CUTREMUR ÎN JUSTIŢIE

Giorgiana Hosu demisionează din fruntea DIICOT

25 sep. Politică
GHEORGHE IORGOVEANU

*Decizia a fost luată după condamnarea penală în primă instanţă a soţului acesteia

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a rămas fără procuror-şef, după ce Giorgiana Hosu a demisionat, aseară, din funcţia deţinută. Situaţia Giorgianei Hosu, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a devenit complicată ieri, după ce Tribunalul Bucureşti, în calitate de instanţă de fond, a decis, condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei a soţului acesteia, fostul poliţist Dan Hosu. Deşi decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, şefa DIICOT a demisionat din funcţie.

Amintim că, în urmă cu două zile, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, că, în cazul condamnării soţului şefei DIICOT, nu va aştepta "să mişte alţii rotiţele", lăsând să se înţeleagă că va solicita reevocarea din funcţie a Giorgianei Hosu.

"Dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa, self-evident. Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva fiindcă şi dumneavoastră şi alţi aţi invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă daţi seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru. Ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menţionată în aviz, nici nu a fost menţionată ca şi posibilă problemă. Şi, totuşi, dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele", a precizat Klaus Iohannis, întrebat dacă va cere revocarea Giorgianei Hosu de la şefia DIICOT în cazul unei eventuale condamnări a soţului acesteia.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au găsit pe Dan Hosu vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi de instigare la fosorirea în orice mod a unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite. Pentru prima faptă, Hosu a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar pentru a doua la 1 an şi 6 luni de închisoare. Cele două pedepse principale au fost contopite de instanţă, iar inculpatul urmează să o execute pe cea de 2 ani şi 6 luni închisoare căreia i se aplică o majorare de 1/3 din cuantumul celeilalte pedepse, ceea ce înseamnă un total de 3 ani de închisoare. Judecătorii au dispus ca executarea pedepsei respective să fie suspendată pentru un termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni.

Conform sentinţei instanţei de fond, Dan Hosu trebuie să plătească şi 10.000 de lei cheltuieli judiciare. Din fericire pentru el, soţul şefei DIICOT a fost achitat pentru corupţie (trafic de influenţă şi dare de mită), după ce instanţa a anulat probele obţinute de Serviciul Român de Informaţii pe baza unui mandat de siguranţă naţională, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Amintim că Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a Inspectoratului General al Poliţiei Române, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în 6 februarie 2017 pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită.

Soţul şefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influenţeze deciziile de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obţină avizul pentru numirea în funcţia de preşedinte al CA al Carpatica Asig, dar şi pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societăţii de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Potrivit DNA, între martie 2015 şi martie 2016, Dan Hosu ar fi primit "foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig", "în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF". Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica "contracte păguboase" de până la "480.000 euro fără TVA" ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influenţă.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidenţa Populaţiei "şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate".

Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înţelegeri cu urmaşii persoanelor decedate şi să îi ajute să obţină despăgubiri în baza poliţelor de asigurare pe viaţă contra unui comision.

Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg "un sejur într-o staţiune de pe litoralul românesc".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN:"Obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare la peste 50.000"2
23 oct. A.B.


PSD:" De ce ascunde PNL bugetul pe anul 2021?"3
23 oct. A.B.


VIOLETA ALEXANDRU CĂTRE NOUL PREFECT AL CAPITALEI:''Bucureştiul are nevoie de ordine şi dumneavostră o puteţi asigura''1
23 oct. G.U.


NICOLAE BĂNICIOIU:''Nu înţeleg de ce nu am fost audiat până acum''
23 oct. G.U.


Preşedintele interimar al PNL Timiş a semnat protocolul de colaborare locală cu USR- PLUS
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:''Vom face complementar un PNDL 3, după ce se termină sau se apropie de final lucrările la PNDL 1 şi 2''
23 oct. G.U.


CÎŢU:"În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de ancheta pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019"6
23 oct. J.P.


MARCEL CIOLACU:''Este nevoie rapid de un pact pentru sănătate pe care toate partidele să îl asume ferm''3
23 oct. G.U.


Ludovic Orban îl va întâlni pe omologul lui francez la Paris1
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:"Există circa 1.000 de proiecte nefinalizate pe PNDL 1, administrat aproape integral de guvernele PSD"
23 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.