DÎNCU:

"În decembrie vom lansa în dezbatere publică strategia de descentralizare administrativă"

24 nov. 2015 Politică
Alexandru Costea

Ministrul Dezoltării Vasile Dâncu a anunţat, astăzi, că în luna decembrie va lansa în dezbatere publică strategia de descentralizare administrativă a ţării.

"Avem în această perioadă, în luna decembrie, chiar peste două săptămâni, o să fiţi invitaţi la o conferinţă de presă la care vom lansa o dezbatere publică pe strategia de modernizare a statului şi reforma administrativă. Aici avem strategia de descentralizare, finalizarea ei de fapt. Avem, de asemenea, încă o strategie care este importantă şi este legată de asta, este strategia de dezvoltare teritorială a României", a precizat Vasile Dâncu, la Radio România Actualităţi.

El a spus că trebuie văzute care sunt deficitele de dezvoltare între judeţe şi cum pot fi suplimentare resursele unde este nevoie printr-o strategie de dezvoltare şi de descentralizare. "Noi nu putem merge cu o Românie care lucrează cu trei viteze", a adăugat Dîncu.

Potrivit vicepremierului, sunt foarte multe lucruri de descentralizat, în primul rând, refundamentarea filosofiei ghişeului unic şi "implementarea acolo unde se poate a circuitului electronic al hârtiilor, a unui e-government".

Vasile Dîncu a apreciat că, în acest moment, împărţirea pe regiuni a ţării nu este cea mai fericită, iar acest lucru va fi discutat după descentralizare, arătând că pentru modificarea acestora este nevoie de consens pentru revizuirea Constituţiei.

"În acest moment, regionalizarea actuală, modul în care avem regiuni administrative nu este poate cel mai fericit, dar din mai multe perspective. Poate nu datorită desenului, întotdeauna, ci şi datorită faptului că nu s-a găsit o soluţie pentru ca ADR-urile de acum să funcţioneze ca un adevărat consiliu al planificării. Vor fi mai multe scenarii în ceea ce priveşte dezvoltarea viitoare, posibilă, a unor regiuni. Dar vom discuta asta numai după ce terminăm, să zicem, descentralizarea şi după ce avem o siguranţă în ceea ce priveşte posibilitatea de a face un proiect de schimbare a Constituţiei pentru că nu putem pune carul înaintea boilor. De fapt, aceasta este problema principală. Va trebui să găsim un consens pentru modificarea Constituţiei pentru asta", a menţionat Dîncu.

El a mai arătat că există foarte multe probleme în sistemul administrativ, arătând că este vorba de "un haos legislativ" şi consum inutil de resurse.

"Cred că este vorba de un haos legislativ. Încercăm să codificăm şi să aducem într-un cod administrativ toată legislaţia, într-un singur cod, în care să fie armonizată şi să nu existe inconsecvenţe. Funcţionarilor, în acest moment, le este frică de multe ori să semneze, pentru că este o legislaţie ambiguă. În al doilea rând, cred că, chiar dacă se cheltuie foarte multe resurse în administraţia noastră, statul nostru consumă prea mult. Avem foarte mult consum de resurse inutil", a adăugat Dîncu.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TUDOREL TOADER:"OUG e o lege civilă, nu penală, deci nu poate retroactiva"
21 oct. E.M.


CCR, sesizată pentru două articole din OUG privind legile Justiţiei
21 oct. I.T.


Viorica Dăncilă, vizită în Kuweit1
21 oct. M.C.


OLGUŢA VASILESCU: "Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost adoptată de parlament"
21 oct. T.T.


Teodorovici recunoaşte că îngheţarea salariilor bugetarilor este posibilă 1
20 oct. I.T.


Florin Cîţu: Guvernul pregăteşte îngheţarea salariilor
20 oct. I.T.


Firea: "Se pune la cale un plan de sabotare a mea"
20 oct. I.T.


CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: "ALDE nu remaniază pe nimeni"3
20 oct. P.E.


CLUJ: Primarul unei comune, trimis în judecată pentru dare de mită1
20 oct. T.T.


USR va anunţa candidaţii la europarlamentare
20 oct. E.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.