Erste îmbunătăţeşte previziunile privind evoluţia economiei României în trimestrul doi al acestui an

05 aug. 17:36 Miscellanea
J.P.
Erste îmbunătăţeşte previziunile privind evoluţia economiei României în trimestrul doi al acestui an

Economia României ar urma să înregistreze un declin de 10,8% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, faţă de o scădere de 15,2% previzionată anterior, după publicarea unor date recente care depăşesc estimările, se arată într-o analiză a grupului bancar austriac Erste, conform Agerpres.

În iunie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 6,3% faţă de luna precedentă, şi cu 0,9% faţă de perioada similară din 2019. Prima lună de vară a adus o redresare solidă a vânzărilor de produse nealimentare (8,1%) şi a vânzărilor de combustibili auto (16,4%), în urma ridicării majorităţii restricţiilor de mobilitate şi de afaceri. În iunie s-au redeschis mall-urile în România.

Perspectivele pe termen scurt pentru vânzările cu amănuntul vor fi probabil modelate de evoluţia crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi restricţiilor de mobilitate ulterioare. Iulie a adus o creştere semnificativă a numărului de noi cazuri de COVID-19 şi autorităţile locale au anunţat noi restricţii în unele regiuni din Romania la începutul lui august.

Deşi aceste constrângeri nu par severe şi sunt legate în principal de sectorul serviciilor (reguli stricte privind funcţionarea în timpul nopţii a barurilor, restaurantelor şi industriei jocurilor de norc), redresarea economiei arată inegală.

Componenta de retail a Indicelui încrederii în economie ţi-a continuat trendul crescător în iulie, deşi într-un ritm mai lent faţă de lunile precedente. Situaţia actuală este evaluată ca fiind mai bună de către directorii din sectorul de retail, deşi s-a estimat o înrăutăţire condiţiile de afaceri în iulie, după îmbunătăţirile semnificative din mai şi iunie. Pe termen mediu, riscurile cheie la adresa vânzărilor cu amănuntul sunt legate de potenţialele măsuri de consolidare fiscală după alegerile generale, care vor afecta probabil venitul real disponibil al gospodăriilor din România.

În rândul modelelor rapide ale Este privind creşterea economiei, modelul care priveşte oferta sugerează cel mai semnificativ declin al PIB-ului în trimestrul doi din 2020, de 12,4%, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza industriei prelucrătoare şi a declinului sever al serviciilor. Producţia industrială a crescut în mai, dar în opinia Erste o redresare deplină a producţiei industriale ar putea dura până la opt trimestre.

În cazul modelului care priveşte cererea, declinul PIB-ului ar fi mai mic, de 11,4% în perioada aprilie-iunie 2020, comparativ cu primul trimestru din 2020, în urma redresării mai rapide a cererii interne. Pe de altă parte cererea externă va continua să acţioneze probabil ca un element de frânare, din cauza întreruperilor în lanţurile de aprovizionare, deşi există unele dovezi a unei redresări graduale peste hotare.

Modelul Erste bazat pe indicatori flexibili arată o scădere de 8,5% a economiei în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, şi o încetinire a ritmului redresării în trimestrul trei din 2020.

Prin urmare, Erste menţine nemodificată estimarea pentru acest an, ce indică un declin al PIB-ului României de 4,7%.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

23 SEPTEMBRIE, ÎN ROMÂNIAUn nou record al numărului de infectări cu SARS-CoV-2 - 1767 noi cazuri
23 sep. S.B.


Elevii şcolilor din Bucureşti unde se vor amenaja secţii de votare vor face 4 zile de cursuri online
23 sep. A.P.


Greva foamei în faţa ASF, în semn de protest împotriva Autorităţii
23 sep. M.G.


Tom Cruise va zbura în spaţiu în octombrie 2021
23 sep. A.B.


Elon Musk a anunţat că o versiune mai ieftină a modelului Tesla va fi disponibilă în 3 ani
23 sep. A.P.


Facebook şi-ar putea închide operaţiunile din Europa 3
23 sep. A.P.


EUROSTAT:Guvernul român şi bulgar alocă cele mai mici cheltuieli pentru sport şi recreere
23 sep. A.P.


CCR dezbate azi sesizările pe modificările Legii privind funcţionarea Curţii de Conturi
23 sep. S.B.


China nu va aproba un acord "nedrept" privind viitorul aplicaţiei TikTok
23 sep. A.B.


GERMANIA:Percheziţii în cazul unei presupuse contrabande ilegale de muncitori din Estul Europei
23 sep. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.