DACĂ VOR FI MODIFICATE REGLEMENTĂRILE PRIVIND ORGANIZAŢIA DE MANAGEMENT AL DESTINAŢIEI:

FPTR va da în judecată Ministerul Turismului

10 mai. 2018 Companii
A.T.
FPTR va da în judecată Ministerul Turismului

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, ameninţă că va da în judecată Ministerul Turismului în cazul în care acesta va modifica reglementările stabilite deja privind Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD), iar patronatele şi autorităţile locale nu se vor afla pe picior de egalitate în cadrul organismelor nou înfiinţate, potrivit News.ro.

Mohammad Murad a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că patronatele din turism s-au luptat ani de zile să facă legea Organizaţiei de Management al Destinaţiei, urmând să achite o taxă, iar apoi de comun acord cu autorităţile locale vor decide cum vor cheltuiţi banii astfel strânşi pentru promovare. 

Domnia sa a declarat: "Este clar că suntem în urma altor ţări vecine concurente când vorbim de turism. Ani de zile am luptat să facem această lege care se numeşte OMD. Organizaţia de Management al Destinaţiei înseamnă că încercăm să facem promovare pentru fiecare staţiune într-un mod foarte bine gândit. Patronatele plătesc o taxă autorităţilor locale, iar între patronate şi primărie se face un OMD unde discutăm toate proiectele de promovare într-un mod clar, transparent astfel încât taxa pe care o plătim să aibă rezultatele pe care le dorim cu toţii".

Mohammad Murad a explicat că a discutat cu fostul ministru al Turismului Mircea Titus Dobre toate aspectele legate de OMD, hotărând ca patronatele să aibă 50% drept de vot, iar primăriile şi consiliile judeţene tot 50%.

Preşedintele FTPR susţine că ministrul Turismului Bogdan Trif doreşte să schimbe acest lucru: "Fiecare ministru care vine şterge, anulează şi-l comentează pe fostul ministru. Înţelegeam dacă erau doi miniştri din două partide diferite. Dar nu e normal să plecăm de la zero la venirea fiecărui ministru şi să stăm ore întregi să explicăm de ce şi pentru ce. A venit domnul ministru şi a schimbat tot jocul. Vrea să dea 51 la sută către autorităţile locale, nu către mediul privat".

Preşedintele FPTR nu doreşte ca un primar să decidă ce se întâmplă cu banii plătiţi de agenţii economici din turism: "Plătim taxele şi ne trezim cu primarul să decidă asupra taxei plătite de noi. Nu este normal ca primarii să-şi facă imagine personală şi să se afle într-o campanie electorală continuă pe banii noştri. Este total inacceptabil. Ne aflăm într-o situaţie foarte gravă".

Murad este nemulţumit şi de atitudinea pe care ministrul Turismului o arată patronatelor din turism.

Domnia sa a precizat: "Nu suntem de acord în modul în care comunică domnul ministru cu noi, comunică cu noi întâmplător. I-am dat şase luni de zile un avans de încredere, dar nu e normal să fim invitaţi numai să ascultăm. Nu este normal ca oamenii care ajung în funcţii importante să nu mai asculte, doar vorbesc. Eu nu sunt un subaltern ca să ascult", adăugând că ministrul Bogdan Trif nu are experienţă în turism.

Preşedintele FPTR spune că dacă OMD nu rămâne în forma discutată cu fostul ministru al Turismului, atunci Federaţia pe care o conduce va da ministerul în judecată şi nici nu va plăti acea taxă de promovare.

"Dacă nu rămân OMD-urile în forma în care au fost discutate cu fostul ministru, FPTR va fi împotriva modificărilor aduse şi vom da ministerul în judecată, vom merge chiar şi la Curtea Constituţională şi nu vom plăti acea taxă de promovare. (...) Guvernul e mult mai atent acum cu sindicatele, cu bugetarii, cu mediul privat e aproape absent, nu e normal într-o economie liberă", a menţionat Murad, citat de News.ro.

Prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, a declarat, la rândul său, că dacă se aduc modificări la proiectul legii turismului, la legea OMD-urilor atunci patronatele se retrag din orice organizaţie.

Domnia sa a adăugat: "Dacă nu rămâne legea turismului în forma analizată cu fostul ministru, dacă legea OMD-urilor şi normele de aplicare nu ies în forma în care s-a lucrat un an de zile, noi ne retragem din orice organizaţie, ne vedem de treaba noastră, nu au decât să trateze cu sindicatele, dar nu uitaţi că banii vin de la patronate".

Domnia sa a menţionat că de mult timp nu a mai existat un ministru al turismului care să nu vrea să discute cu patronatele de pe litoral.  

"Nu am cerut pomană nimănui, ne chinuim din 15 în 15 zile să dăm salariile oamenilor şi suntem trataţi cum suntem trataţi, cu vizite fulger pe litoral, ameninţări că vă facem şi să o să vedeţi voi ce o să păţiţi. Noi nu putem lucra în stresul ăsta. Noi nu am mai avut de mulţi ani un ministru în halul ăsta în care să vină pe litoral, să nu vrea să ne vadă, discută numai cu nu ştiu cine", a precizat prim-vicepreşedintele FPTR.

Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) va fi o entitate cu personalitate juridică, care va include reprezentanţi ai autorităţii publice locale din componenţa destinaţiei, reprezentanţi ai organizaţiilor/federaţiilor patronale din turism, sau reprezentanţi ai mediului privat din turism, scopul fiind dezvoltarea potenţialului turistic al destinaţiei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

SONDAJ DELOITTE:Piaţa de private equity manifestă un optimism moderat
19 feb. L.A.


Honda va închide singura fabrică din Marea Britanie
19 feb. P.E.


ArcelorMittal vrea să achiziţioneze încă o parte din Essar
19 feb. L.A.


ANDREI IORGULESCU, AFM:Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris în programul pentru prosumatori
19 feb. F.A.


ÎN 2018MedLife, cifră de afaceri pro-forma, în valoare de 804 milioane lei
19 feb.


ANUL TRECUT,ANRE a aplicat amenzi de peste 19 milioane de lei
19 feb. R.R.


Yola Residence - peste 10 milioane euro investiţi într-un proiect rezidenţial nou
19 feb.


CBRE DESPRE PIAŢA IMOBILIARĂ AUTOHTONĂ ÎN 2018:"Investitorii români s-au implicat în aproape 25% din totalul tranzacţiilor"
19 feb.


Bugetul de investiţii al Metrorex pentru 2019 - peste 1 miliard de lei
19 feb. E.O.


Scandalul corvetelor continuă
19 feb. Gheorghe Iorgoveanu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.