Curtea Supremă braziliană incriminează penal homofobia 1

14 iun. 19:20 Internaţional
I.M.
Curtea Supremă braziliană incriminează penal homofobia

Curtea Supremă a Braziliei a introdus sub incidenţă penală homofobia - cu opt voturi la trei -, o măsură importantă pentru minorităţile sexuale, într-una dintre ţările în care se înregistrează cel mai mare număr de ucideri şi sinucideri ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), relatează AFP, citat de News.ro.

Tribunalul Federal Suprem (STF) a hotărât - provizoriu - să asimileze homofobia infracţiunii de rasism, până când Congresul - în prezent majoritar conservator şi aflat sub o puternică influenţă a bisericilor evaghelice - să elaboreze o nouă lege specifică în lupta împotriva acestui tip de discriminare.

"Orice prejudecată este o violenţă", a declarat Carmen Luzia, o judecătoare de la STF, motivându-şi votul în favoarea hotărârii.

"Orice discriminare este o cauză de suferinţă", însă "anumite prejudecăţi cauzează mai multe suferinţe decât altele, pentru că răni afectează persoana în casa sa, care despart părinţi de copii, (care despart) fraţii, prietenii, din cauza simplului fapt că încearcă să trăiască un lucru prezentat ca natural", a declarat judecătoarea, conform News.ro.

Potrivit ONG-ului Grupo Gay da Bahia (GGB), care colectează statistici naţionale de patru decenii, în 2017, în Brazilia au avut loc 387 de crime şi 58 de sinucideri din cauza a ceea ce asociaţia prezintădrept "homotransfobie", adică a unor sentimente negative faţă de homosexuali sau transsexuali.

Nivelul prezentat de către GGB este cu 30% mai mare decât în 2016. Aceste date implică uciderea sau sinuciderea unei persoane din comunitatea LGBT o dată la 19 ore în Brazilia.

STF apreciază că puterea legislativă se face vinovată de faptul că nu a adoptat până în prezent o lege care să lupte împotriva unor comportamente homofobe.

Judecătorii care s-au pronunţat în favoarea incriminării penale a homofobiei au apreciat că, în lipsa acţiunii Congresului în această privinţă, STF se poate sesiza cu privire la acest subiect.

Însă cei trei judecători care au votat împotriva hotărârii au apreciat că decizia incriminării homofobiei revine Congresului şi nu STF, scrie News.ro.

"Numai Parlamentul poate să aprobe (definirea) infracţiunilor şi pedepselor, doar Parlamentul poate legifera în (domeniul) penal", a subliniat unul dintre aceşti judecători, Ricardo Lewandowski.

Faptele de rasism pot fi pedepseite în Brazilia cu până la trei ani de închisoare sau amendă. Potrivit hotărârii STF, aceste pedepse urmează să fie aplicate de-acum unor comportamente homofobe.

Anunţul STF a provocat indignare în Congres, care a denunţat faptul că a fost deposedat de prerogativele sale.

"Constituţia atribuie Congresului Naţional capacitatea de a legifera", a subliniat preşedinţia Senatului într-un comunicat.

Parlamentul respectă hotărârea STF, "însă nu poate accepta interpretarea potrivit căreia el este de vină, pentru că el se orientează în funcţie de respectarea democraţiei şi pluralităţii opiniilor", adaugă preşedinţia Senatului, informează News.ro.

Bisericile Penticostale - care au numeroşi reprezentanţi în Congresul brazilian - se opun unor iniţiative ca cea adoptată de STF.

Numeroşi reprezentanţi ai acestor biserici se tem că o incriminare a homofobiei ar putea restrânge libertatea de exprimare a pastorilor lor, care resping uniunile între persoane de acelaşi sex pe baza textelor religioase.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2019, 17:20

Vorba francezului se_ la vi_. Libertate au vrut, au primit cu varf si indesat rau.

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Guaido acuză Guvernul Maduro de "asasinarea" unui politician din opoziţie
18 oct. I.I.


CHRISTINE LAGARDE: "Este o onoare să-i succed lui Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene"
18 oct. A.I.


Bursele asiatice au închis în scădere
18 oct. A.I.


BREXIT:UE - un nou plan bugetar de 1,1 trilioane de euro
18 oct. B.D.


Impactul Brexit asupra României ar putea fi unul modest
18 oct. I.A.


Johnson încearcă să convingă Westminsterul după acordul Brexitului de la Bruxelles
18 oct. I.D.


DONALD TRUMP: Turcii şi kurzii aveau nevoie "să se ciondănească ca nişte copii"1
18 oct. D.D.


Bursele europene au deschis în creştere
18 oct. D.B.


ANALIŞTI: Acordul pentru Brexit al lui Boris Johnson îi va face mai săraci pe britanici
18 oct. M.A.


Casa Albă recunoaşte că Trump a blocat ajutorul militar pentru Ucraina1
18 oct. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.