DIICOT/IPJ VÂLCEA

41 de percheziţii în Vâlcea, vizând două dosare penale de înşelăciuni şi fraude informatice 1

05 nov. 2015 Strategia Naţională Anticorupţie
Ioana Dogaru

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vâlcea au efectuat joi un număr de 41 de percheziţii, în cadrul a două dosare penale, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în falsuri, fraude informatice şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al IPJ Vâlcea.

Potrivit sursei citate, s-au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Drăgăşani şi în alte localităţi din judeţul Vâlcea, precum şi în judeţul Olt şi în Bucureşti. La activităţi au participat 170 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, Piteşti, Craiova, Gorj, Olt şi Sibiu, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - I.G.P.R., precum şi luptători de la acţiuni speciale.

Percheziţiile au fost efectuate în cadrul a două dosare penale ce vizează activitatea infracţională a unei grupări specializate în comiterea infracţiunilor de fals informatic, fraudă informatică şi spălare de bani. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 10 carduri bancare şi 2 tokenuri pentru efectuarea de tranzacţii online, 4.590 de euro,15.650 de lei, o puşcă, un pistol de airsoft, o bâtă de baseball, 19 hard-diskuri, 2 unităţi centrale, 22 de laptopuri, 6 tablete şi un Ipad. De asemenea, au fost ridicate 66 de telefoane mobile, 64 de cartele SIM 12 pachete-suporţi cartele SIM, 17 stick-uri de memorie, 8 carduri de memorie, 5 modem-uri pentru internet, 141 de suporţi optici, 2 ordine de plată şi alte documente şi 4 pacheţele din staniol cu fragmente de cannabis.

Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi postat pe internet anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri (telefoane mobile, autoturisme, tractoare), iar banii pentru plata acestora ar fi fost viraţi de victime, cetăţeni străini, în conturi bancare deschise de membrii grupării în Polonia, apoi transferate imediat prin sistemul on line banking în conturi din România.

Primul palier al grupării era format din membri care ar fi racolat persoane dispuse să se deplaseze în Polonia, pentru a deschide conturi bancare pe care să le pună la dispoziţia unuia dintre ei. De asemenea, aceşti membri ai grupării ar fi retras banii din conturile din România, bani care fuseseră transferaţi din conturile din Polonia.

Al doilea palier era format din cei care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil, de a crea adrese de e-mail introducând date fictive, de a crea pagini false de internet, copii ale unor pagini ale unor companii cunoscute de tranzacţii online şi de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice, inducându-le în eroare, în vederea transferării banilor.

Al treilea palier era format din acele persoane care deschideau conturi bancare în Polonia, punându-le la dispoziţia unuia dintre membrii grupării, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul total cauzat de cei în cauză este de aproximativ 500.000 de euro.

Vor fi puse în executare 36 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri şi dispunerea măsurilor legale. Cei în cauză sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic, potrivit comunicatului menţionat.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Opinia cititorului: 1
1.   de aia nu putem cumpara de pe e-bay
mesaj trimis de eu în data de 10.11.2015, 08:11

Pentru ca niste politisti ii protejeaza pe acesti hoti, noi nu putem cumpara de pe e-bay. Faceti curatenie baieti, mai intai salariul si apoi spaga!. Spaga voastra ne trage inapoi

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Percheziţii la o instituţie publică într-un dosar de corupţie
19 iul. V.D.


Procurorul Lucian Onea, audiat la Parchetul General
17 iul. V.D.


Anca Jurma:"DNA trebuie să rămână o instituţie puternică"3
12 iul. V.D.


Liderul PSD Ionel Arsene, trimis în judecată
07 iul. R.G.


FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN PENITENCIARE: "Statul cheltuieşte prea mult cu infractorii"
06 iul. G.M.


Fostul şef al Poliţiei Române, audiat la DNA
05 iul. V.D.


ANDREEA COSMA, LA PARCHETUL GENERAL: "Am venit să consult dosarul"
02 iul. V.D.


ÎCCJ: Alina Bica - achitată în dosarul ANRP1
29 iun. V.D.


DNA: Liviu Dragnea, mai mulţi ani de închisoare
29 iun. G.M.


DNA A TRIMIS ÎN INSTANŢĂ CAZUL BELINADragnea, "avocatul" lui Sevil Shhaideh1
29 iun. GEORGE MARINESCU

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.