Euronext şi SIX Group vor să preia, fiecare, Bursa din Madrid

19 nov. 2019 Internaţional
Alina Vasiescu
Euronext şi SIX Group vor să preia, fiecare, Bursa din Madrid

Operatorul bursier paneuropean Euronext NV derulează negocieri cu Bolsas y Mercados Espanoles SA (BME -operatorul bursei spaniole) privind o posibilă ofertă de preluare a acestuia din urmă, anunţă Bloomberg.

Euronext operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Londra şi Oslo, iar o eventuală afacere îi va aduce în administrare şi piaţa din Madrid. Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni - London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Börse, dar şi-a extins treptat operaţiunile.

Negocierile cu board-ul BME nu vor duce, în mod obligatoriu, la lansarea oficială a unei oferte, conform anunţului făcut ieri de Euronext.

Euronext a informat, potrivit New York Times: "Confirmăm că negociem cu Board-ul Director al BME, dis­cuţiile putând să ducă sau nu la lansarea unei oferte. Un anunţ viitor va fi făcut la momentul potrivit".

La rândul său, BME a informat că nu a luat deocamdată vreo decizie cu privire la această situaţie.

Tot ieri, Financial Times scria că operatorul bursier elveţian SIX Group vrea să cumpere BME într-o tranzacţie evaluată la 2,8 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari). Oferta de 34 de euro/titlu conţine o primă de 33% faţă de preţul acţiunilor BME la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

SIX se concentrează pe operaţiunile din Elveţia, iar prin eventuala achiziţie a BME ar avea o bază în interiorul UE. În iulie, bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în Uniunea Europeană, în urma eşecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de consolidare a relaţiei lor printr-un acord de parteneriat.

BME a precizat că sprijină oferta SIX, în parte datorită angajamentelor făcute de piaţa elveţiană faţă de autorităţile spaniole, şi anume: să meţină lis­tările la BME, să utilizeze Madridul ca platformă pentru operaţiunile sale din UE şi să dea BME "un grad su­ficient de independenţă faţă de SIX".

Directorul financiar al BME, Marta Bartolome, declară că bursa spaniolă este deschisă cooperării cu alte pieţe.

Operatorul Bursei din Spania are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), Madridul numărându-se printre cei mai mici operatori bursieri europeni. Capitalizarea bursieră a Euronext este de cinci miliarde de euro.

Directorul executiv al Euronext, Stephane Boujnah, este în căutare de afaceri care să îi aducă noi pieţe în adminis­trare. Unele surse citate de Bloomberg spuneau, luna aceasta, că atât piaţa acţiunilor din Spania, cât şi Borsa Italiana sunt ţinte de preluare pentru Euronext.

Cea mai recentă achiziţie a Euronext este preluarea integrală, în luna iulie, a Oslo Bors VPS, tranzacţie care a pus capăt bătăliei de cinci luni pe care a dus-o cu rivalul american Nasdaq pentru piaţa norvegiană. Euronext a câştigat efectiv controlul Bursei din Norvegia după ce, la data de 27 mai, Nasdaq şi-a retras propunerea de preluare a Oslo Bors. Decizia Nasdaq a venit după ce, în aceeaşi lună, Euronext a obţinut aprobarea Ministerului de Finanţe din Norvegia pentru preluarea integrală a Oslo Bors.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Peste 700 de arestaţi după ce poliţia din Marea Britanie a decriptat o aplicaţie de mesaje securizate
03 iul. A.P.


Wall Street a deschis în teritoriu mixt
03 iul. A.P.


Rusia îşi va redeschide ambasada în Libia
03 iul. A.B


Jean Castex a fost nominalizat să formeze noul guvern
03 iul. A.B


Indicii asiatici au închis în apreciere
03 iul. A.P.


Angela Merkel îndeamnă ţările membre ale UE la coeziune în relaţia cu China
03 iul. G.U.


Coreea de Sud se confruntă cu un al doilea val de COVID-19
03 iul. G.U.


Guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe a demisionat
03 iul. G.U.


Erdogan vrea control absolut asupra reţelelor de socializare1
03 iul. S.B.


Bursele europene au deschis în scădere
03 iul. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.