EUROSTAT:

Inflaţia în zona euro a crescut în iulie până la 0,4% 1

31 iul. 13:12 Macroeconomie
G.U.
Inflaţia în zona euro a crescut în iulie până la 0,4%

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor până la 0,4% în iulie, de la un nivel de 0,3% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată astăzi de Eurostat, informează Agerpres.

Chiar dacă a crescut, inflaţia în zona euro este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna iulie se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2%. Urmează preţurile la servicii, cu un avans de 0,9%. Pe de altă parte, preţurile la energie au scăzut cu 8,3%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o încetinire la 0,2% a ratei anuale a inflaţiei în zona euro în iulie.

Eurostat subliniază, însă, că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a fost de 1,3% în iulie, după un avans de 1,1% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia (3,8%), Cehia (3,4%), Ungaria (2,9%) şi România (2,2%).


Opinia cititorului: 1
1.   Este masluit de Mult
mesaj trimis de CDIul în data de 31.07.2020, 16:07

Inflatia din jona euro?

Ce faci bos bagi tot cosul la comun? 

Stim ca italia, spania, cipru si alte tari au deflatie reala in CPI (fie el simasluit) in timp ce alte tari ca Romania, Bulgaria, Polonia, cehia au cresteri reale chiar daca cpiul este masluit. 

Va rog sa trece-ti prin magazine si sa notati salturile procentuale la produse in raport cu saltul procentual al venitulu din ultimul timp. 

Ce imi place ca stia de la bursa pupa frumos sistemul in dos.... 

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

SEBASTIAN BURDUJA, MFP: "În loc să deblocăm motoarele economice, găsim artificii prin care blocăm dezvoltarea mediului privat"
23 sep. A.I.


ÎN AUGUSTScădere de aproape 14% a cifrei de afaceri raportată de IMM-uri
23 sep. G.U.


Călin Rechea BCE poate ignora cu impunitate tratatele europene, dar nu poate tipări ieşirea din criză1
23 sep. Călin Rechea


MACRO NEWSLETTER 23 Septembrie 2020
23 sep.


MACRO NEWSLETTER 22 Septembrie 2020
22 sep.


FLORIN JIANU, CNIPMMR:"Achiziţia de echipament prin granturile de capital de lucru pentru IMM-uri reprezintă ajutor de investiţii mascat"1
22 sep. M.G.


OMV Petrom recalculează estimările de preţuri pe termen mediu şi lung1
21 sep. A.P.


MACRO NEWSLETTER 21 septembrie 2020
21 sep.


Costurile de finanţare pe termen lung ale statului au scăzut cu peste 22%, în 2020
21 sep. Mihai Gongoroi


Călin RecheaCare va fi preţul pentru "salvarea" companiilor zombi din Europa?
21 sep. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.