DRAGOŞ MESAROŞ, GOLDRING:

"Nu există motive ca SIF-urile să crească, până în septembrie"

12 iul. 2018 Piaţa de Capital
Andrei Iacomi
"Nu există motive ca SIF-urile să crească, până în septembrie"

Nu există motive ca, până la începutul lunii septembrie, când se apropie datele de înregistrare pentru dividende, preţurile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) să se aprecieze, ne-a declarat Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, în contextul în care, în prima parte a anului, toate cele cinci SIF-uri au suferit scăderi ale cotaţiilor.

Domnul Mesaroş a detaliat: "Luate punctual, cred că SIF Moldova are cel mai mic potenţial de creştere, pentru că prezintă cel mai redus dis­count (n.r. diferenţă) dintre Valoarea Unitară a Activului Net şi preţ, de circa 20%.

Pe de altă parte, având în vedere structura portofoliului şi discountul mare la care se tranzacţionază, de aproximativ 45%, consider că SIF Banat-Crişana are, probabil, potenţialul cel mai ridicat.

Şi SIF Muntenia are ceva perspective de apreciere pentru că a scăzut des­tul de mult în acest an şi inves­titorii ar putea intra la cumpărare pentru a lua dividendul.

În ceea ce priveşte SIF Ol­tenia, este mai dificil să mă pronunţ pentru că evoluţia preţului acţiunii depinde foarte mult de ceea ce va face societatea cu banii proveniţi din vânzarea pachetului deţinut la Banca Comercială Română.

Suma de 140 de milioane de euro este foarte mare şi, personal, consider că cel mai bine ar fi să se facă investiţii, dar totul depinde de ce vor hotărî acţionarii.

Despre SIF Transilvania nu pot să spun decât că o evit de ani de zile".

La rândul său, George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, ne-a spus: "SIF-urile au fixat datele de înregistrare pentru dividende în toamnă, fapt care le-a făcut mai puţin atractive în această perioadă pentru investitorii care vizează dividende. De asemenea, scăderile pieţei din luna mai nu au ocolit societăţile de investiţii financiare, acestea fiind influenţate şi de lichiditatea scăzută".

În general, rezultatele financiare publicate de SIF-uri (n.r. pentru primul trimestru al anului trecut) sunt mai bune faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ne-a spus domnul Brande, conchizând: "Programele de răscumpărare anunţate de unele societăţi de investiţii financiare, împreună cu rezultatele financiare, pot reprezenta suport pentru cotaţii în perioada următoare".

Cea mai mare depreciere pentru primele şase luni ale acestui an, de 21,84%, a fost suferită de titlurile SIF Muntenia, iar cea mai redusă, de 2,13%, de acţiunile SIF Moldova.

Data de înregistrare, cea care va defini acţionarii ce vor beneficia de dividendul acordat de SIF Moldova, de 0,05 lei/titlu, este de 12 septembrie.

Pentru a beneficia de dividendul ce va fi distribuit de SIF Muntenia, de 0,0347 lei, investitorii trebuie să fie înscrişi în Registrul Acţionarilor la data de 19 septembrie, în timp ce datele de înregistrare pentru dividendele ce vor fi acordate de SIF Oltenia şi SIF Transilvania, de 0,07 lei/titlu şi 0,01 lei/titlu, sunt 3 octombrie şi 5 octombrie.

SIF Banat-Crişana nu va distribui dividende în acest an.

Recent, SIF Oltenia a anunţat că a ajuns la un acord preliminar pentru vânzarea către Erste Group (acţionarul majoritar al BCR) a participaţiei de 6,29% pe care societatea o deţine la Banca Comercială Română, pentru suma de 140 de milioane de euro (654 milioane de lei).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

ADRIAN TĂNASE (BVB):O participare mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital, o prioritate3
20 apr. M.I.


PRIVIND CEREREA DE MODIFICARE A ACTULUI CONSTITUTIV AL SIF OLTENIA:ASF - aviz pozitiv solicitărilor cerute de SIF1 şi SIF4
19 apr. M.G.


Indicii BVB au închis în creştere
19 apr. L.A.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 1,17 milioane de euro pe BVB1
19 apr. I.M.


Radu Hanga, preşedintele noului Consiliu Director al AAF
19 apr. T.T.


AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ:"Grupul Frăţilă deţine peste 5% din SIF Transilvania"
19 apr. Andrei Iacomi


ASF a decis ca SIF1 să blocheze drepturile de vot pentru o deţinere concertată de peste 12%
19 apr. M.G.


Indicii BVB au deschis în creştere
19 apr. T.T.


DIN PROFITUL NET DE REPARTIZAT AL ANULUI 2018Şantierul Naval Orşova distribuie 94%, ca dividende
19 apr. Andrei Iacomi


BVBRulajul se menţine sub media anului
19 apr. MIHAI GONGOROI

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.