DUPĂ PRIMA ZI DE TRANZACŢIONARE,

Acţiunile Purcari, cotate la 19,75 lei, cu 3,95% peste preţul ofertei

16 feb. Companii-Afaceri
ANDREI IACOMI
Acţiunile Purcari, cotate la 19,75 lei, cu 3,95% peste preţul ofertei

Lucian Anghel, BVB: "In vino veritas!" 

Acţiunile producătorului de vin Purcari Wineries (WINE), care au intrat, începând de ieri, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au încheiat şedinţa la preţul unitar de 19,75 lei, cu 3,95% peste cel din oferta publică încheiată săptămâna trecută, de 19 lei, dar sub cel de deschidere de ieri, de 21 de lei.

La ultimul preţ din piaţă, valoarea producătorului de vin din Republica Moldova se ridică al 395 de milioane de lei.

Preşedintele BVB Lucian Anghel a precizat, în cadrul evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a titlurilor WINE, că încheierea ofertei reprezintă un succes deosebit, Purcari fiind una dintre cele mai bune cărţi de vizită ale Republicii Moldova.

Preşedintele BVB a declarat: "Vinul îşi creşte valoarea odată cu trecerea timpului iar noi sperăm că, tot cu trecerea timpului şi performanţele Purcari să crească. Se spune «in vino veritas», adică în vin stă adevărul şi speram că tot în vin să stea şi valoarea (n.r. a companiei) care va spori în timp".

Potrivit domnului Anghel, Pur­cari este un deschizător de drum, nu doar în sens economic.

Lucian Anghel a explicat: "Dacă ne uităm la MedLife, se observă că a descătuşat şi a deschis minţile, imaginaţia şi dorinţa de listare a propriului business pentru antreprenorii din România. Tot aşa sper ca şi mulţi antreprenori din Republica Moldova să-şi listeze propriul business la Bucureşti. Îi aşteptăm cu drag şi astfel sperăm să transformăm podul de flori (n.r. de peste Prut), într-un pod economic şi pragmatic pentru ambele ţări".

Mircea Ursache, ASF: "Sper ca, în acest an, piaţa de capital din România să treacă la statutul de emergentă"

Pe de altă parte, Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a precizat că, ţinând cont de conjunctura actuală a pieţelor de capital pe plan internaţional, nu se aştepta să asiste la o listare anul acesta la BVB.

Domnul Ursache a declarat: "Sfere noi apar pe piaţa listărilor, după cea a telecomunicaţiilor, sistemul medical, fast-food, acum e industria vinurilor.

Eu, cu autoritatea din Republica Moldova, am o permanentă colaborare, iar semnalul de astăzi este o invitaţie pentru mediul economic din Republica Moldova de a alege aceas­tă cale de finanţare, care este IPO în piaţa bursieră românească".

Totodată, vicepreşedintele ASF a precizat că speră ca, în acest an, piaţa de capital românească să treacă la statutul de emergentă.

Mircea Ursache a declarat: "Ieri (n.r. alaltăieri), am avut o întâlnire cu noua conducere a bursei şi cu Consiliul BVB. Am constatat principalele direcţii ale bursei, în special pe zona infrastructurii bursiere, dar şi a Contrapărţii Centrale, a rezolvării tuturor problemelor, astfel încât, 2018, să reuşească să ne aducă acolo unde ne este locul, la statutul de piaţă emergentă.

De asemenea, oficialul ASF a punctat că una dintre preocupările noii conduceri a bursei este de a aduce emitenţi în piaţă.

Victor Bostan, Purcari: "Obiectivul Purcari este de a fi un lider al pieţei vinurilor în Europa Centrală şi de Est"

Victor Bostan, CEO al producătorului de vin, a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că ţinteşte ca Purcari să devină un nume de referinţă pentru piaţa vinurilor în Europa Centrală şi de Est.

Domnul Bostan a mai declarat: "Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producţia globală nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere - ofertă nu poate fi uşor rebalansată pentru că nu există «vin de şist». Aşteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiţii favorabile, profitând de poziţia noastră, caracterizată de costuri scăzute branduri puternice. Sunt cu adevărat încântat că toţi cei care îndrăgesc vinurile noas­tre şi iubesc brandurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni acţionari ai Grupului şi astfel să participe, alături de noi, la succesul companiei".

Totodată, domnul Bostan a evidenţiat că societatea pe care o conduce îşi doreşte să crească şi prin achiziţii, Grupul având o experienţă puternică în această direcţie.

Pe de altă parte, Vasile Tofan, partener Horizon Capital, fond ce a ieşit parţial din grup în cadrul ofertei, a explicat că Purcari a fost înregistrată în Cipru la dorinţa acţionarilor, aceştia dorind să fie protejaţi de legea engleză, ceea ce este o practică standard pentru fondurile de investiţii.

Potrivit domnului Tofan, aceasta oferă o protecţie mai înaltă a drepturilor investitorilor, precum şi o curte independentă pentru eventualele dis­pute.

Valoarea totală a ofertei pentru cele 9,8 milioane de acţiuni ale Purcari, s-a ridicat la 186,2 milioane de lei, ceea ce a dus evaluarea companiei la 380 de milioane de lei.

Oferta a fost formată din două tranşe, investitorii de retail, care au trebuit să subscrie la preţul fix de 28 lei/acţiune, având dedicată 10% din ofertă, în timp ce instituţionalii au putut face acest lucru într-un interval cuprins între 19 şi 28 de lei.

În cazul tranşei de retail oferta a fost suprasubscrisă de peste patru ori, alocarea pro-rata fiind stabilită la 0,2422433314.

Printre cei care au subscris la ofertă se numără şi fondul Fiera Capital, înregistrat în Isle of Man ce a achiziţionat aproape 1,59 de milioane de acţiuni WINE, ceea ce reprezintă 7,94% din producătorul de vin, potrivit unei notificări apărute, ieri, pe site-ul bursei.

Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014 - 2016. Nivelul creşterii s-a menţinut în primele nouă luni ale anului 2017, în care compania a crescut cu 35% pe an.

Anterior ofertei, societatea era deţinută de Horizon Capital (prin Lorimer Ventures Limited), în proporţie de 63,55%, International Finance Corporation, cu 6,41%, Victor Bostan (fondatorul şi directorul general al Purcari, prin Amboselt Universal), cu 30,03%. Prin ofertă, Horizon Capital îşi reduce deţinerea la 22,69%, IFC, la 3,27%, iar Victor Bostan, la 25,03%.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

CE invită părţile interesate să transmită observaţii la angajamentele Transgaz1
22 sep. F.B.


Emirates şi Etihad Airways dezmint că vor să creeze cel mai mare operator aerian din lume
22 sep. F.B.


Ford, aproape de vânzarea fabricii sale din Franţa
21 sep. T.M.


Uber negociază preluarea companiei Deliveroo
21 sep. V.D.


PROIECTUL STRATEGIEI ENERGETICE:"România îşi va menţine poziţia de producător de energie în regiune"
21 sep. E.O.


Christian Tour a intrat pe segmentul vacanţelor city break
21 sep. E.O.


Infrastructura precară blochează accesul la organizarea marilor competiţii
21 sep. O.D.


Comerţul cu produse agricole, vital în contextul schimbărilor climatice
21 sep. O.D.


OANA TOTORA, MYORGANIC:Piaţa produselor organice din România - matură, dar subdezvoltată
21 sep. RAMONA RADU


Turismul balnear, în creştere cu 20% în 2018
21 sep. Adelina Toader

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.