EUROSTAT:

România - primul loc la plata chiriilor 1

29 mai. 2018 Miscellanea
M.D.
România - primul loc la plata chiriilor

Doar 0,9% dintre români aveau în 2016 arierate la plata chiriilor şi ipotecilor, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate, astăzi, de Eurostat.

La nivelul UE, în 2016, ponderea celor care aveau arierate la plata chiriilor şi ipotecilor era de 3,5%. Ţările membre unde cea mai mare pondere a populaţiei avea arierate la plata chiriilor şi ipotecilor sunt: Grecia (15,3%), Cipru (8,6%), Spania şi Franţa (cu câte 5,2%) şi Ungaria (5,1%).

În schimb, ţările unde mai puţin de 2% din populaţie avea în 2016 arierate la plata chiriilor şi ipotecilor erau: România (0,9%), Croaţia şi Polonia (ambele cu 1,3%), Irlanda şi Lituania (ambele cu 1,4%), Germania (1,6%) şi Estonia (1,8%).

Eurostat subliniază însă că aceste cifre sunt influenţate de faptul că în unele state o parte mică a populaţiei închiriază locuinţe la preţul pieţei. Conform datelor publicate anterior de Eurostat, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentajului populaţiei care trăieşte în locuinţe proprietate personală, 96% în 2016, cu mult peste media din UE, de 69,3%.

Când vine vorba de arieratele la plata ipotecilor, chiriilor şi altor plăţi lunare, precum facturile la utilităţi sau achiziţiile cu plata în rate, unul din zece europeni (10,4%) aveau întârzieri la plată în 2016. În rândul statelor membre, aproape jumătate (47,9%) din populaţia Greciei avea arierate la plata ipotecilor, chiriilor, facturilor la utilităţi sau a cumpărăturilor cu plata în rate.

La polul opus, 14 din cele 28 de state membre UE aveau mai puţin de 10% din populaţie cu arierate la plata ipotecilor, chiriilor, facturilor la utilităţi sau a cumpărăturilor cu plata în rate în 2016. Cele mai mici procente erau înregistrate în Germania (4,2%), Cehia (4,4%) şi Olanda (5%).


Opinia cititorului: 1
1.   Unde-i adevarul?!
mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2018, 13:29

Pe aceleasi date interpretarile si concluziile difera radical:

"Eurostat: România se află pe locul cinci în topul restanţelor ipotecare ale populaţiei din UE 

România se află pe locul cinci în topul ţărilor din UE la arieratele cu ipoteca (plăţi restante mai mari de 90 de zile), cu 19,7% din populaţia ţării, pe primul loc situându-se Grecia cu 47,9%, urmată de Bulgaria, cu 34,2%, şi de Cipru, cu 26,6%, arată un raport publicat marţi de Eurostat. 

Aproape jumătate (47,9%) din populaţia Greciei a înregistrat arierate cu ipoteca, chirie, facturi de utilităţi sau de închiriere în 2016. Aproximativ o treime din populaţia din Bulgaria (34,2%) şi peste un sfert în Cipru (26,6% ) şi Croaţia (26,4%) au fost, de asemenea, în arierate de acest tip, urmate de România cu 19,7%. 

La capătul opus al scalei, jumătate (14 din 28) din statele membre au precizat că mai puţin de 10% din populaţia lor au fost în arierate cu ipoteca sau chiria, facturi de utilităţi sau de închiriere. Cele mai mici proporţii au fost de 5% în Ţările de Jos, 4,4% în Republica Cehă şi 4,2% în Germania. 

În 2016, 10,4% dintre europeni se aflau în arierate cu ipoteca, chiria sau alte elemente, cum ar fi facturile de utilităţi sau plăţile în rate, care în mod obişnuit sunt plătite în rate lunare. Cu alte cuvinte, una din zece persoane din UE a avut astfel de datorii restante şi a întârziat plăţile în 2016. 

Atunci când se referă la arieratele pentru plăţile ipotecare sau de închiriere, proporţia a fost de 3,5% în UE, iar rezultatele raporturlui arată că persoanele care trăiesc în gospodării cu copii dependenţi de veniturile părinţilor (4,8%) aveau de două ori mai multe şanse să se confrunte cu această situaţie faţă de cele fără copii dependenţi (2,3%). 

Referitor la cota populaţiei care se află în arierate cu ipoteci sau plăţi de închiriere, excluzând facturile de utilităţi sau plăţile în rate, cel mai mare procent din Uniunea Europeană a fost înregistrat în Grecia, unde 15,3% din totalul populaţiei avea datorii restante acest tip în 2016, acest procent fiind considerat mai mare decât în oricare alt stat membru al UE. 

Cea mai mare proporţie a europenilor care se află în arierate cu ipioteci sau plăţi de închiriere, excluzând facturile de utilităţi sau plăţile de cumpărare în rate, a fost înregistrată în Cipru (8,6%), urmată de Spania şi Franţa (cu 5,2%), Ungaria (5,1%), Finlanda (4,9%) şi Italia (4,2%). 

În schimb, procentul populaţiei cu arierate a fost sub 2% în şapte state membre ale Uniunii Europene: Estonia (1,8%), Germania (1,6%), Irlanda şi Lituania (ambele 1,4%), Croaţia şi Polonia România (0,9%). Dae „aceste niveluri scăzute pot fi parţial legate de micul procent din populaţie care a avut o ipotecă sau care a închiriat la preţuri de piaţă, indicând faptul că ei şi-au plătit deja ipoteca sau nu plăteau chirie la preţurile pieţei”, notează autorii studiului.

În comparaţie cu anul 2008, procentul populaţiei care se afla în urmă cu plăţile ipotecare sau chirii în 2016 aproape s-a triplat în Grecia, de la 5,5% la 15,3%, în timp ce acesta s-a dublat în Cipru (de la 3,4% în 2008 la 8,6% în 2016 ), precum şi în Luxemburg (de la 1,1% la 2,7%) şi Polonia (de la 0,6% la 1,3%). Cu toate acestea, pentru Luxemburg şi Polonia, ponderea globală a celor arierate rămâne scăzută în comparaţie cu alte state membre ale UE, mai arată datele Eurostat". 

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Manifestaţie în Piaţa Victoriei pentru susţinerea Codruţei Kovesi1
15 feb. I.M.


Peste 33 de mii de proiecte înscrise în programul Start-up Nation 2018
15 feb. I.M.


Sindicaliştii din telecomunicaţii au protestat pentru majorarea salariilor
15 feb. I.M.


Dominăm Europa la rata căsătoriilor
15 feb.


TELEORMAN:Activitatea fabricii de rulmenţi din Alexandria, restrânsă din lipsa comenzilor
14 feb. M.I.


CONSILIUL UE:Preşedinţia României, acord privind noile măsuri de conservare în pescuit
14 feb. L.A.


Au început înscrierile pentru DHL Carpathian Marathon
14 feb. A.V.


A 15-A EDIŢIE A IMOB:Producătorii români se extind pe piaţa de mobilier din Orientul Mijlociu
14 feb. L.A.


JLLRata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti, la minimul istoric
14 feb. L.A.


AFI Tech Park 1 ajunge la un grad de ocupare de 80%
14 feb. D.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.