Cum se pregăteşte Germania de vaccinarea anti-Covid

01 dec. 2020 Miscellanea
A.P.
Cum se pregăteşte Germania de vaccinarea anti-Covid

În timp ce majoritatea vaccinurilor anti-coronavirus sunt încă în faza de testare, producţia deja s-a pornit. Iar firmele germane sunt implicate masiv, la fel ca şi în activitatea de transportare a vaccinurilor, arată Mischa Ehrhardt într-o analiză Deutsche Welle, citată de g4media.

Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se duce în laboratoare, acolo unde se caută şi se testează substanţe microscopice pentru un vaccin. Livrarea şi transportarea acestui vaccin va fi însă "cea mai mare şi mai complexă operaţiune logistică globală efectuată vreodată", după cum s-a exprimat federaţia internaţională de transport aerian IATA. Câteva firme germane joacă un rol-cheie în acest proces.

De exemplu, la Mainz, compania Biontech. Firma germană relativ mică s-a aliat cu gigantul american Pfizer şi a înregistrat un succes: cele două companii partenere au făcut în SUA cerere pentru aprobarea în regim de urgenţă a primului vaccin anti-coronavirus. Omologarea ar putea veni chiar anul acesta.

Biontech este în prima linie a luptei contra epidemiei, dar nu este singura companie germană implicată. La găsirea unui vaccin lucrează şi cercetătorii de la firma Curevac din Tubingen - sprijiniţi financiar de investitorul Dietmar Hopp, fondatorul SAP, şi de guvernul german. Curevac mai are ceva până la depunerea cererii de omologare. Totuşi, deja se preocupă intens de producţia în masă a viitorului vaccin, la fel cum fac şi concurenţii săi.

Producţia a fost deja demarată

Este nevoie în acest sens de miliarde de flacoane din sticlă specială. Concernul Gerresheimer din Dusseldorf este unul din liderii de piaţă la nivel mondial în acest sector. La fel sunt experţii în sticlă specială de la firma Schott din Mainz. Trei sferturi din producătorii de vaccinuri care se află în fazele unu sau doi de testare ar fi comandat deja fiolele speciale de la Schott, potrivit acestei companii. Iar pentru că producătorii de vaccinuri au comandat din timp, nu vor exista nici dificultăţi de realizare a tuturor comenzilor. Sporirea producţiei va aduce şi profituri pe măsură - firma din Mainz se aşteaptă la un volum de vânzări suplimentar de peste zece milioane de euro.

Şi pentru că producţia funcţionează deja la cote ridicate, Biontech şi Pfizer susţin că, odată cu omologarea vaccinului lor în SUA, ar putea începe deja în doar câteva ore livrările. Cele două firme se află în contact şi cu autorităţile responsabile din Europa, Canada, Australia, Japonia şi Marea Britanie, fiind demarate de asemenea şi acolo procedurile de omologare a vaccinului.

La fel ca în Europa, şi în celelalte regiuni autorităţile pot verifica rezultatele testelor clinice încă din timpul desfăşurării studiilor, deoarece firmele producătoare comunică permanent rezultatele intermediare ale cercetării lor. În mod normal, companiile farmaceutice strâng aceste date timp de luni şi ani şi le predau pe toate deodată autorităţilor sanitare la încheierea testelor.

Momentul specialiştilor în logistică

După ce vaccinurile sunt omologate, este treaba distribuitorilor să se ocupe de "cea mai mare şi mai complexă operaţiune logistică globală" şi să livreze miliardele de doze rapid şi sigur oamenilor din întreaga lume. De aceea, şi divizia cargo a Lufthansa se pregăteşte cu intensitate la Frankfurt pentru distribuirea în masă a vaccinurilor. Potrivit Lufthansa Cargo, se fac pregătiri atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri, pentru că nu se ştie deocamdată de unde vor veni primele vaccinuri.

Într-o poziţie de frunte se vede şi Deutsche Post/DHL. Concernul din Bonn discută în prezent cu guverne şi autorităţi şi se pregăteşte de sarcina-mamut care urmează. Un studiu efectuat la comanda Deutsche Post a arătat că aprovizionarea globală cu miliarde de doze de vaccin se poate compara cu o sarcină herculeană. Pentru livrarea celor 10 miliarde de doze estimate ca necesare pe termen mai lung ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de palete de transport şi de 15.000 de zboruri. "Acest demers nu va eşua cu siguranţă din cauza logisticii", s-a arătat încrezător în urmă cu câteva zile şeful Deutsche Post, Frank Appel. Şi asta pentru că firmele de transport şi distribuţie au deja o experienţă de 20 de ani de colaborare cu companiile farmaceutice şi de livrare a sensibilelor produse ale acestora - infrastructura necesară ar exista deci deja.

Problema păstrării la rece

Unul din aspectele problematice ale întregului proces: vaccinul anti-coronavirus produs de Biontech şi Pfizer trebuie păstrat mereu la temperaturi cuprinse între minus 70 şi minus 80 de grade Celsius. Soluţia este oferită şi aici de anumite firme, precum va-Q-tec din Wurzburg, specializată în congelatoare capabile să asigure temperaturi foarte scăzute. Compania a anunţat în urmă cu câteva zile un acord cu o companie farmaceutică, urmând a livra acesteia începând cu primul trimestru al anului viitor 1000 de containere de transport ultraperformante. Şi alţi producători de astfel de echipamente de răcire se află în negocieri avansate cu firmele farmaceutice. "Înţelegerea încheiată acum este cea mai amplă din întreaga istorie de 20 de ani a companiei noastre şi una din cele mai mari din întreaga branşă", a declarat şeful şi fondatorul va-Q-tec, Joachim Kuhn. În oraşul Tuttlingen, firma Binder produce congelatoarele speciale necesare, folosite de regulă de laboratoarele de cercetare medicală. În ultimele săptămâni, firma din Tuttlingen, lider de piaţă la nivel mondial, şi-a triplat producţia.

Nu în cele din urmă, va fi nevoie şi de ustensile medicale pentru vaccinarea oamenilor. B. Braun din Hessa joacă aici un rol decisiv. "Numeroşi producători de vaccinuri şi multe guverne cer acum seringi şi canule, precum şi alte produse folosite pentru vaccinare şi se asigură astfel că vor beneficia de stocurile necesare", a declarat pentru DW Frank Kirchner. El este şeful companiei B. Braun Deutschland.

Pe lângă seringi de unică folosinţă şi canule, firma amintită fabrică şi produse folosite în general în combaterea pandemiei, precum dezinfectanţi, mănuşi medicale, alte dotări de protecţie destinate personalului medical şi sanitar. În prezent, B. Braun utilizează planuri de lucru conform cărora vaccinarea de masă împotriva coronavirusului ar urma să înceapă din 15 decembrie.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Restaurantele şi cafenelele din Bucureşti, deschise până la ora 23:00
26 ian. G.U.


BOGDAN AURESCU, DESPRE CERTIFICATELE DE VACCINARE ANTI-COVID:''Trebuie să evităm orice abordare discriminatorie''
26 ian. G.U.


Centrul Pompidou din Paris, închis pentru renovări extinse, care vor dura trei ani
26 ian. G.U.


EXPERŢII SAS:2021 are toate premisele pentru a deveni anul fraudelor digitale
26 ian. G.U.


Daniel Băluţă anunţă că parcările publice de pe străzile Secerei şi Izvorul Rece intră în sistem de tarifare
26 ian. G.U.


26 IANUARIE, ÎN ROMÂNIA:Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine ridicat - 2877 noi cazuri
26 ian. S.B.


26 IANUARIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 100 milioane ; Decese - cca. 2,15 milioane1
26 ian. J.P.


130 de restaurante din Ungaria sfidează restricţiile şi anunţă că se vor redeschide în februarie
26 ian. A.P.


AstraZeneca respinge informaţiile despre eficacitatea scăzută a vaccinului său anti-Covid în rândul vârstnicilor
26 ian. S.B.


ÎNCEPÂND CU 1 MARTIERusia a aprobat majorarea taxei la exporturile de grâu
26 ian. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.