DACIAN CIOLOŞ:

"Reducerea birocraţiei este un proces de durată şi, totodată, un proces ireversibil"

16 sep. 2016 Politică
Andrei Stan
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Măsurile de simplificare a relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie adoptate de Executiv sunt în "proces avansat" de implementare la nivelul instituţiilor din administraţia centrală, arată un prim bilanţ al acestui pachet legislativ, discutat în şedinţa de Guvern de astăzi, ocazie cu care premierul Cioloş a afirmat că reducerea birocraţiei este un proces de durată şi ireversibil.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetăţenii, punerea la dispoziţie a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghişeu.

Premierul Cioloş a declarat: "La numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puţine documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituţii, mai puţine drumuri la ghişee, mai puţine cheltuieli. Reducerea birocraţiei este un proces de durată şi, totodată, un proces ireversibil. Am încredere că, treptat, toate instituţiile vor înţelege importanţa unei relaţii mai prietenoase cu oamenii şi că relaţia dintre cetăţeni şi autorităţi va fi deveni una corectă, normală, egală".

Conform raportării ministerelor, pentru publicarea din oficiu a informaţiilor şi modelelor de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, pe punctul de contact unic electronic, gestionat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, a fost lansată noua platformă www.edirect.e-guvernare.ro.

Astfel, se stabilesc, cu fiecare minister în parte, metodele prin care vor fi publicate informaţiile pe platformă şi sunt desemnaţi administratorii care vor răspunde de publicarea informaţiilor, din cadrul ministerelor.

În ceea ce priveşte eliminarea cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente s-a evidenţiat, ca exemplu de bună practică, eliminarea prin ordin al ministrului Educaţiei, cerinţa copiilor legalizate de către şcoli.

Comunicatul arată: "Măsura a fost implementată şi de alte instituţii: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis instrucţiuni în reţeaua consulară pentru eliminarea cerinţei copiei legalizate; Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a implementat total obligaţia şi şi-a schimbat procedurile. Centralizarea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului arată că trebuie modificate peste 400 de Hotărâri de Guvern pentru a elimina copiile legalizate la nivelul administraţiei centrale".

În ceea ce priveşte solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de la unităţile de poliţie competente cu acordul expres al persoanei, în cazul în care instituţia sau autoritatea publică îl solicită, Executivul precizează că MAI a informat unităţile de poliţie în acest sens.

Ministerul Afacerilor Interne a trimis ministerelor o solicitare pentru a putea informatiza procedura de obţinere a cazierului între instituţii cu acordul persoanei, în timp ce Ministerul Muncii a întocmit formulare pentru manifestarea consimţământului.

Legat de obligaţia folosirii cu precădere de mijloace electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice dacă aceştia deţin o adresă de e-mail, Cabinetul arată că Ministerul Justiţiei (MJ) a completat formularele proprii solicitând şi e-mail-ul pentru a putea comunica astfel cu beneficiarul. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) comunică electronic cu beneficiarii, în timp ce la Ministerul Muncii, în cazul solicitării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, pot fi furnizate anumite informaţii via e-mail. În cadrul MAE, serviciile consulare sunt complet informatizate.

Guvernul mai arată că MAE a implementat POS-uri la majoritatea misiunilor diplomatice, urmând instalarea şi a altora, în luna septembrie. ONRC definitivează un sistem de e-payment pentru plata prin mijloace electronice, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Trezorerie, a introdus POS-uri la nivel de ghişee, urmând a fi introdusă facilitatea de plată online a taxelor şi impozitelor.

Cabinetul precizează: "Din centralizarea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului reiese că, în ceea ce priveşte serviciile publice furnizate de ministere şi instituţii subordonate, predomină în medie plata prin Trezorerie şi numerar la locul furnizării serviciului. Ca măsură de eficientizare a furnizării serviciilor, trebuie diversificate modalităţile de plată puse la dispoziţie, incluzând aici POS, plata numerar prin alte mijloace decât la Trezorerie, informatizarea Trezoreriei (proces preconizat a se încheia până în 2018), plata prin mobil".

Potrivit sursei citate, MAI a comunicat încă din luna iulie că taxele pentru eliberarea paşapoartelor, a permiselor de conducere şi pentru alte servicii oferite de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot fi acum achitate prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar, dar notează că "centralizarea finală arată că facilităţile electronice au fost utilizate de un număr extrem de mic de beneficiari".

Pachetul de măsuri de simplificare a relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică a fost adoptat la finalul lunii iunie, actele normative care au pus bazele acestui proces fiind OUG 41/2016 şi Memorandumul cu tema: "Măsuri de simplificare şi de coordonare a procedurilor administrative din administraţia publică centrală de specialitate".

În întregul demers, Guvernul susţine că a pus accent pe transparenţă, comunicare electronică, debirocratizare, principii urmărite "în diferite forme prin toate iniţiativele lansate în actualul mandat".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

DAN BARNA:"Doamna Dăncilă, vă aştept la Iaşi, să facem prima dezbatere, în mijlocul oamenilor"
24 aug. I.M.


MIHAI FIFOR:"PSD crede într-o Românie unită, nu divizată pe criterii discriminatorii"1
24 aug. M.I.A.


VIORICA DĂNCILĂ:"Am convingerea că pot câştiga în faţa lui Klaus Iohannis"2
24 aug. M.A.I.


IOAN BĂLAN (PNL):"Adversarul real al PNL în alegeri este PSD, dar nu ignor nicio forţă politică"
24 aug. M.I.A.


TEODOROVICI:"Este timpul să demonstrăm că PSD poate să recâştige încrederea românilor"1
24 aug. I.M.


RAMONA IOANA BRUYNSEELS, DESPRE CANDIDATURA LUI DĂNCILĂ:"Ne pregătim pentru o premieră absolută - PSD fără candidat în turul doi"
24 aug. M.I.


MIHAI FIFOR:"PSD este gata să dea României prima femeie preşedinte"5
24 aug. M.A.I.


MARIUS BUDĂI:"Majorarea de pensii este deja calculată"
24 aug. I.M.


VIORICA DĂNCILĂ:"Am pornit o luptă împotriva criminalităţii şi nu mă voi opri"1
24 aug. M.I.A.


TEODOROVICI:"Să-i aplaudăm pe cei din sectorul bugetar, jigniţi de PNL"9
24 aug. I.M.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.