele 97 aflate în evaluare". În 2021, vor fi lansate alte două apeluri de finanţare, în valoare totală de 4 milioane de euro - pentru antreprenoriat cultural şi pentru sprijinirea iniţiativelor culturale legte de minoritatea romă. Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că restaurarea picturii interioare de la Biserica Învierea Domnului a Mănăstirii Suceviţa a fost finalizată, recepţia lucrărilor urmând să aibă loc sâmbătă: "În sfârşit după 20 de ani, Biserica Învierea Domnului a Mănăstirii Suceviţa are finalizată restaurarea picturii interioare. Aşadar, pe 19 septembrie, anul curent, va avea loc inaugurarea lucrărilor de restaurare a picturii murale interioare prin Programul Naţional de Restaurare, lucrări care au început în anul 2000. Suma totală a lucrărilor este de aproximativ patru milioane de lei". Ministrul susţine că lucrările au durat 20 de ani din cauza alocărilor deficitare: "Dacă o să mă întrebaţi de ce a durat 20 de ani... restaurarea unei picturi murale de mari dimensiuni este tradiţional un proces de lungă durată. Restauratorii au lucrat pe mii de metri pătraţi de pictură care au presupus inclusiv cercetări istorice şi iconografice. Proiectul nu se putea realiza în mai puţin de 10 ani, asta au spus specialiştii încă de la început, însă dublarea acestui timp a depins şi de alocările deficitare din Programul Naţional de Restaurare". Lucrările au costat 4 milioane de lei.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ INTERVIU CU MIREL TALOŞ, PREŞEDINTE INTERIMAR ICR"În această perioadă am descoperit incredibila forţă a culturii"
01 dec. A CONSEMNAT DAN NICOLAIE


EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ INTERVIU CU BOGDAN GHEORGHIU, MINISTRUL CULTURII"Cultura are nevoie de continuitate şi de măsuri coerente, de debirocratizare"
01 dec. A CONSEMNAT DAN NICOLAIE


MINISTERUL CULTURII:''Actul normativ privind schema de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a fi îmbunătăţit''2
24 nov. G.U.


FESTIVAL ONLINEZeci de spectacole de teatru, gratis
18 nov. O.D.


CEA MAI MARE LECŢIE DIN LUMEElevii învaţă despre schimbările climatice1
17 nov. O.D.


NOAPTEA MUZEELOR ÎN BUCUREŞTI:23 de muzee cu program online şi fizic, adaptat restricţiilor sanitare
14 nov. G.U.


Noaptea Muzeelor la "Antipa" 2020
12 nov. A.B.


Lucrări de Nicolae Tonitza, adjudecate în licitaţia online "Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti"
23 oct. A.P.


EFECTELE CRIZEI SANITAREDezastru în zona culturii2
13 oct. O.D.


BOGDAN GHEORGHIU:''Fiecare segment al patrimoniului cultural din România ne deschide porţile către turismul intern şi internaţional''
07 oct. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.