DNA:

Directorul Unifarm va fi cercetat sub control judiciar pentru luare de mită 1

23 iun. 16:05 Anticorupţie
A.D.
Directorul Unifarm va fi cercetat sub control judiciar pentru luare de mită

DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, a inculpatului Ionel Eugen Adrian, director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, de la 23 iunie, arată un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acuzatul a săvârşit infracţiuni de: luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În ordonanţa procurorilor există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca organizaţia sa, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

El a încheiat un contract cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020. Acest contract ar fi încălcat dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 în legătură cu achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât şi a modului în care a fost atribuit, mai exact, fără nicio procedură.

Mai mult, cele 1 milion de măşti livrate în prima tranşă Companiei Naţionale Unifarm SA nu erau măşti chirurgicale , ci măşti de protecţie neconforme cu standardele din contract.

Totodată, inculpatul Ionel Eugen Adrian, director al firmei, ar fi determinat un funcţionar să ateste în mod mincinos, pe documentele de atribuire ale contractului, că negocierea s-ar fi efectuat împreună cu reprezentantul legal al firmei care a livrat echipamentele. Cu toate acestea, în realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian şi un intermediar, la un restaurant din municipiul Bucureşti.

Pentru acest lucru, persoana intermediară a pretins de la reprezentanţii societăţii, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, adică un procent de 18% din valoarea contractului încheiat cu Unifarm. Din suma totală, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Cu toate acestea, societatea comercială furnizoare nu a achitat niciun ban din procentul convenit, aşa că Ionel Eugen Adrian a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor stabilite prin contract a fost livrată şi plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măşti (care nu corespundeau specificaţiilor tehnice) şi 26.000 de combinezoane.

Acest lucru ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA.

Mai mult, separat de cele relatate mai sus, s-a mai reţinut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Mai exact, drept membru şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la şedinţa din aceeaşi dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Acest lucru contravine legii, cum dispoziţiile OUG nr. 109/2011 care privesc guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca preşedintele Consiliului de Administraţie să fie numit şi director general.

Inculpatul Ionel Eugen Adrian a emis şi a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obţinut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020).

În timp ce inculpatul se afla sub control judiciar,el trebuia să respecte mai multe obligaţii, printre care: să nu exercite funcţia de director general şi membru în Consiliul de Administraţie al C.N. Unifarm SA, să nu părăsească teritoriul Municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, decât cu permisiunea procurorului, să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, precizează comunicatul.

Inculpatul a fost anunţat că abaterea de la aceste obligaţiuni va duce la înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

El a fost anunţat şi despre calitatea procesuală şi acuzaţii, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, conchide sursa.


Opinia cititorului: 1
1.   Cercetat
mesaj trimis de sabin în data de 24.06.2020, 08:06

sub control judiciar la o asemenea spaga?Celor care au hotarat nu le ajunge pensia speciala?

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.