CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia, neconstituţionale

03 iun. 16:41 Miscellanea
S.B.
OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia, neconstituţionale

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, a decisi miercuri Curtea Constituţională, argumentând că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament. Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern, informează news.ro.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, fiind contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie, după caz", aanunţat CCR, care a analizat obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, obiecţii formulate de un număr de 73 de deputaţi şi de Guvernul României.

Cele două alineate ale primului articol din Constituţie invocate prevăd că "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale" şi că "în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".

Articolul 61 alineatul 1 notează că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării", iar articolul 115, alineatul 6 precizează că Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituţională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege.

"Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba", consideră judecătorii CCR.

Conform judecătorilor constituţionalo, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Transgaz împrumută 300 milioane lei de la Banca Transilvania pentru finanţarea necesarului de capital de lucru
16 iul. A.B


Doi clienţi şi trei angajaţi World Class România, infectaţi cu covid
16 iul. A.P.


Un bărbat infectat cu covid a murit după ce a refuzat internarea
16 iul. A.P.


Măsurile de restricţie care se menţin după 17 iulie
16 iul. A.P.


Primăria Iaşi a girat lansarea unui volum care include texte conspiraţioniste
16 iul. A.P.


Italia ar putea interzice intrarea românilor în ţară
16 iul. A.P.


Tătaru, despre o eventuală revenire la starea de urgenţă: "În acest moment nu e cazul"
16 iul. A.B


"The Michelle Obama Podcast", va fi lansat de Spotify la finalul lunii iulie1
16 iul. A.B


USR a depus şapte proiecte de lege pentru debirocratizare şi transparentizarea activităţii statului
16 iul. A.B


Aplicaţia TikTok, amendată de Coreea de Sud pentru încălcarea confidenţialităţii datelor
16 iul. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.