DIN CAUZA LIPSEI RESURSELOR UMANE ŞI A INFRASTRUCTURII DEFICITARE

Industria IT bate pasul pe loc la Braşov

20 iul. 2017 Companii-Afaceri
OVIDIU VRÂNCEANU
Industria IT bate pasul pe loc la Braşov

Braşovul începe să piardă teren în domeniul IT, după ce a ajuns la o cifră de afaceri de peste 630 de milioane în acest sector, atât din cauza lipsei resursei umane specializate, cât şi din cauza lipsei unui aeroport sau a unei autostrăzi, printre investiţiile ratate numărându-se cele de la Apple sau Amazon.

În ultimii patru ani, industria IT din Braşov a crescut cu 130 de firme, ajungând la 550 de companii cu o cifră totală de afaceri de 630 de milioane lei, un profit de 75 de milioane lei şi aproximativ 5.000 de angajaţi, conform datelor deţinute de către Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie ALT Braşov.

Dacă Bucureştiul polarizează peste 50% din industrie din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al numărului de firme, Clujul aproximativ 10% după aceleaşi criterii, iar Timişoara aproximativ 5%, Braşovul şi Iaşiul şi-au împărţit în mod constant poziţia a patra în ultimii ani, după cum a precizat preşedintele Clusterului ALT, Ionuţ Ţaţa. "Dinamica de creştere a industriei pare a fi în aceste oraşe mai mare decât în Braşov, preponderent datorită creşteri mai rapide a capitalului uman specializat disponibil în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Astfel, fără intervenţii pentru a debloca această frână, ponderea Braşovului în industria naţională de IT poate scădea sub 3%, industria locală ajungând pe poziţia a cincea, sau dacă Craiova va continua şi ea să crească, va cădea chiar pe şase", a explicat Ţaţa.

Doar relocări de firme la Braşov

Acum, în calea continuării dezvoltării acestei industrii stă de fapt lipsa resursei umane bine pregătite. Florin Rebic, directorul general al companiei care administrează Coresi Business Park, cel mai modern şi căutat ansamblu de birouri din Braşov de către angajatorii din domeniul IT, a declarat că în ultimii ani nu a reuşit să atragă clienţi mari din afara Braşovului, ci doar relocări, gen iQuest sau Tata Technologies. "Sunt clienţi care vin din afară, dar renunţă atunci când văd că nu ar avea de unde să angajeze 2 - 3.000 de oameni", explică Rebic.

De exemplu, Amazon a luat în discuţii şi Braşovul pentru a înfiinţa un centru de servicii de 1.500 - 2.000 de oameni, dar cum nu a găsit personal s-a dus la Iaşi şi a închiriat deodată un spaţiu de 12.000 de metri pătraţi. Şi Apple a renunţat la Braşov, după ce a constatat că legătura rutieră cu Capitala este una anevoioasă. Rebic a completat: "Sunt două lucruri care trag în jos Braşovul în acest moment. Unul este infrastructura, pentru că sunt firme care trebuie să bifeze că au un aeroport, iar dacă nu avem aeroport nu vin. Infrastructura - fie că e vorba de aeroport, fie că e vorba de autostradă - a avut un mare rol în faptul că anumiţi investitori nu au venit în Braşov - a fost cazul Apple, dar şi alţi clienţi importanţi. O a doua ar fi scăderea calităţii Universităţii Transilvania. Feed-back-ul pe care îl avem de la toţi angajatorii este că universitatea este în cădere - a devenit una regională, nu mai este naţională. Toţi spun acelaşi lucru, Braşovul nu mai este ce era. Înainte Braşovul atrăgea oameni din toată ţara. Acum mai atrage doar din judeţele limitrofe, în timp ce elevii foarte buni nu prea rămân în Braşov - majoritatea merg dincolo, în Bucureşti sau în Cluj-Napoca. Acesta e feed-back-ul nostru de la angajatori sau de la firmele de resurse umane".

Vor creşte salariile în domeniu

Criza de personal va determina angajatorii din industria IT să crească şi valoarea salariilor, în conformitate cu un studiu realizat de furnizorul de servicii de consultanţă în resurse umane AIMS International România. În acest moment, salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul ţării este de 6.689 de lei brut, dublu faţă de salariul mediu pe economie.

"Deşi creşterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuţi, companiile participante la studiu estimează că vor creşte anul acesta valoarea salariilor cu o cifră medie de 8,43%", a precizat Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS International România.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Blue Air a depăşit pragul de 5 milioane de pasageri, în 2017
22 ian. A.C


Telekom România încheie colaborarea cu Poşta Română
22 ian. D.I


Amenzi de peste un milion de euro pentru trei companii care comercializează echipamente de măsurarea curentului
22 ian. V.D


MEDIUConfirmare: temperatura la suprafaţa Pământului este în creştere
22 ian. O.D.


Preluarea Covi Construct 2000 SRL de către Ligatne Limited, în atenţia Consiliului Concurenţei
22 ian. A.S.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem un ritm de creştere bun în agricultură, deşi suntem departe de nivelul european"
22 ian. T.I.


Petre Daea: "Guvernul caută soluţii pentru ca fabrica Zahărul din Oradea să nu se închidă"
22 ian.


PASCAL CASSECUELLE, DIRECTORUL BAYER ROMÂNIA:"Întotdeauna avem în plan investiţii, pentru că inovaţia este activitatea noastră principală"1
22 ian. Alina Vasiescu


China National Petroleum Corporation şi-a deschis sucursală la Bucureşti
22 ian. A.S.


P3 COMMUNICATIONS:"Reţeaua Vodafone România a primit certificarea «Best in Test»"
22 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.