DUPĂ SCANDALUL EURIBOR,

Băncile europene adoptă dobânda de referinţă Ester, a BCE

14 sep. 2018 Bănci-Asigurări
A.V.

Principalele instituţii de credit din zona euro au decis, ieri, să adopte ca indicator de referinţă pentru operaţiunile interbancare overnight nou-creata dobândă în euro Ester, stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), anunţă Reuters, menţionând că aceasta este prima decizie de reformare a unei pieţe cruciale, afectată de scandaluri de manipulare.

Ester va înlocui Eonia (rata medie a dobânzii overnight în euro) ca indicator de referinţă pentru stabilirea dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. Acest indicator se foloseşte la evaluarea unor contracte financiare în valoare de mii de miliarde de euro.

Indicatorul Ester se va baza pe tranzacţiile dintre 52 de bănci, la un volum de aproximativ 30 de miliarde de euro pe zi, conform BCE.

Decizia privind adoptarea Ester reprezintă primul pas concret pentru găsirea unui înlocuitor al indicelui Euribor, în condiţiile în care mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi masive pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor şi Libor (London Interbank Offered Rate) în ultimii ani.

BCE a lansat Ester după ce o încercare a industriei bancare de a-şi stabili propria referinţă a eşuat la începutul acestui an, semn că băncile încă sunt reticente să se angajeze în această iniţiativă după litigiile costisitoare care au urmat scandalului Euribor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Depozitarul Central a înregistrat fuziunea dintre Bancpost şi Banca Transilvania2
23 ian. I.M.


Euro atinge un nou nivel maxim istoric9
23 ian. E.A.


ROBOR la trei luni a crescut la 3,03%6
23 ian. E.A.


PIPEREA REACŢIONEAZĂ LA AFIRMAŢIILE LUI SUCIU:"ROBOR există în contractele de retail încă din 2005"5
23 ian. V.D.


PENTRU CĂ A ÎMPIEDICAT LIBERA CONCURENŢĂMastercard, amendată cu 570 milioane euro de Comisia Europeană
23 ian.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,7142 lei, leul atingând un nou minim istoric
23 ian. Mihai Iscusitu


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au scăzut la 1,75%
23 ian. Mihai Iscusitu


BNR REACŢIONEAZĂ DIN NOU ÎN SCANDALUL ROBOR:"Zamfir şi Piperea atacă reputaţia BNR, prin acuzaţii fără fundament"19
23 ian. Emilia Olescu


PIPEREA, DESPRE REORGANIZAREA AUTORITĂŢII PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR:"ANPC îşi riscă imaginea dacă îi înlătură pe comisarii care au controlat băncile"2
23 ian. Emilia Olescu


Dan Suciu, în legătură cu acuzaţiile aduse BNR4
22 ian. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.