DRAGOŞ MESAROŞ, GOLDRING:

"Ţinta - dividend, lichiditate, rezultate în creştere" 1

21 mai. 2019 Piaţa de Capital
Andrei Iacomi
"Ţinta - dividend, lichiditate, rezultate în creştere"

George Brande, Interfinbrok: "Creşterea profitului OMV Petrom propulsează titlurile SNP în topul celor mai subevaluate acţiuni de tipul «blue-chip», de la BVB"  

Brokerii: "În prezent, atenţia investitorilor este concentrată pe disputele comerciale dintre economiile lumii"

Recalibrarea portofoliilor prin reorientarea către acţiuni ale unor companii ce dau dividende cu un randament ridicat, au raportat rezultate bune pentru primele trei luni ale anului şi au o lichiditate relativ ridicată reprezintă, în acest moment, o abordare adecvată pentru investitorii activi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este de părere Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, în contextul în care săptămâna trecută s-a încheiat sezonul ra­portărilor financiare la primul trimestru pentru com­paniile de la bursa noastră.

Dragoş Mesaroş ne-a precizat: "În opinia mea, în această categorie intră, în primul rând, titlurile a cinci emitenţi: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom şi Nuclearelectrica. Apoi, in­ves­titorii mai pot avea în vedere şi acţiuni ale unor companii cu o lichiditate ceva mai redusă, cum ar fi Conpet, Purcari Wineries sau Turbomecanica".

Directorul de la Goldrig a adăugat: "Personal, nu aş include în portofoliu titluri ale unor societăţi care au trecut pe pierdere în primul trimestru al anului curent, de plidă Digi Communications sau Electrica, dar nici Transgaz ce a raportat profit pentru primele luni ale lui 2019 dar care, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, estimează pentru întregul an o profitabilitate mai mică cu 75% faţă de cea din 2018, scădere care mi se pare foarte mare.

Cred că, în momentul de faţă, cotaţia TGN nu coboară doar pentru că investitorii mizează că statul îşi va impune punctul de vedere, iar compania va distribui un dividend de 37,89 lei pe acţiune".

La rândul său George Brande, trader în cadrul societăţii Interfinbrok, a punctat că, tabloul raportărilor financiare pentru primul trimestru al anului 2019 arată în, medie, o încetinire a creşterii profiturilor companiilor faţă de anii trecuţi.

"Putem remarca componentele indicelui financiar BET-FI, care au raportat în majoritate creşteri susţinute ale profiturilor faţă de primul trimestru al anului trecut şi înregistrează discount-uri atractive de preţ", ne-a transmis traderul de la Interfinbrok, care a adăugat: "De asemenea, OMV Petrom a beneficiat de nivelul ridicat din ultima perioadă a cotaţiei petrolului Brent şi a raportat o creştere importantă a profitului, ceea ce propulsează titlurile SNP în topul celor mai subevaluate acţiuni de tipul «blue-chip (n.r. companii considerate de top, eficiente şi cu o poziţie stabilă în piaţă», de la Bursa de Valori Bucureşti".

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, evaluate prin indicatorul Price Earnings Ratio (PER), ce indică preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei societăţi, acţiunile SNP sunt printre cele mai ieftine din BET, cu un PER de 5,3, doar titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), prezentând un raport mai mic, de 5, conform tabloului (ce nu include Alro) prezentat de BT Equity Research pe site-ul societăţii .

"Sectorul bancar, puternic afectat de Ordonanţa 114/2018, a raportat rezultate financiare mixte şi şi-a bugetat taxe pe active mult mai mici de cele vehiculate în primele luni din 2019, ceea ce reprezintă un semn bun pentru investitori", a mai adăugat George Brande.

Legat de factorii ce au potenţialul de a influenţa piaţa noastră de capital în viitorul apropiat, Dragoş Mesaroş de la Goldring consideră că, în momentul de faţă, atenţia investitorilor este concentrată îndeosebi pe evoluţia războiului comercial dintre Statele Unite şi China.

"Probabil că apoi discuţiile se vor muta în Europa şi este posibil ca Statele Unite să aplice taxe pe importul de automobile din Germania, ţară a cărei economie a început să încetinească şi unde România are exporturi importante. Astfel că, cel puţin din acest punct de vedere, lucrurile nu arată chiar strălucit", ne-a transmis directorul de la Goldring.

Potrivit lui George Brande de la Interfinbrok, din plan extern investitorii se pot aştepta la turbulenţe, având în vedere disputele comerciale în desfăşurare între marile economii ale lumii.

Recent, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, în timp ce Beijing-ul a anunţat că, la rândul său, va impune taxe vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari.


Opinia cititorului: 1
1.   of, brokerii nostri hanalisti
mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2019, 17:06

ma intreb cand o sa reusiti sa intelegeti ca o companie inseamna mai mult decat PER? de ani, de zeci de ani, tot o dati cu PERu' in sus sau in jos si va mai vaitati ca oamenii "nu au cultura financiara". si nici macar un TTM sau un forward looking. nu, tot timpul acelasi PER nenorocit, pe baza ultimelor rezultate. ce conteaza ca PER-ul este influentate de cheltuieli non-cash? ce conteaza cash-flow-ul? ce e aia FCE? ce conteaza ca unele companii isi sporesc cifra de afaceri cu procente de 2 cifre si investesc sume colosale in dezvoltare? voi nu vedeti decat elefantii, probabil mai mult nu puteti. Ati fost vreodata la o AGA la COTE sa vedeti fosilele din Management? dar ce conteaza managementul? conteaza PER-ul. si daca mai da si statul o pomana, putem da drumul la muzica. ca asa-i la noi. de ce sa gandim?

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

BVBAproape jumătate din rulaj - dat de schimburile cu acţiunile Banca Transilvania
08 iul. A.I.


Analiştii CFA se aşteaptă la o revenire a economiei, în semestrul al doilea
08 iul. Andrei Iacomi


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 3,44 milioane de euro pe BVB
07 iul. G.U.


BVBScăderi pe linie pentru indici
07 iul. A.I.


OPINIIEste posibil un al doilea V pe pieţele de capital?4
07 iul. Cristian Dogaru


Investitorii, de acord cu fondul pe care îl va înfiinţa Guvernul1
07 iul. I.Ghe.


Cine îi supraveghează pe supraveghetori, cine îi auditează pe auditori şi cine îi prinde pe hoţi?13
07 iul. Călin Rechea


TRIBUNALUL ARAD:SIF5 şi Flaros - fără calitate procesuală în acţiunea contra SIF1, privind AGOA din 20 iunie 2019
06 iul. A.I.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 3,54 milioane de euro pe BVB
06 iul. A.P.


Indicii BVB au deschis în teritoriu mixt
06 iul. A.B

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.