Eurodeputata Daciana Sârbu solicită CE răspunsuri urgente în criza ouălor contaminate

30 aug. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
Eurodeputata Daciana Sârbu solicită CE răspunsuri urgente în criza ouălor contaminate

Sistemul de alertă în UE privind siguranţa alimentară nu a funcţionat în criza ouălor contaminate cu insecticid, iar autorităţile europene sunt datoare sa-l îmbunătăţească urgent pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, consideră eurodeputata Daciana Sârbu, care a adresat o interpelare pe această temă Comisiei Europene (CE).

Un alt risc evidenţiat de această criză este reprezentat de gravele deficienţe în privinţa informării despre utilizarea corectă a produselor biocide, dar şi în privinţa controalelor care ar trebui să verifice dacă acestea sunt folosite corect în industria alimentară, arată deputata europeană în mesajul către forul comunitar, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Daciana Sârbu solicită Comisiei să precizeze "cum sprijină statele membre să identifice şi să retragă de pe piaţă toate produsele ce includ ca ingredient astfel de ouă contaminate", în condiţiile în care în mai multe ţări UE, printre care şi România, au fost depistate ouă din aceste loturi, ce urmau să fie utilizate în procesul de preparare a unor alimente procesate.

Eurodeputata, care este vicepreşedinta Comisiei de Sănătate publică şi Siguranţă alimentară a Parlamentului European, afirmă: "Au apărut recent informaţii despre o a doua substanţă care ar fi fost utilizată incorect în mai multe ferme, şi din nou se vorbeşte de coordonarea prea lentă între ţările potenţial afectate de aceste nereguli. E nevoie de un sistem de notificare mai promptă a statelor membre în caz de ameninţări la adresa siguranţei alimentare, e nevoie ca riscurile să fie identificate la timp şi comunicate celorlalte ţări mult mai rapid. Aceasta este lecţia crizei ouălor contaminate, iar instituţiile europene trebuie să o înţeleagă măcar acum. Funcţionarea corectă a acestor sisteme, zi de zi, este vitală pentru ca sănătatea oamenilor să fie cu adevărat protejată. Este obligatorie corectarea rapidă a acestor erori grave şi îmbunătăţirea urgenţă a acestor mecanisme".

Criza actuală generată de contaminarea ouălor trebuie să deschidă o discuţie mai largă despre modul cum este supravegheată şi controlată folosirea substanţelor biocide în industria alimentară şi în agricultură, este de părere Daciana Sârbu, care atrage atenţia în interpelarea sa că "folosirea inadecvată a produselor biocide poate fi adesea rezultatul insuficientei informări a utilizatorilor cu privire la scopul şi utilizarea corectă a acestora". Un exemplu invocat de deputata europeană este cel al unor insecticide folosite în agricultură, care, potrivit apicultorilor, dacă nu sunt aplicate în condiţii sau intervaluri de timp corespunzătoare, pot afecta populaţiile de albine.

Comisia "poate să prevină riscuri grave la adresa sănătăţii oamenilor şi a mediului, prin informarea şi avertizarea mai clară a utilizatorilor acestor produse, precum şi prin controlarea metodică a folosirii lor", mai arată eurodeputata în cadrul interpelării.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze4
24 ian. A.A


IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze
23 ian. A.A


ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.