Două scrutine pentru statul de drept

24 mai. Politică
GHEORGHE IORGOVEANU

Cetăţenii care au împlinit, până pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt aşteptaţi duminică în secţiile de votare pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta, pentru următorii 5 ani, în Parlamentul European.

Odată cu aceste alegeri va avea loc şi referendumul pentru justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis la care cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă pentru graţierea şi amnistia faptelor de corupţie şi dacă aceste ordonanţe ar trebui atacate la Curtea Constituţională şi de alte persoane şi nu doar de Avocatul Poporului.

Pentru cele două scrutine, Biroul Electoral Central a stabilit, ţinând cont şi de prevederile din legea referendumului că vor fi trei buletine de vot şi trei urne în care acestea vor fi introduse. Un buletin şi o urnă pentru alegerile pentru Parlamentul European, şi două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare de la referendum, şi două urne aferente pentru scrutinul convocat de preşedintele Klaus Iohann-is pentru apărarea independenţei justiţiei şi continuarea luptei anticorupţie.

La alegerile pentru Parlamentul European îşi pot exercita dreptul de vot atât cetăţenii români, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, cât şi cetăţenii unui alt stat al Uniunii Europene care au reşedinţa sau domiciliul în ţara noas-tră.

Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care sunt condamnate definitiv la pierderea drepturilor electorale.

Secţiile de vot se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. După ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja în incintă.

Cetăţenii cu domiciliul în România care se află în străinătate pot vota la orice secţie dintre cele anunţate de Minis-terul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fără a fi necesar să se înregistreze înainte.

Un cetăţean cu dublă cetăţenie europeană - de exemplu română şi italiană - nu poate vota pentru reprezentanţii ţării noastre, în cazul în care a făcut cerere să voteze pentru listele Italiei. Ei vor completa o declaraţie pe propria răspundere conform căreia nu au votat şi pentru cealaltă ţară.

Românii care aleg să voteze pentru listele altui stat UE în care au domiciliul sau reşedinţa pot vota la referendumul pentru justiţie.

Cetăţenii înscrişi în listele electorale ale altui stat membru UE pot vota pentru ţara noastră, după ce dau o declaraţie conform căreia nu au mai votat pentru reprezentanţii ţării în ale cărei liste sunt înscrişi.

Cetăţenii care votează au nevoie de un act de identitate valabil în ziua votării.

Sâmbătă, 25 mai, şi duminică, 26 mai, direcţiile de evidenţă a persoanelor au program prelungit pentru eliberarea actelor de indentitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate.

Alegătorii care votează în ţară şi care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoţită de documente justificative. Cererea se face cel mai târziu sîmbătă, 25 mai.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

ASTĂZI:Parlamentul desemnează un nou Avocat al Poporului
26 iun. A.A.


ASTĂZI:CCR dezbate sesizările referitoare la modificările aduse codurilor penale
26 iun. P.P.


PENTRU PERSOANELE CU AUTISM:Guvernul prevede dezvoltarea programelor naţionale de sănătate
26 iun. T.M.


VIORICA DĂNCILĂ:"Anchetele privind cazul de adopţie vor continua"4
26 iun. T.T.


Amnistia fiscală, disimulată sub forma unei restructurări financiare
26 iun. George Marinescu


KLAUS IOHANNIS:Ţara noastră sprijină preşedinţia finlandeză a Consiliului UE
26 iun. T.E.


CODUL ADMINISTRATIV ADOPTAT PRIN ORDONANŢĂ DE URGENŢĂPensii speciale pentru primari, aprobate de guvernul Dăncilă1
26 iun. GHEORGHE IORGOVEANU


GUVERNUL ANUNŢĂ:Mandatul de vicepremier al lui Viorel Ştefan se încheie
25 iun. T.T.


PREŞEDINTELE PSD BRAŞOV:Dunca, susţinut pentru funcţia de secretar general al PSD
25 iun. P.P.


VICEPREMIERUL DANIEL SUCIU, MINISTRU AL DEZVOLTĂRII REGIONALE:"Preşedintele este în continuare în campanie electorală"1
25 iun. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.