Democraţii amână perspectiva unei destituiri a lui Trump

24 mai. 2019 Internaţional
M.I.
Donald Trump
Donald Trump

Puternica democrată americană Nancy Pelosi a subliniat joi că este prea devreme să se angajeze o procedură în vederea destituirii lui Donald Trump, insistând că preşedintele republican ar fi fericit să poată să pozeze în victima unei asemenea iniţiative, "o sursă garantată de disensiuni", relatează AFP.

"Noi le putem dezvălui faptele americanilor prin anchetele noastre, iar acest lucru ne poate conduce către un moment în care o destituire ar fi inevitabilă sau nu. Însă nu suntem acolo", a declarat Pelosi, la o zi după un schimb de replici dur cu preşedintele republican, scrie News.ro.

"Iar eu estimez că o destituire ar fi sigur o sursă de mari disensiuni în ţara noastră", a spus ea.

Bătălia între democraţi şi Trump s-a transformat într-un război deschis miercuri, când preşedintele, vizibil furios, a anunţat că nu va mai colabora cu ei în mari proiecte precum un plan în domeniul insfrastructurii, atât timp cât ei nu pun capăt "anchetelor false" prin care-l vizează.

Preşedintele reacţiona astfel în urma unei declaraţii a lui Pelosi, potrivit căreia Trump este "angajat într-o operaţiune de disimulare" cu scopul de a-i împiedica pe democraţi să urmeze pistele lăsate de greul raport al anchetei ruse, şi anume cu privire la suspiciuni de obstrucţionare a justiţiei.

Donald Trump a lansat ulterior mai multe rafale de tweeturi, acuzându-i pe democraţi că-l "hărţuiasc" şi că sunt "partidul care nu face nimic".

"Îi este frică să fie acuzat că desfăşoară o operaţiune de disimulare", a reacţionat Nancy Pelosi într-o conferinţă de presă, scrie News.ro.

Casa Albă a refuzat în mai multe rânduri să coopereze în anchete parlamentare lansate de democraţi, care dispun de vaste puteri de investigaţie prin majoritatea lor în Cameră.

În faţa acestor refuzuri, dezbaterea cu privire la o posibilă procedură de destituire a lui Trump a căpătat o nouă intensitate săptămâna aceasta, atât în Congres, cât şi în rândul candidaţilor democraţi la preşedinţie în 2020. Însă vocile în favoarea acesteia rămân minoritate în Camera inferioară a Congresului.

O politiciană cu experienţă, în vârstă de 78 de ani, Nancy Pelosi se teme că o asemenea procedură le poate dăuna la urne, punându-le în surdină mesajul în campanie cu privire la probleme care îi îngrijorează cu adevărat pe alegători, sătui de războaiele politice de la Washington.

Asta cu atât mai mult cu cât, într-un Senat dominat de republicani, această procedură este sortită eşecului.

La fel cum a făcut Bernie Sanders, un candidat la preşedinţie, cu o zi înainte, Pelosi a declarat că Trump doreşte, dintr-un calcul electoral, ca democraţii să lanseze o astfel de procedură. "Asta nu ridică vreo îndoială. Casa Albă cere o destituire sus şi tare".

Donald Trump, în vârstă de 72 de ani, s-a declarat miercuri indignat de faptul că a auzit că democrata a organizat o reuniune în vederea dezbaterii problemei eventualei sale destituiri, chiar înainte să vină să-l vadă pentru a discuta despre un mare plan în domeniul infrastructurii, informează News.ro.

"Democraţii nu fac nimic în Congres", a acuzat el joi, după care le-a reproşat că vor să "refacă" ancheta rusă.

În raportul publicat la sfârşitul lui aprilie, după doi ani de anchetă, procurorul special Robert Mueller prezintă un amestec rus în alegerile americane din 2016, însă conchide că echipa de campanie a lui Trump nu a cooperat cu Moscova.

Fostul director FBI se abţine, însă, să-l dezvinovăţească pe preşedinte de suspiciuni de obstrucţionare a justiţiei, subliniind totodată că Congresul este competent să ancheteze cu privire la acest punct.

Donald Trump se consideră total "exonerat". El a reiterat acest lucru miercuri, plasând un panou care proclama "nicio obstrucţie, nicio complicitate" sub pupitrul prezidenţial, la o conferinţă de presă convocată în pripă, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de democraţi, după reuniunea eşuată.

Însă, Nancy Pelosi consideră că preşedintele este de fapt îngrijorat să vadă justiţia începând să le dea dreptate democraţilor împotriva Casei Albe, care vrea să ignore toate citaţiile cu privire la documente referitoare la finanţele sale, informează News.ro.

"Cred că aceste probleme juridice l-au afectat cu adevărat şi faptul că grupul democrat în Cameră nu se află pe calea destituirii. Pentru că acolo vrea el să ne aducă", a subliniat ea.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

China a deschis în Hong Kong o agenţie de securitate naţională
08 iul. G.U.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEIBursele asiatice erau în teritoriu mixt
08 iul. G.U.


Wall Street a închis în scădere
08 iul. G.U.


BURSELE LUMIIMotive de declin pe pieţele europene
08 iul. A.V.


AUTORITATEA DIN CHINA DEZVĂLUIE:38 de acţionari ai băncilor şi asigurătorilor au folosit fonduri în mod fraudulos
08 iul. A.V.


SURSE: Cel mai mare lanţ de farmacii din Arabia Saudită se pregăteşte de listare
08 iul. A.V.


SONDAJ GLOBALCompaniile îşi vor reduce cheltuielile de investiţii cu 12% în acest an, mai mult decât în 20091
08 iul. Mihai Gongoroi


CONFORM BĂNCII CENTRALE DIN ABU DHABIBăncile din Emiratele Arabe Unite pot rezista oricărui şoc
08 iul. V.R.


MAE:99 de români au fost testaţi pozitiv de coronavirus în Austria
07 iul. A.P.


Marea Britanie a impus restricţii pentru 20 de oficiali ruşi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului
07 iul. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.