DIRECTORII CASELOR DE BROKERAJ:

"Rezultatele negative - principalul motiv pentru scăderea acţiunii PBK"

19 sep. 2019 Piaţa de Capital
Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
"Rezultatele negative - principalul motiv pentru scăderea acţiunii PBK"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Se pare că eforturile managerilor şi acţionarilor încep să dea roade, astfel încât banca a încheiat primele şase luni din 2019 cu un profit net de 2,8 milioane lei"  

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: "Profiturile consistente pe care le înregistrează sistemul bancar din ţara noastră este posibil să reprezinte un prim factor pozitiv şi asupra acţiunii PBK"

Rezultatele financiare negative reprezintă principala cauză pentru deprecierea preţului acţiunii Patria Bank (PBK) la Bursa de Va­lori Bucureşti (BVB) din luna iulie a anului 2017, când titlurile instituţiei de credit au început să se tranzacţioneze sub simbolul PBK, şi până în prezent, sunt de părere brokerii activi în piaţa noastră de capital.

Sunt afirmaţii care vin în condiţiile în care, din vara lui 2017 şi până la începutul anului curent, cotaţia Patria Bank s-a situat pe un trend de scădere pentru ca, de la începutul lui 2019 şi până în prezent, preţul acţiunii instituţiei de credit să fie în creştere, practic un raliu pe termen mediu, în trendul descendent pe termen lung.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "După fuziunea din 2017, Patria Bank era pe pierdere şi a trecut printr-un proces de transformare, cu schimbarea acţionariatului, rebranduire etc. Practic s-a regândit întreaga afacere, ceea ce a necesitat şi două majorări de capital, cu aport în numerar, una dintre ele determinată de transformarea în acţiuni a unor împrumuturi acordate de un acţionar băncii. Au fost eforturi din partea managementului pentru redresarea situaţiei, ceea ce a necesitat inclusiv resurse financiare, dar, fiind vorba de o bancă, procesul este mai îndelungat".

Directorul de la Estinvest a subliniat că, în condiţiile în care Patria Bank a înregistrat pierderi până în primul semestru din acest an, evident că preţul acţiunii a avut de suferit, înscriindu-se pe o tendinţă descendentă vertiginoasă.

"Dar se pare că eforturile managerilor şi acţionarilor încep să dea roade, astfel încât banca a încheiat primele şase luni din 2019 cu un profit net de 2,8 milioane lei (n.r. faţă de o pierdere de 23,3 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă a anului anterior). După ce a atins un minim de preţ chiar după OUG 114 (n.r. de 0,0684 lei), preţul acţiunii PBK a început să crească către valoarea nominală de 0,1 lei", a adăugat Marcel Murgoci.

Adrian Simionescu, director general al societăţii Vienna Invest­ment Trust, ne-a precizat: "Evoluţia descendentă a acţiunilor PBK a apărut în condiţiile în care era evident că, până nu încorporează pierderile din fuziune, banca nu poate să aibă rezultate pozitive, în timp ce alţi emitenţi, chiar din sectorul bancar, ofereau rezultate consis­tente. Atunci, investitorii au preferat să achiziţioneze alte acţiuni bancare în detrimentrul Patria Bank".

Directorul de la Vienna Investment Trust a adăugat că, spre sfârşitul anului 2018 s-a putut observa o reducere a pierderilor instituţiei de credit.

"Practic, investitorii, şi noi, brokerii, ne aşteptăm ca anul acesta banca să înceapă să recupereze pierderile şi să marcheze profit. Acesta este şi motivul pentru care titlurile Patria Bank au început să se aprecieze, dincolo de faptul că acţiunile emitentului s-au corelat cu majoritatea pieţei, care a evoluat bine în România", a spus Adrian Simionescu.

Legat de evoluţia viitoare a preţului acţiunii băncii, Marcel Murgoci care conduce operaţiunile de la Estinvest, a punctat că primul factor de influenţă în acest sens este dat de rezultatele financiare pe care le va obţine Patria Bank.

"Faptul că în primul semestru banca a intrat pe profit este de bun augur. Evident, dacă rezultatele se vor îmbunătăţi, se creează premisele ca acţiunea PBK să atingă valoarea nominală sau chiar să o de­păşească", a spus Marcel Murgoci.

Adrian Simionescu de la Vienna Investment Trust a punctat că profiturile consistente pe care le înregistrează sistemul bancar din ţara noastră este posibil să reprezinte un prim factor care să se răsfrângă pozitiv şi asupra acţiunii PBK.

"Deşi vedem că băncile plătesc taxe suplimentare instituite de Guvern, deşi creditarea nu a crescut extrem de mult, sistemul bancar înregistrează randamente şi rezultate foarte bune. Or, Patria Bank nu poate să rămână în urmă în această efervescenţă. Observăm, că nivelul de creditare este redus, deci încă este loc de creştere, ceea ce face ca investitorii să fie încântaţi şi să aibă aşteptări pozitive de la emitenţii din domeniul bancar", ne-a spus directorul Vienna Investment Trust.

Domnul Simionescu a conchis spunând că nu vede ca Patria Bank să acorde dividende prea curând, din moment ce, în următorii ani, instituţia de credit va fi nevoită să acopere pierderile anterioare, din eventualele profituri pe care le-ar putea înregistra.

De la începutul anului şi până la data de 18 septembrie, preţul acţiunii a urcat cu 25,8%, potrivit datelor furnizate de platforma investing.com.

La ultima cotaţie PBK din data de 17 septembrie, de 0,0936 lei, valoarea de piaţă a instituţiei de credit era de 291,59 milioane de lei.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au deschis în scădere
05 iun. S.B.


ÎNCEPÂND DE ASTĂZIObligaţiunile Norofert se tranzacţionează la BVB
05 iun. A.I.


BVBBET urcă peste nivelul de 9.000 de puncte
05 iun. A.I.


LAURIAN LUNGU, CPAG:"Aducerea deficitului sub 3% va dura minimum doi-trei ani şi va necesita creşteri de taxe"11
05 iun. MIHAI GONGOROI


Directoratul lui Moldovan revocă decizia directoratului anterior, prin care a fost suspendat contractul de mandat al lui Frăţilă1
04 iun. M.G.


Dan Steel Group a intrat în insolvenţă, ieri
04 iun. A.I.


Instanţa respinge cererea de ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea deciziilor AGA, prezidată de Ciurezu6
04 iun. A.I.


LA MIJLOCUL SEDINŢEI:Lichiditate de 4,20 milioane de euro pe BVB
04 iun. G.U.


LA TREI LUNI DE LA LISTAREA COMPANIEI Obligaţiunile Norofert intră la tranzacţionare la BVB, începând de mâine2
04 iun. A.I.


Euro s-a depreciat la 4,8387
04 iun. A.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.