Drum liber spre "manualul unic" 1

16 oct. 2017 Cultură
OCTAVIAN DAN
Drum liber spre "manualul unic"

Proiectele conducerii Ministerului Educaţiei prind contur, dincolo de contestări şi remaniere guvernamentale, ipotetice sau reale. Ultima mişcare a Cabinetului Tudose deschide calea introducerii "manualului unic". În şedinţa de guvern de la mijlocul săptămânii trecute s-a aprobat Ordonanţa de urgenţă potrivit căreia Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educaţiei, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale şcolare.

Profesori şi oameni de cultură s-au exprimat împotriva acestei iniţiative, pe care o consideră nocivă. La începutul lunii septembrie, două sute de cadre didactice, academicieni, oameni de cultură şi cercetători au semnat un apel prin care cer ministrului Educaţiei să renunţe imediat la impunerea "manualului unic". Asociaţia Editorilor din România (AER) şi Uniunea Editorilor din România (UER) au criticat iniţiativele ministrului Educaţiei legate de manuale şi susţin că se va ajunge în cele din urmă la un control ideologic.

Transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanţe de Guvern: "Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va avea ca obiect principal de activitate editarea de: Manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, şi alte lucrări pentru învăţământul preşcolar şi universitar; Manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; Materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului. Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică şi Pedagogică poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate. Societatea va fi condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai Societăţii vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a Societăţii va fi asigurată de un director general. Finanţarea programelor de investiţii şi de retehnologizare ale Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. se asigură din surse proprii şi din alte surse atrase. Patrimoniul Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică se preia de către Societatea Editura Didactică şi Pedagogică S.A. prin protocol de predare - preluare în conformitate cu prevederile legale. Personalul Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. va fi preluat în totalitate de la Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică fără să le fie afectate drepturile avute la data preluării". După decizia guvernului, ministrul Educaţiei, Liviu Pop a reacţionat pe pagina sa de pe o reţea de socializare: "Se face ordine în sistemul de educaţie de stat prin editarea coordonată şi prin asigurarea unui conţinut unic, adecvat interesului de educare şi dezvoltare al copilului, potrivit programei şcolare. Toţi copiii vor învăţa după acelaşi manual şi vor avea şanse egale la testările naţionale. Este o teză falsă că în actualul sistem elevii aveau posibilitatea să aleagă. Ei învăţau după manualele "alese" de alţii".

În luna august, Liviu Pop anunţa revocarea Consiliului de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice, primul pas al demersului său îndelung contestat: "Am analizat ce s-a întâmplat în zona asta a achiziţiilor de manuale în ultimii cinci ani. Şi de ce spun ultimii cinci ani de zile, pentru că acum cinci ani de zile am introdus clasa pregătitoare pe noua formulă, pe noua curriculă. În cei cinci ani de zile, Ministerul Educaţiei Naţionale a plătit pentru manualele şcolare 142.165.286 de lei. Este suma pe care Ministerul Educaţiei a alocat-o copiilor din preuniversitar care beneficiază de manuale gratuite. Trist este că, în această perioadă, Editura Didactică şi Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educaţiei, a accesat mai puţin de 5% din aceşti bani, adică 7.321.209 lei. Impardonabil din punctul meu de vedere, fapt pentru care am revocat consiliul de administraţie". Acela a fost momentul când Liviu Pop anunţa interzicerea materialelor auxiliare în şcoli şi că publicarea manualelor şcolare trebuie să fie asumată de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Editura Didactică şi Pedagogică.

Opinia cititorului: 1
1.   m-am uitat in manualul de matematica al copilului
mesaj trimis de x în data de 16.10.2017, 12:52

Dupa ce m-am uitat in manualul copilului meu, am constatat ca este nevoit sa invete dupa un manual mizerabil, neclar si prost structurat. Este inadmisibil ca din bataia pentru niste drepturi de autor a unor profesorasi de duzina sa rezulte nedreptatirea a intregi generatii de copii. Invatamantul este platit din taxele platite de parintii copiilor si acestia ar trebui sa aiba dreptul sa intrebe cum sunt realizate manualele. Menirea manualelor si a profesorilor trebuie sa fie a-i invata pe elevi . Cine nu intelege pentru ce este platit, trebuie dat afara de indata ! A abuza de slabiciunea copiilor este o nemernicie , este exact fapta celui care abuzeaza de neajutoratul care i-a fost incredintat.

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Ironia sorţii: un manual de Geografie, premiat la un târg internaţional
15 oct. O.D.


LUPTA CU ABANDONUL ŞCOLARRechizite şi ghiozdane de 17.000.000 de lei pentru 360.000 de elevi1
15 oct. OCTAVIAN DAN


Deschideri noi, discursuri vechi
02 oct. O.D.


Săptămâna Nobel: cele mai râvnite premii se acordă la Stockholm
02 oct. O.D.


OAR Bucureşti aniversează Ziua Mondială a Arhitecturii
01 oct. F.S.


MINISTRUL NATALIA INTOTERO LANSEAZĂ OFICIAL: Platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni
01 oct. T.C.


Tichie de mărgăritar: wireless de 210 milioane de lei în şcoli
01 oct. O.D.


Bilă albă pentru învăţământul superior autohton: studiul medicinei
28 sep. O.D.


Asociaţia Editorilor din România: manuale sub orice standarde
25 sep. O.D.


Studenţii au revenit în amfiteatre
25 sep. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.