Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, trimis la DNA

08 nov. 2018 Anticorupţie
V.D.
Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, trimis la DNA

Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, unde mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, au fost distruse de Primăria Capitalei pentru construirea unui bulevard, a ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Deputatul Nicuşor Dan atrage atenţia că dacă dosarul nu era declinat la DNA, exista riscul ca, după opt ani, faptele să se prescrie.

,,Au trecut deja opt ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti şi de la începerea urmăririi penale in rem. În acest timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că 50 de imobile, din totalul de 70, au fost demolate ilegal. După opt ani, exista riscul ca două infracţiuni importante, cea de abuz în serviciu şi cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise, iar cei vinovaţi să nu mai răspundă de ilegalităţile comise", a transmis astăzi deputatul Nicuşor Dan, conform News.ro.

El spune că a solicitat o audienţă la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, unde a fost deschis dosarul, pentru a discuta despre riscul prescrierii în cazul infracţiunilor ce se puteau prescrie.

Conform răspunsului pe care l-a primit Nicuşor Dan, dosarul a fost trimis la DNA, astfel că prescripţia se întrerupe, iar ordonanţa de trimitere a dosarului va fi comunicată şi inculpaţilor.

Pentru demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor.

Cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de peste 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de peste 212,5 milioane de lei.

"Bani publici, cheltuiţi ilegal la ordinul unor politicieni şi funcţionari", subliniază Nicuşor Dan.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice au acuzat municipalitatea că a demolat în mod ilegal mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, pe timpul nopţii şi în weekenduri.

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de case şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane, cea mai importantă clădire demolată fiind Hala Matache. Imobilul a fost distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare. Deşi, iniţial, în acea perioadă se vorbea de mutarea monumentului cu câţiva metri, hala a fost, ulterior, demolată. Sorin Oprescu a promis atunci că o va reconstrui pe alt amplasament, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Şi actuala administraţie şi-a arătat intenţia, în aprilie 2017, de a reconstrui Hala Matache, promiţând în acest sens organizarea unui concurs de soluţii, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România. Municipalitatea spunea atunci că reconstruirea monumentului se va face după modelul vechii hale, demolate în 2013.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

Cetăţean italian, pus sub control judiciar în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa
21 aug. T.T.


La 112 răspunde Moartea: "Stai acolo, că vin!"29
14 aug. George Marinescu


Multinaţionalele se adaptează la corupţia noastră sau pur şi simplu ne-o aduc?18
09 aug. George Marinescu


DNA:Directorul general al Oracle România acuzat de opt fapte de luare de mită5
08 aug. I.M.A.


Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, adus la DNA
08 aug. V.D.


Percheziţii DNA la sediul societăţii Oracle România
07 aug. V.I.


Secţia pentru judecători a CSM condamnă folosirea cazului de la Caracal în scop politic3
31 iul. M.I.A.


Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA3
25 iul. V.I.


ICCJ menţine măsura arestării preventive în cazul lui Radu Mazăre2
23 iul. I.M.


CSM: Mandatul lui Călin Nistor la DNA, prelungit
23 iul. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.