DAN SCHWARTZ, MANAGING PARTNER RSM ROMANIA:

"Băncile şi guvernele ar trebui să susţină activitatea IMM-urilor"

23 oct. Companii
Dan Schwartz
Dan Schwartz

Niciun anteprenor nu se simte conforabil în condiţiile în care restricţiile impuse de politica guvernamentală anti-Covid devin tot mai dure pe zi ce trece, opinează Dan Schwartz, Managing Partner în cadrul RSM Romania.

Printre altele, domnia sa subliniază că ar trebui să se găsescă o soluţie la nivelul UE pentru a se veni către toate statele europene cu recomandări în ceea ce priveşte politicile de sănătate publică ce ar trebui urmate şi care să fie structurate de aceeşi manieră încât să periciliteze în cea mai mică măsură activitatea economică a micilor întreprinderi. Dan Schwartz ne-a declarat: "Nu trebuie uitat că micile întreprinderi europene sunt cele care furnizează majoritatea locurilor de muncă în UE şi ele trebuie susţinute.

Programele UE de susţinere financiară anunţate până acum nu sunt suficiente.

În plus, antreprenorii vor să facă business, nu să primească granturi, să îşi desfăşoare activitatea, nu să rămână pe linia de plutire. Or, un grant te ajută să rămâi pe linia de plutire. Un ajutor chiar nerambursabil, dacă nu este folosit pentru investiţii, ci doar pe post de capital de lucru, te menţine pe linia de plutire, dar nu îţi aduce dezvoltarea. Prin urmare, ceea ce trebuie făcut este să sprijinim prin toate măsurile companiile mici şi mijlocii, nu doar în sensul de a acorda ajutoare, ci în sensul de a crea un mediu de business sănătos. Avem nevoie de guverne care să furnizeze măsurile de sănătate publică, în aşa manieră încât business-ul să fie cât mai puţin afectat în mod negativ".

Specialistul a menţionat că cele pentru care există o teamă de insolvenţă a IMM-urilor sunt băncile: "Băncile au teamă de insolvenţa clienţilor lor, care ar avea un impact negativ asupra afacerilor băncii, pentru că împrumutrile companiilor care falimentează devin neperformante. De aceea, băncile sunt cele care ar trebui să susţină, împreună cu guvernele UE, activitatea micilor întreprinderi. Ele ar trebui să vină cu propuneri de reeşalonare a creditelor, cu propuneri de reanalizare a împrumuturilor care au fost angajate până acum şi a condiţiilor în care clientul îşi derulează activitatea. Ele trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte riscul de insolvenţă, dar nu vin să spună că fac ceva ca să îşi ajute clienţii să depăşescă momentul dificil".

În condişiile actuale este foarte psibil să asistăm la multe proceduri de restructurare, la fuziuni şi achiziţii de mici companii, ne-a mai spus Dan Schwartz, explicând: "Când o companie este foarte mică, atunci ea este supusă riscului mult mai mult decât o companie mare. În acest context, companiile mici pot tinde, în mod organic, spre coagulare în companii de dimensiuni mai mari, la nivelul UE".

Companiile mici s-au aflat în permanenţă sub presiunea impusă de companiile mari şi în special de cele cu activitate multinaţională, fiindu-le greu să intre în competiţie cu acestea, conform specialistului. Acesta apreciază că acum le este şi mai greu şi riscul lor de insolvenţă este mai mare decât înaintea pandemiei.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

EVOLINE IMPEX, compania care deţine francizele Bata şi New Balance, şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


AstraZeneca a reînnoit contractul pentru birourile din Bucharest Business Park
02 dec. A.P.


Airbnb ţinteşte o evaluare de până la 34,8 miliarde de dolari a ofertei sale publice iniţiale
02 dec. A.P.


Facebook schimbă numele criptomonedei pe care o va lansa
02 dec. A.P.


SILO AGRIGRUP şi-a cerut insolvenţa
02 dec. J.P.


MONDO AGRAR a cerut insolvenţa NORAVET 98
02 dec. J.P.


Defrişări record pentru ultimul deceniu
02 dec. O.D.


Grajdurile Imperiale de la Cluj - transformate în spaţii de co-working2
02 dec. A consemnat Emilia Olescu


DINAMIC FAMILY TRANS a cerut insolvenţa MIDA DRUM CONSTRUCT
01 dec. J.P.


ROMSA LOGISTIC a cerut insolvenţa DORNA LACTATE
01 dec. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.