DEŞI AUTORITĂŢILE DIN FRANŢA RECHEAMĂ PRODUSELE CONTAMINATE, INCLUSIV DIN ROMÂNIA,

Daea zice că nu a primit nicio notificare oficială despre laptele praf cu Salmonella

12 dec. 2017 Companii-Afaceri
Daea zice că nu a primit nicio notificare oficială despre laptele praf cu Salmonella

Autorităţile franceze: "Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării, i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii"  

În România, Lactalis a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact

Ţara noastră nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi în câteva minute ştia toată Europa ce se întâmplă, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a fost întrebat dacă în România există astfel de produse după ce, duminică, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) din Franţa a transmis că va rechema produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, iar România se află pe lista ţărilor vizate.

"Am văzut informaţia, dar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi atunci, în câteva minute, ştia Europa toată ce se întâmplă. Am luat legătura cu preşedintele ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară, n.r.) şi l-am rugat să ia legătura cu omologul din Franţa şi a făcut demersul necesar. Deocamdată nu există nicio problemă pentru România şi iată o dovadă în plus că trebuie să producem şi să mâncăm produsele noastre care cu siguranţă le cunoaştem şi le păstrăm în siguranţa deplină", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că nu poate oferi alte amănunte legate de retragerea unor astfel de produse, însă autorităţile au reacţionat, iar situaţia este sub control.

"Nu pot să dau amănunte pentru că este pe teritoriul altui stat, iar autorităţile române nu au, la această dată, o confirmare oficială la care noi să facem referire. Este o informaţie din presă pe care am luat-o şi noi cu rapiditatea cuvenită şi cu interesul major pentru ţară în aşa fel încât lucrurile să fie sub control", a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a demarat controale la produsele care intră în ţară, după cum a anunţat în conferinţa de bilanţ, şeful MADR a răspuns: "Tot timpul facem controale pe tot ceea ce intră în ţară, în toate punctele de frontieră, pe lanţul de producţie şi de distribuţie, în aşa fel încât să prevenim de vreun caz neplăcut consumatorul roman. Noi facem tot timpul dar mai abitir în această perioadă pentru că viteza de mişcare este mai mare, iar dorinţa de cumpărare este crescută. În viteza aceasta de a te aproviziona şi din dorinţa de câştig a unora este posibil să apară şi intenţii mai puţin pregătite din punct de vedere al securităţii alimentare, motiv pentru care tot aparatul MADR, secţiunea de inspecţii, ANSVSA, ANPC sunt în poziţie de lucru: controlează, verifică, previn, dar mai ales acum".

Potrivit Reuters, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminică că a interzis vânzarea şi a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anunţul vine după ce, în 3 decembrie, autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria salmonella.

Recent, au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacterie salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi - în majoritatea cazurilor - febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

ANSVSA: "Din informaţiile de până acum, distribuţia produselor contaminate cu Salmonella s-a făcut către state din Asia şi Africa" 

Distribuţia laptelui praf pentru bebeluşi contaminat cu Salmonella Enterică s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa, potrivit informaţiilor primite până în acest moment de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO).

"În data de 4 decembrie 2017, Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Franţa a informat Comisia Europeană cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterică a unei game de alimente cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), produsă în Franţa, informare care a fost încadrată de către Comisia Europeană la notificare de alertă.

Informaţiile primite până în acest moment de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO), arată că distribuţia produselor contaminate s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa.

PNC SRAAF RO nu a primit nicio notificare oficială din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii omoloage din Franta, cu privire la distribuţia pe teritoriul României a produselor incriminate", precizează autoritatea sanitară veterinară într-un comunicat.

În context, ANSVSA a solicitat PNC SRAAF Franţa şi Comisiei Europene informaţii suplimentare, respectiv eventuale date despre reţinerea oficială a loturilor incriminate pe teritoriul Franţei sau eventuala distribuţie a acestora pe teritoriul României.

În urma acestei solicitări, PNC SRAAF Franţa a comunicat către ANSVSA faptul că loturile incriminate şi ţările comunicate public de către autorităţile franceze sunt date preliminare şi nu înseamnă că aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate în aceste ţări.

Ancheta la nivelul Franţei, cât şi la nivelul Comisiei Europene, este în curs de desfăşurare.

În cazul în care România va fi notificată oficial de către Comisia Europeană sau de către PNC SRAAF Franţa, cu privire la o eventuală distribuţie pe teritoriul naţional a acestor produse, ANSVSA va informa de îndată toate instituţiile competente pentru gestionarea şi finalizarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii, în vederea protejării sănătăţii consumatorilor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"
19 oct. A.T.


CORESPONDENŢĂ DIN TUNISIATunisia reintră în ofertele de pe piaţa românească
19 oct. Adelina Toader


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT:"Ne confruntăm cu patru domenii tehnologice care deja schimbă lumea"
19 oct. EMILIA OLESCU


Petrolexportimport intră în faliment
19 oct. A.I.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREŞEDINTE BVB:"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.