DUPĂ CE ANUL TRECUT AVEA DATORII DE 176 MILIOANE DE EURO

Poşta Română creşte salariile angajaţilor şi înregistrează profit operaţional

10 dec. 2014 Companii-Afaceri
IOANA POPA
Poşta Română creşte salariile angajaţilor şi înregistrează profit operaţional

Ministerul pentru Societatea Informaţională se aşteaptă ca bpost să depună o ofertă financiară angajantă pentru Poşta Română, în luna ianuarie a anului viitor 

Compania Naţională Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane de lei (16,7 milioane de euro), faţă de o pierdere de 52 milioane de lei (11,7 milioane de euro) în 2012, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), în calitate de acţionar majoritar cu 75%.

Restul acţiunilor sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Răzvan Cotovelea, ministrul Societăţii Informaţionale, a declarat: "Încheiem anul 2014 cu eliminarea pericolului de insolvenţă pentru următorii doi ani, cu o creştere salarială ce nu pune în pericol dezvoltarea companiei, cu un acord solid între conducere şi sindicate precum şi cu un proces de privatizare relansat ce se află în plină desfăşurare".

Poşta Română este o companie naţională înfiinţată pe legea 31/1990 şi nu o instituţie publică. Ea funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi asigură veniturile, în mod independent, din contracte comerciale.

În ultimii ani, au tot existat zvonuri, potrivit cărora Poşta Română ar intra în faliment sau în insolvenţă. La începutul anului trecut, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), declara că, după Hidroelectrica şi Oltchim (OLT), Poşta Română ar putea să fie următoarea companie de stat care intră în insolvenţă, dacă Guvernul nu găseşte un investitor strategic.

Anul acesta, Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) a transmis că Poşta Română, în urma activităţii sale comerciale, va aduce până la finalul acestui an, 390 milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat.

Contribuţia este una record în contextul disponibilizărilor operate în anul 2013, care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii, mai susţine MSI. Peste 22% din această sumă, respectiv 87 milioane de lei (19,5 milioane de euro), reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014 de operatorul naţional de servicii poştale.

Răzvan Cotovelea a declarat recent că Ministerul pentru Societatea Informaţională se aşteaptă ca operatorul poştal belgian bpost să depună o ofertă financiară angajantă pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română în luna ianuarie a anului viitor. "bpost a lucrat foarte bine cu comisia de privatizare a Poştei Române şi ne aşteptăm ca oferta financiară fermă şi angajantă să fie depusă în cursul lunii ianuarie 2015. Interesul statului în procesul de privatizare a Poştei Române este sporirea afacerilor companiei şi obţinerea de profit, care va aduce implicit şi dividende", a spus Cotovelea.

Negocierile cu bpost ar putea dura 3-4 luni. "Vrem să vedem planul de investiţii al bpost pentru Poşta Română, direcţiile de dezvoltare a companiei, cum va fi retehnologizată activitatea operatorului şi câţi salariaţi vor fi disponibilizaţi", a mai spus Cotovelea.

La finele lunii septembrie, bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru cumpărarea a 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR).

Anul trecut, Poşta Română a avut, potrivit Ministerului Finanţelor, o cifră de afaceri de circa 262 milioane de euro, o pierdere de 6,6 milioane de euro şi datorii de 176 milioane de euro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Renault-Nissan şi China, alianţă pe segmentul vehiculelor conectate
20 oct. E.P.


Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi - 40.000 de posturi
20 oct. M.F.


COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI: Ce oportunităţi oferă tehnologia viitorului
19 oct. M.F.


Tesla lansează noua versiune a sedanului Model 3
19 oct. I.T.


ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat2
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"1
19 oct. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.