C&W ECHINOX:

"Piaţa noastră imobiliară - în cea mai bună perioadă din istorie, pe segmentele industrial şi logistic"

09 nov. 2018 Companii
"Piaţa noastră imobiliară - în cea mai bună perioadă din istorie, pe segmentele industrial şi logistic"

Stocul spaţiilor industriale şi logistice din ţara noastră a ajuns la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an la 3,42 milioane de metri pătraţi, aproape 90% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Arad, oraşe care au conexiuni cu reţeaua locală de autostrăzi, arată un comunicat al C&W Echinox.

Conform companiei, alte oraşe în care au fost dezvoltate parcuri logistice moderne, dar care nu beneficiază de acces direct la artere rutiere de mare viteză, sunt Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Brăila sau Roman, localităţi în care proiectele sunt de cele mai multe ori punctuale, fiind realizate la cererea expresă a unui ocupant.

Comunicatul mai notează: "Piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât şi a ofertei, dezvoltarea fiind concentrată într-o serie de oraşe mari cu acces la cel puţin o autostradă care facilitează transportul şi distribuţia mărfurilor într-un timp mai scurt şi cu costuri mai reduse către un număr mai mare de clienţi. "

Bucureştiul are, în prezent, un stoc de peste 1,6 milioane de metri pătraţi spaţii depozitare, având o pondere de 48% în stocul total, capitala fiind urmată de Timişoara (440.000 de metri pătraţi), Cluj-Napoca (254.000 de metri pătraţi), Ploieşti (240.000 de metri pătraţi) şi Piteşti (240.000 de metri pătraţi), potrivit raportului Romania Industrial&Logistics Market, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În primele nouă luni ale anului au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 380.000 de metri pătraţi, în timp ce în ultimul trimestru dezvoltatorii ar urma să finalizeze încă 200.000 de metri pătraţi un nivel record pentru piaţa de la noi din ţară, a mai anunţat compania.

Rodica Târcavu, partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Am remarcat o activitate mai dinamică a pieţei în ultimele trei luni, cu cereri active din partea companiilor de logistică implicate în diverse proiecte şi licitaţii. Aria de interes o constituie, în continuare, Capitala, fiind oraşul cu stocul cel mai mare (peste 1,6 milioane de metri pătraţi) şi cu perspective atractive de livrări noi în anul 2019. Şi oraşele mari cu tradiţie şi dezvoltare industrială sunt pe harta de expansiune a chiriaşilor - Timişoara, Cluj, Sibiu, observând, însă, şi un interes în creştere pentru zona de Est a României, precum Bacău sau Iaşi. Anul 2018 a fost unul al retailerilor şi distribuitorilor care s-au consolidat sau au efectuat mutări de anvergură, estimând că şi anul viitor vom asista la tranzacţii importante pe acest segment".

În condiţiile în care rata de ocupare este peste 95% în majoritatea oraşelor, nivelul chiriilor a continuat să fie stabil, depozitele de clasă A fiind tranzacţionate la valori cuprinse între 3,5 şi 4,25 euro/ mp/ lună, preţul fiind stabilit în funcţie de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafaţă sau specificaţiile tehnice, a adăugat domnia sa.

Ţinând cont de planurile de dezvoltare anunţate de marii jucători din această piaţă, este de aşteptat ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 4 milioane de metri pătraţi până la finalul anului 2019, se mai arată în comunicat.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

BLOOMBERG:Emcor ar putea fi preluat de Engie
21 apr. I.M.


ERIC STAB (ENGIE):Peste 90% din locuitorii satelor izolate nu îşi permit costurile de racordare la gaze1
21 apr. I.M.


STB vrea să cumpere piese de schimb pentru autobuzele Mercedes Benz Citaro
20 apr. T.M.


Divizia de vehicule autonome a Uber - finanţare privată de 1 miliard dolari
20 apr. T.I.


Acţionarii OMV Petrom au aprobat un buget de investiţii de 4,17 miliarde de lei în 2019
20 apr. I.M.


iCEE.fest anunţă zeci de speakeri pentru ediţia 2019, noi linii de conţinut şi un nou brand
19 apr. A.L.


ADVERTORIAL:Sfaturi pentru deschiderea cu succes a unui magazin
19 apr.


Reprezentanţi a 6 fabrici din grupul InterAgro cer audienţă la premierul Dăncilă
19 apr. M.I.


Nissan îşi reduce producţia pe plan mondial cu 15%
19 apr. T.I.


Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să îşi aleagă browserele
19 apr. T.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.