DUPĂ CE ACUZĂ IRANUL:

Trump, îndemnuri la calm în urma atacurilor la Oman

15 iun. 13:28 Internaţional
P.P.
Trump, îndemnuri la calm în urma atacurilor la Oman

Îndemnuri la calm se multiplică, de teama izbucnirii unui război în regiunea Golfului Persic, în urma atacurilor vizând două petroliere la Marea Oman, de care preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul, care neagă orice implicare, relatează AFP.

Două petroliere, unul norvegian, iar celălalt japonez, au fost joi ţinta unor atacuri de origine nedeterminată, în timp ce navigau în apropierea Strâmtorii Ormuz, o rută maritimă strategică la nivel mondial.

Aceste atacuri au loc la o lună după sabotarea a patru nave, trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU). Washingtonul a arătat la acea vreme cu degetul Teheranul, care a dezminţit.

"Vedem vaporul, cu o mină care nu a explodat şi ăsta e un semn" al Iranului, a dat asigurări vineri preşedintele american la Fox News, bazându-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon.

Înregistrarea video pare să arate acostarea unuia dintre petroliere de către o vedetă rapidă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, care retrage o "mină-ventuză neexplodată" de pe coca petrolierului.

Gardienii "nu voiau să lase probe în urma lor", a apreciat Trump.

Moscova, aliata Iranului, a condamnat "dur" atacurile şi a cerut Washingtonului "să nu tragă concluzii pripite", în contextul în care mai mulţi analişti au apreciat că imaginile video sunt de neexploatat.

ONU a reclamat o anchetă independentă în vederea găsirii autorilor atacului.

Aliaţii Statelor Unite în regiune au condamnat, de asemenea, atacurile. Arabia Saudită şi-a exprimat "marea îngrijorare", iar EAU au denunţat o "periculoasă escaladare".

Londra, alt inamic istoric al Republicii islamice, a apreciat, la rândul său, că Iranul este "aproape sigur" responsabil de atacul care a avut loc în largul coastelor sale.

Iranul a dezminţit orice implicare şi a catalogat acuzaţiile americane "fără fundament".

Tensiunile sunt puternice între Iran şi administraţia Trump, care a ieşit în urmă cu un an din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni economice şi diplomatice Teheranului. Statele Unite au trimis la începutul lui mai întăriri militare în Orientul Mijlociu, acuzând Iranul că pregăteşte atacuri "iminente" contra intereselor americane.

Washingtonul acuză Teheranul că încearcă să perturbe aprovizionarea pieţei mondiale blocând Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 30% din petrolul transportat pe cale maritimă, o ameninţare deja evocată în trecut de către Iran.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bernard Arnault devine al doilea cel mai bogat om din lume
17 iul. I.A.M.


Wall Street a deschis în creştere
17 iul. M.I.


Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO1
17 iul. T.T.


SUA:O carte poştală, ajunsă la destinaţie după 26 ani de la expediere
17 iul. T.E.


Verzii cer patru posturi în CE, pentru a coopera cu von der Leyen
17 iul. M.I.


Situaţia de la Chişinău, dezbătută în Parlamentul European
17 iul. T.T.


THE TIMES:Boris Johnson pregăteşte organizarea unor alegeri naţionale în Marea Britanie
17 iul. V.D.


Rusia va investi 70 de miliarde dolari pentru a creşte producţia de cereale
17 iul. I.I.


Bursele asiatice au închis mixt
17 iul. T.E.


Bursele europene au deschis în scădere
17 iul. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.