Curtea Supremă braziliană incriminează penal homofobia 1

14 iun. 19:20 Internaţional
I.M.
Curtea Supremă braziliană incriminează penal homofobia

Curtea Supremă a Braziliei a introdus sub incidenţă penală homofobia - cu opt voturi la trei -, o măsură importantă pentru minorităţile sexuale, într-una dintre ţările în care se înregistrează cel mai mare număr de ucideri şi sinucideri ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), relatează AFP, citat de News.ro.

Tribunalul Federal Suprem (STF) a hotărât - provizoriu - să asimileze homofobia infracţiunii de rasism, până când Congresul - în prezent majoritar conservator şi aflat sub o puternică influenţă a bisericilor evaghelice - să elaboreze o nouă lege specifică în lupta împotriva acestui tip de discriminare.

"Orice prejudecată este o violenţă", a declarat Carmen Luzia, o judecătoare de la STF, motivându-şi votul în favoarea hotărârii.

"Orice discriminare este o cauză de suferinţă", însă "anumite prejudecăţi cauzează mai multe suferinţe decât altele, pentru că răni afectează persoana în casa sa, care despart părinţi de copii, (care despart) fraţii, prietenii, din cauza simplului fapt că încearcă să trăiască un lucru prezentat ca natural", a declarat judecătoarea, conform News.ro.

Potrivit ONG-ului Grupo Gay da Bahia (GGB), care colectează statistici naţionale de patru decenii, în 2017, în Brazilia au avut loc 387 de crime şi 58 de sinucideri din cauza a ceea ce asociaţia prezintădrept "homotransfobie", adică a unor sentimente negative faţă de homosexuali sau transsexuali.

Nivelul prezentat de către GGB este cu 30% mai mare decât în 2016. Aceste date implică uciderea sau sinuciderea unei persoane din comunitatea LGBT o dată la 19 ore în Brazilia.

STF apreciază că puterea legislativă se face vinovată de faptul că nu a adoptat până în prezent o lege care să lupte împotriva unor comportamente homofobe.

Judecătorii care s-au pronunţat în favoarea incriminării penale a homofobiei au apreciat că, în lipsa acţiunii Congresului în această privinţă, STF se poate sesiza cu privire la acest subiect.

Însă cei trei judecători care au votat împotriva hotărârii au apreciat că decizia incriminării homofobiei revine Congresului şi nu STF, scrie News.ro.

"Numai Parlamentul poate să aprobe (definirea) infracţiunilor şi pedepselor, doar Parlamentul poate legifera în (domeniul) penal", a subliniat unul dintre aceşti judecători, Ricardo Lewandowski.

Faptele de rasism pot fi pedepseite în Brazilia cu până la trei ani de închisoare sau amendă. Potrivit hotărârii STF, aceste pedepse urmează să fie aplicate de-acum unor comportamente homofobe.

Anunţul STF a provocat indignare în Congres, care a denunţat faptul că a fost deposedat de prerogativele sale.

"Constituţia atribuie Congresului Naţional capacitatea de a legifera", a subliniat preşedinţia Senatului într-un comunicat.

Parlamentul respectă hotărârea STF, "însă nu poate accepta interpretarea potrivit căreia el este de vină, pentru că el se orientează în funcţie de respectarea democraţiei şi pluralităţii opiniilor", adaugă preşedinţia Senatului, informează News.ro.

Bisericile Penticostale - care au numeroşi reprezentanţi în Congresul brazilian - se opun unor iniţiative ca cea adoptată de STF.

Numeroşi reprezentanţi ai acestor biserici se tem că o incriminare a homofobiei ar putea restrânge libertatea de exprimare a pastorilor lor, care resping uniunile între persoane de acelaşi sex pe baza textelor religioase.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2019, 17:20

Vorba francezului se_ la vi_. Libertate au vrut, au primit cu varf si indesat rau.

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bernard Arnault devine al doilea cel mai bogat om din lume
17 iul. I.A.M.


Wall Street a deschis în creştere
17 iul. M.I.


Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO1
17 iul. T.T.


SUA:O carte poştală, ajunsă la destinaţie după 26 ani de la expediere
17 iul. T.E.


Verzii cer patru posturi în CE, pentru a coopera cu von der Leyen
17 iul. M.I.


Situaţia de la Chişinău, dezbătută în Parlamentul European
17 iul. T.T.


THE TIMES:Boris Johnson pregăteşte organizarea unor alegeri naţionale în Marea Britanie
17 iul. V.D.


Rusia va investi 70 de miliarde dolari pentru a creşte producţia de cereale
17 iul. I.I.


Bursele asiatice au închis mixt
17 iul. T.E.


Bursele europene au deschis în scădere
17 iul. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.