DEJA AM AVUT VÂRFURI DE CONSUM DE 9.600 MW, DEŞI AU FOST TEMPERATURI POZITIVE

"Vom fi aproape de colaps, dacă vom consuma mai mult de 10.000 MW de energie" 2

12 ian. 2018 Companii
A consemnat EMILIA OLESCU
"Vom fi aproape de colaps, dacă vom consuma mai mult de 10.000 MW de energie"

(Interviu cu Jack Cutişteanu, director general Petprod) 

"La un consum de energie de 10.000 de MW, vom rămâne aproape fără rezervă"

"Furnizorii care au cumpărat energie la preţuri mari, vor avea probleme dacă pe PZU se va menţine un nivel mic de preţ"

Dacă vom atinge un consum de energie de 10.000 de MW, atunci vom fi în situaţia în care vom rămâne aproape fără rezervă de generare a electricităţii, avertizează Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod. Domnia sa atrage atenţia, într-un scurt interviu pe care ni l-a acordat, că, zilele trecute, am consumat 9.600 MW de energie, fără să avem o zi geroasă.

Jack Cutişteanu mai estimează, printre altele, că furnizorii care au achiziţionat, anul trecut, energie la preţuri mari, vor avea probleme dacă pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) se vor menţine nivelurile scăzute de preţ din această perioadă.

Reporter: Care sunt perspectivele anului 2018 în energie?

Jack Cutişteanu: În acest început de an, avem câteva semnale contradictorii în piaţă. Primul lucru care s-a întâmplat este că, de fapt, nu am avut iarnă adevărată, până acum. Cei care făceau estimări sumbre, iar acum spun că aveau gaze, dar nu le-au folosit, au o problemă gravă. Dacă totul se leagă de prognoza meteo, presupunând că a doua parte a iernii se va prelungi şi în martie şi poate şi mai mult, va fi rău, pentru că se dă totul peste cap, atât în ceea ce priveşte piaţa gazelor, cât şi din punct de vedere al electricităţii. Consumurile vor fi mari, preţul gazelor a crescut şi s-ar putea să mai crească, iar preţul energiei s-ar putea să aibă o perioadă mai lungă de "stres".

Reporter: Ce înseamnă acest lucru, mai exact?

Jack Cutişteanu: Problema consumului de energie electrică este sezonieră. Acum câteva zile, Transelectrica a anunţat că, în data de 10 ianuarie, la o anumită oră, vom consuma 10.000 de MW. Când a mai ieşit, în decembrie, cu un astfel de comunicat, anunţând că suntem în colaps, s-a dat totul peste cap. În decembrie, nu s-a întâmplat ceea ce compania prevedea, dar acum a cam avut dreptate. S-au consumat 9.600 de MW, deşi nu a fost frig. De unde a venit consumul? Dacă vom atinge un consum de electricitate de 10.000 de MW, atunci vom fi aproape fără rezervă de generare.

Reporter: Referitor la preţurile electricităţii, care, anul trecut, au traversat două perioade de criză, ce aşteptări aveţi?

Jack Cutişteanu: Acesta este un alt fapt interesant în piaţă. Preţul pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este jos, deocamdată, şi pare în regulă. Surprinzător este că volumele tranzacţionate zilnic au fost până mai ieri în jur de 60.000 de MWh. Dintr-o dată, au sărit la 70.000 MWh. În vară, la acelaşi volum de tranzacţionare, preţurile erau duble. Şi atunci, întreb - după două crize prelungite (ianuarie-februarie, respectiv iulie-august) -, în condiţiile în care marii furnizori şi distribuitori s-au asigurat cu energie ca să nu îi găsească iarna nepregătiţi, cine cumpără acum acelaşi volum de electricitate? Este acelaşi volum, la jumătate de preţ! Sunt semne de întrebare care se ridică în acest domeniu.

Reporter: Preţul mediu al energiei tranzacţionat pentru astăzi pe piaţa spot a bursei OPCOM (PZU) a fost aproape 167 de lei/MWh, în scădere faţă de cel pentru ieri, care a atins 186 de lei/MWh. Credeţi că aceste valori se vor păstra pe parcursul acestui an?

Jack Cutişteanu: În 2018, eu cred că vom fi cam unde suntem acum, cu preţul electricităţii. Dacă marii furnizori şi-au făcut datoria, nu va mai fi o mare cerere în piaţă, iar preţul se va stabiliza în jurul valorii actuale. Vom avea şi surprize, însă, dacă pe PZU se va tranzacţiona la aceste preţuri, pentru că cei care au cumpărat energie la preţ dublu, vor fi obligaţi să vândă la consumatori la preţul pieţei, ceea ce înseamnă că vor avea pierderi. Dacă preţurile engros vor fi jos, va trebui ca ei să meargă la consumatori cu preţuri mari, dar nu vor putea vinde la acele niveluri pentru că se vor sesiza consumatorii, vor face gălăgie, îşi vor schimba furnizorul, iar firmele vor pierde. Deci, furnizorii au făcut achiziţii la preţuri mari, anul trecut, ca să aibă energie pentru contractele de furnizare încheiate, dar vor avea o problemă gravă dacă pe PZU se vor menţine nivelurile actuale de preţ. Sau vor pierde, sau vor anula contractele.

Reporter: Acest lucru ar putea să ducă la noi insolvenţe în piaţa de profil, aşa cum s-a întâmplat anul trecut?

Jack Cutişteanu: Este un fel simplist de a gândi. Nu va fi ca anul trecut, pentru că este inversul problemei de atunci. În 2017, furnizorii nu aveau energie şi au cumpărat la preţuri foarte mari, băncile nu le-au mai dat bani şi au anulat contractele, neputând merge mai departe. Acum, ei au cumpărat la preţuri mari şi preţurile în piaţă cred eu că vor fi mai mici. Este invers decât anul trecut, iar firmele vor fi obligate să gestioneze această problemă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Citeşte şi

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de d.i. în data de 12.01.2018, 18:24

pacat de intentie! asta nu stie precis cum il cheama decat cu cartea de identitate in mana!

2.   fără titlu
mesaj trimis de Echilibrare în data de 15.01.2018, 14:34

Nu pot intelege cum "Bursa" il intervieveaza pe Cutisteanu, de meserie tepar in piata de energie!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care Engie România preia Wirom Gas
16 ian. I.M.


ÎN 2018:Vânzările Dacia au crescut cu aproape 12% în Europa
16 ian. E.A.


Apple lansează primele carcase cu baterie integrată
16 ian. B.A.


ANRE:Companiile din energie- termen 20 februarie pentru transmiterea cifrei de afaceri1
16 ian. T.A.


PENTRU A DEZVOLTA VEHICULE ŞI CAMIONETEVolkswagen şi Ford- alianţă globală
16 ian. T.A.


ŞEFUL OMV:"Ameninţările SUA la adresa firmelor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, inacceptabile"
16 ian.


GREVA CONTINUĂ LA CE OLTENIAMinerii, nemulţumiţi de creşterea salarială propusă de conducere
16 ian. GEORGE MARINESCU


LOCUL II ÎN TOPUL DUPĂ NAŢIONALITATEInvestitorii autohtoni au plasat 200 de milioane euro în proprietăţi comerciale
16 ian.


ANUL TRECUTBAT: Statul a pierdut 3 miliarde lei din contrabanda cu ţigarete
16 ian. E.O.


Dacia recheamă în service peste 13.000 de autovehicule
16 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.