DUPĂ ADOPTAREA NOILOR MODIFICĂRI FISCALE

Dragoş Anastasiu:"Riscăm să avem o mini-criză la nivel românesc" 6

13 nov. 2017 Companii
A consemnat ADELINA TOADER
Dragoş Anastasiu:"Riscăm să avem o mini-criză la nivel românesc"

Dacă o să mai facem multe greşeli de tipul celor de miercurea trecută ( n.r. când s-au adoptat prin OUG modificările la Codul Fiscal), riscăm să avem o mini-criză la nivel românesc, de care nu avem nevoie, pentru că economia funcţionează foarte bine, a declarat pentru Ziarul BURSA Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines România.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre impactul asupra mediului de afaceri al noilor modificări ale Codului Fiscal, despre obstacolele care vor apărea odată cu acestea, dar şi despre perspectivele de dezvoltare ale ţării noastre.

Reporter: Ce impact are asupra mediului de afaceri adoptarea noilor modificări ale Codului Fiscal?

Dragoş Anastasiu: Nu există încă o evaluare finală. Principalul impact este că se pierde încrederea şi asta este dincolo de orice fel de impact financiar. Cred că, din punct de vedere financiar şi în business, impactul este divers: pe unii nu îi influenţează deloc, pe alţii pozitiv, iar pe alţii negativ. Nu există o evaluare finală şi nu cred că era nevoie să se facă acum. Nu cred că era nevoie să se procedeze aşa. Pur şi simplu, situaţia generală bună în care se afla economia românească nu necesita o terapie de şoc.

Se puteau face lucrurile foarte aşezat şi cu implementare peste jumătate de an sau peste un an şi cred că lucrurile ar fi stat mult mai bine.

Reporter: Care vor fi principalele obstacole pe care noile modificări din Codul Fiscal le vor aduce mediului de afaceri?

Dragoş Anastasiu: Sunt de diferite tipuri. Unele sunt obstacole tehnice, de exemplu toate software-urile trebuie regândite şi reaşezate, cinci milioane de contracte trebuie renegociate, iar apoi reintroduse în Revisal. Astea sunt obstacolele tehnice. Mai există un obstacol de tip mental, pentru că orice fel de schimbare este, de regulă, respinsă de oameni şi, pentru a nu crea acest sentiment de respingere, trebuie să comunici foarte bine şi din timp şi să fii predictibil, iar lucrurile acestea nu s-au întâmplat.

Reporter: Este mediul de afaceri pregătit să facă faţă acestor modificări?

Dragoş Anastasiu: Mediul de afaceri va face faţă acestor modificări fără doar şi poate. Problema este ce se va întâmpla peste jumătate de an, un an, doi, trei. Noi vom merge mai departe. Suntem obişnuiţi, mai ales în România, cu tot felul de modificări şi mediul de afaceri se va adapta. Dar vor fi consecinţe, pe termen mediu şi lung, şi ele pornesc în special de la lipsa de încredere. Pentru că motivaţia lansată de Guvern, cum că mediul de afaceri este de vină pentru ce trebuie să facă ei acum, arată modul în care este perceput mediul de afaceri, ca fiind borfaş. Fie că vorbim de bănci, fie că vorbim de multinaţionale, fie că vorbim de companiile mici care îşi pun pe firmă toate cheltuielile din lume, asta este percepţia Guvernului. Pentru a avea investiţii trebuie să avem încredere, care nu există în momentul de faţă.

Reporter: Credeţi că va reuşi mediul de afaceri să se alinieze noului Cod Fiscal, în timp util?

Dragoş Anastasiu: Pot exista sincope pe ici pe colo, dar cred că, per total, da. Cu costuri foarte mari, în schimb. Dar, repet, suntem antreprenori în primul rând, pe de o parte ne plac provocările, deşi nu ar trebui să fie de tipul acesta, suntem obişnuiţi cu schimbările şi o să facem faţă.

Reporter: Care credeţi că vor fi actorii din mediul de afaceri cei mai afectaţi de modificările fiscale adoptate de Guvern?

Dragoş Anastasiu: Încrederea este pentru toată lumea şi este distrusă în acest moment. Vor fi afectaţi IT-iştii şi cercetătorii sau angajatorii lor, dacă se merge pe ideea că angajatorul nu va avea costuri suplimentare. Vor fi afectaţi IT-iştii, dacă se merge pe ideea că nu se va schimba salariul net, vor fi afectaţi angajatorii, este la libera negociere, nimeni nu poate să oblige pe nimeni. Vor fi afectate foarte mult ONG-urile, pentru că, la impozitul pe venit de 1%, nu se mai pot face finanţările pe care noi le făceam, până acum, la impozitul pe profit de 16%. Cred că se crează o discrepanţă prea mare între PFA şi persoanele care lucrează cu contracte de muncă şi se va duce foarte multă lume în zona PFA-urilor pentru că este mai avantajos - şi asta va crea o distorsiune în piaţă - între cei mai abili şi cei mai puţin abili, unii care îşi vor putea permite riscul, alţii care nu şi-l vor putea permite.

Reporter: Care ar fi soluţiile pentru un mediu de afaceri sănătos?

Dragoş Anastasiu: Acum câteva zile, spuneam că ar trebui ca toată lumea să tragă aer în piept şi peste şase luni o să vedem ce va fi. Acum, după adoptarea modificărilor Codului Fiscal, trebuie să defilăm cu aceste modificări şi să ne descurcăm cât mai bine în situaţia dată. Noi am spus că suntem foarte îngrijoraţi. Într-un an în care lucrurile au mers foarte bine, stăm şi ne jucăm cu lucruri de genul acesta.

Reporter: De ce măsuri consideraţi că ar avea nevoie mediul de afaceri, în acest moment?

Dragoş Anastasiu: Simplificare, debirocratizare, predictibilitate. Acestea se pot face, toate trei, nici măcar nu costă prea mult. Simplificarea ţine de digitalizare, care costă, dar ţara noastră are suficient de mulţi bani pentru lucrul acesta. ANAF trebuie digitalizată şi automatizată pentru că altfel nu va avea nicio şansă să mărească colectarea.

Reporter: Vor păstra angajatorii salariile, astfel încât salariul net să nu scadă, ca urmare a trecerii contribuţiilor de la companie la angajat?

Dragoş Anastasiu: Cred că, în general, oamenii sunt de bună credinţă şi nu cred că foarte multe persoane vor profita, dar, fără doar şi poate, 5 milioane de contracte de muncă vor fi rediscutate şi renegociate. În aceste negocieri se poate întâmpla orice. Se poate întâmpla ca, în baza unei evaluări, angajatorii să nu dorească să mărească brutul, apropos de evaluare şi de performanţă. În alte cazuri, angajaţii s-ar putea să solicite mai mult net decât au acum. Noiembrie şi decembrie sunt lunile cele mai pline pentru mediul de afaceri şi noi acum va trebui să ne aşezăm la discuţii cu fiecare angajat în parte, iar finalul nu îl ştim.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale ţării noastre în ceea ce priveşte mediul economic?

Dragoş Anastasiu: România are un potenţial extraordinar. Nu suntem nici măcar la jumătate din ce am putea să fim. Turismul, de exemplu, ar putea să fie 10% din PIB, iar noi suntem la 2%. Agricultura poate să crească, la fel şi investiţiile străine. Dacă este să comparăm investiţiile străine germane, în Ungaria sunt duble faţă de noi, în condiţiile în care ţara vecină nu are nimic în plus faţă de noi din niciun punct de vedere şi o economie mult mai mică.

Potenţialul nostru de creştere este senzaţional. Dar dacă nu facem ce trebuie şi o să mai facem multe greşeli de tipul celor de miercurea trecută, dăm singuri drumul unei crize, pe care, în 2009, am avut-o venită de peste Ocean. Acum, riscăm să avem o mini-criză la nivel românesc, în contextul în care avem o economie care funcţionează foarte bine. Ar fi tare păcat! Cred, în continuare, că există potenţial de dialog şi de înţelegere, poate este doar un val care trebuie să treacă şi, când ne liniştim, avem şanse bune.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia cititorului: 6
1.   Tipologia afaceristului
mesaj trimis de Gus în data de 13.11.2017, 03:14

Prin felul in care v-ati tratat angajatii in ultimii ani e rezultatul pe care il aveti acum cand va plangeti ca nu sunt oameni "calificati", cam acelasi lucru il faceti si cu modificarile Codului Fiscal !

1.1.   daca asta e “om de afaceri” (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de ionel în data de 13.11.2017, 08:48

tovarasul grandoman care isi trateaza angajatii ca pe gunoair, isr dansul vine cu greata la sediul de langa cimitirul Reinvierea cu ditamai jaguarul. ii transmitea bezele lui Bessse de la “domeniul” altui jeg penibil, poioietul Mircel Dinescu, alt mare profitir postrevoluzionel

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2017, 11:31

Mascaricii de la tv,,incluzandu-l si pe evazionistul nebatut de mic GHENEA, aia de la "arena leilor" au ajuns sa dea lectii de conducere a tarii !

Ia zi anastasiule, cum DEVASTEZI dumneata Sfantu Gheorghe Delta, cum jecmanesti turistii si cat braconaj faci dumneata prin insula Sahalin , neluat de guler de nimeni ??!!?? 

3.   Limpezire
mesaj trimis de Observator în data de 13.11.2017, 11:46

Interesant! Se devoaleaza unul din motivele pentru care sunt incurajati oamenii sa protesteze impotriva noului cod fiscal. Se reduce finantarea pentru ONG-uri in urma aplicarii impozitului de 1% pe cifra de afaceri la firmele cu afaceri sub un milion de euro/an. Foarte bine! Asa, probabil vor fi mai multi bani la buget pentru invatamant, sanatate, autostrazi, etc. pentru ca o parte din cadoul oferit de firme din profit, inainte de impozitare, acestor ONG-uri, trebuia sa revina statului, adica 16%.

3.1.   Si mai limpede (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de Vio în data de 13.11.2017, 17:59

Sigur se duc bani la sanatate si educatie. Asa cum s-au dus la spitalul de arsi. Daca am fi siguri ca banii nu se fura sau nu se duc pe prostii si pomeni electorale. Dar cu PSD nu sunt garantii niciodata!

3.2.   Salut (răspuns la opinia nr. 3.1)
mesaj trimis de Tot eu în data de 14.11.2017, 18:08

Greu tare cu mentalități perimate....o sa avem zero spitale și cămine....pot sa puna taxe de 200% pe totbce mișca în țara asta

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PENTRU TRUCAREA UNEI LICITAŢII:Consiliul Concurenţei a sancţionat trei companii de pe piaţa lemnului
23 ian. T.T.


CFR, CONTRACT DE 600 MILIOANE DE EURO Licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa - Caţa s-a finalizat
23 ian. I.D.


CONFORM MINISTERULUI AGRICULTURII:Pentru proiecte de irigaţii - disponibile 200 milioane euro
23 ian. I.T.


Bitdefender a identificat vulnerabilităţi în camera de supraveghere Guardzilla
23 ian. T.I.


Hotelul Lido by Phoenicia - investiţie de 5 milioane euro
23 ian. T.I.


ÎN 2018:TransferGo: Tranzacţii internaţionale de 1,25 de miliarde euro
23 ian. T.V.


ROPEPCA:Companiile petroliere ar putea reduce cu 75 % numărul angajaţilor3
23 ian. P.E.


CONFORM MERGERMARKET:Deloitte - lider în rândul consultanţilor în M&A
23 ian. T.I.


Google va dona bani pentru Wikimedia
23 ian. T.M.


Două fonduri de investiţii au preluat participaţii la eBay
23 ian. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.