DOSARUL LICENŢELOR MICROSOFT

22 milioane euro de la buget, pentru o achiziţie de acum zece ani

09 iul. Companii
I.GHE.
22 milioane euro de la buget, pentru o achiziţie de acum zece ani

Manuela Catrina, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor, a sesizat Corpul de control al premierului Viorica Dăncilă cu privire la afacerea Microsoft. Sesizarea a fost întocmită cu câteva zile înainte ca autoarea să fie schimbată din funcţie, în luna mai, şi înlocuită cu fostul senator PSD de Prahova, Daniel Savu, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă.

Manuela Catrina arată în sesizare că avea delegate atribuţiile şi dreptul de semnătură ale ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, ca să facă plăţile în cadrul contracului subsecvent pentru furnizare de produse soft-ware Microsoft nr. 37/2013, parte a Acordului cadru de furnizare nr. 32/2009.

În cadrul acestui contract a fost plătită deja tranşa I de peste 11 milioane de euro şi mai trebuie achitate tranşele II şi III, în valoare de peste 22 de milioa-ne de euro, către Asocierea D-CON.NET GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG şi Synotech Global Services România, adică intermediarii afacerii Microsoft - Claudiu Florică şi Dinu Pescariu.

Problema este că acest contract Microsoft face obiectul a două dosare DNA în care procurorii reclamă prejudicii de aproape 63 de milioane de euro la bugetul statului.

Este vorba despre dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, cu un prejudiciu de peste 11 milioa-ne de euro şi dosarul în care au fost deferiţi Justiţiei fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi intermediarii Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, cu un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro.

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au obţinut însă în instanţele de contencios o decizie judecătorească în care se arată că trebuie onorat contractul 37/2013 întrucât nu a fost invalidat printr-o decizie finală a instanţelor penale. Este vorba despre decizia numărul 3929/2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ.

Prin urmare, ar trebui achitate tranşele II şi III ale contractului în valoare de peste 22 de milioane de euro. De altfel, Ministerul Comunicaţiilor are bugetată această plată în 2019.

Fostul secretar de stat Manuela Catrina acuză că funcţionarii Comisiei Microsoft (de ducere la îndeplinire a contractului 37/2013) şi ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, nu au solicitat instanţei suspendarea contractului Microsoft până la pronunţarea instanţelor penale în cele două dosare DNA şi până la o eventuală invalidare a contractului.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale susţine, citat de g4media.ro, că, până în acest moment, nu a achitat niciun euro din tranşele II şi III ale contractului Microsoft, din cauza neîndeplinirii unei condiţii de legalitate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ETURIA:Cererile pentru vacanţele de iarnă au crescut cu 15% faţă de anul trecut
21 aug.


CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:2019 - posibil an record pentru piaţa de birouri din Capitală
21 aug. M.A.


Google, noi probleme cu confidenţialitatea datelor
21 aug.


DE LA 35,12 MILIOANE LEI LA 188,98 MILIOANE LEICE Oltenia şi-a crescut profitul brut de 5 ori, în primul semestru
21 aug. E.O.


ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI DIN 2019Piaţa auto de la noi a crescut cu 9,5%
21 aug. E.O.


STUDIUL REPATRIOT:Jumătate dintre românii din diaspora vor să se întoarcă acasă
21 aug. Melania Agiu


PRIMUL TRIMESTRU 2019Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia a crescut de peste cinci ori
20 aug. I.I.


Google a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global
20 aug. T.T.


SUA extinde permisiunea ca Huawei să cumpere componente de la companii americane
20 aug. T.T.


Amenzi consistente pe litoral pentru vânzarea şi depozitarea produselor alimentare
20 aug.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.