DUPĂ SCANDALUL EURIBOR,

Băncile europene adoptă dobânda de referinţă Ester, a BCE

14 sep. 2018 Bănci-Asigurări
A.V.

Principalele instituţii de credit din zona euro au decis, ieri, să adopte ca indicator de referinţă pentru operaţiunile interbancare overnight nou-creata dobândă în euro Ester, stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), anunţă Reuters, menţionând că aceasta este prima decizie de reformare a unei pieţe cruciale, afectată de scandaluri de manipulare.

Ester va înlocui Eonia (rata medie a dobânzii overnight în euro) ca indicator de referinţă pentru stabilirea dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. Acest indicator se foloseşte la evaluarea unor contracte financiare în valoare de mii de miliarde de euro.

Indicatorul Ester se va baza pe tranzacţiile dintre 52 de bănci, la un volum de aproximativ 30 de miliarde de euro pe zi, conform BCE.

Decizia privind adoptarea Ester reprezintă primul pas concret pentru găsirea unui înlocuitor al indicelui Euribor, în condiţiile în care mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi masive pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor şi Libor (London Interbank Offered Rate) în ultimii ani.

BCE a lansat Ester după ce o încercare a industriei bancare de a-şi stabili propria referinţă a eşuat la începutul acestui an, semn că băncile încă sunt reticente să se angajeze în această iniţiativă după litigiile costisitoare care au urmat scandalului Euribor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ASTĂZI:Finanţele au atras 60 milioane lei de la bănci
19 apr. T.T.


Consiliul Concurenţei a desecretizat raportul privind investigaţia ROBOR
19 apr. Teona Tomoiagă


Euro a fost cotat la 4,7607 lei
19 apr. M.I.


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,39%
19 apr. T.T.


BRD va distribui dividende cu un randament de 12%
19 apr. A.I.


83% dintre angajaţii Commerzbank se opun fuziunii cu Deutsche Bank
19 apr. ALINA VASIESCU


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,7619 lei
19 apr. MIHAI ISCUSITU


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a crescut la 3,55%
19 apr. MIHAI ISCUSITU


BNR a primit anul trecut 107 de cereri scrise pentru accesul la informaţii de interes public
18 apr. M.I.


Euro a fost cotat la 4,7619 lei
18 apr. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.