EUROSTAT:

Ţara noastră, pe ultimul loc în UE la sumele cheltuite pentru sănătate pe cap de locuitor 4

26 aug. 2017 Miscellanea
ALEXANDRA CISMARU
Grafic cheltuieli totale făcute de Guvern pentru sănătate (Sursa foto: ec.europa.eu)
Grafic cheltuieli totale făcute de Guvern pentru sănătate (Sursa foto: ec.europa.eu)

Ţara noastră a cheltuit o sumă de 340 de euro pe cap de locuitor pentru sănătate în 2015, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană (UE), unde media a fost de 600 de euro pe cap de locuitor, potrivit unui comunicat de presă al Eurostat.

Conform sursei, Bulgaria a cheltuit în 2015 pentru sănătate 343 de euro pe cap de locuitor, Letonia 468 de euro, Polonia 520 de euro şi Ungaria 592 de euro. La polul opus sunt statele membre UE care au cheltuit mai mult de 3.000 de euro pe cap de locuitor pentru sănătate, în frunte cu Luxemburg (4.112 euro), Danemarca (4.094 euro), Olanda (3.194 euro), Suedia (3.170 de euro), Austria (3.149 euro), Irlanda (3.138 de euro) şi Marea Britanie (3.020 de euro).

Potrivit sursei citate, ţara noastră se situează pe ultimele locuri în UE şi când vine vorba de procentul din Produsul Intern Brut alocat pentru sănătate, 4,2% în 2015, procente mai mici fiind înregistrate doar în Cipru, 2,6% din PIB, şi Letonia, 3,8% din PIB. În contrast, Danemarca a alocat 8,6% din PIB pentru sănătate, urmată de Franţa, 8,2%, Austria şi Olanda, ambele cu 8% din PIB.

În total, în 2015, statele membre UE au cheltuit aproape 1.058 de miliarde de euro pentru sănătate. În UE, ponderea cheltuielilor pentru sănătate în PIB este de 7,2%, iar sănătatea este al doilea mare capitol al cheltuielilor publice după protecţia socială, 19,2% din PIB, precizează sursa.


Opinia cititorului: 4
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2017, 08:26

Mai conteaza si cum se cheltuie banii.Adica,poti avea cel mai mare buget din lume/cap de locuitor,dar bolnavii sa fie cel mai prost tratati din lume.Cum?Banii ajung doar o parte la destinatie,restul pierzandu-se pe drum ,pe la diferite firme intermediare,preturi de cateva ori mai mari etc.Poti avea un buget mult mai mic,ca in orice activitate,dar daca stii sa il gestionezi eficient,rezultatele sunt mai bune.

1.1.   bani alocati pentru adevarata preventie (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Salomeea în data de 26.08.2017, 12:20

Medicina este calata pe investigatii costisitoare si pe medicatie care imbogateste firmele farmaceutice...iar preventia este redusa la vaccin. Nu am vazut cabinete medicale pentru preveventie...sau Centre care s afaca educatie preventiva. De asemenea din banii alocati pentru sanatate trebuie sa se faca preventie prin asigurarea necesarului de vitamine si minerale , micronurienti necesari functionarii organismului la parametrii normali, antioxidanti care ne apara de radicalii liberi, una din cauzele cancerului.

1.2.   adevarata preventie (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de SR în data de 26.08.2017, 12:31

Banii alocati pentru factorul militar ar ajuta pentru preventia bolilor Romaniei si UE...dar nu preventie redusa doar la campanii de vaccinare si adevarata preventie..cu medici de familie care fac preventie a bolilor prin prescriere de vitamine si minerale , de antioxidanti care ajuta echilibrul organismului si implicit duce la vindecare bolilor...Aceste suplimente alimentare trebuie sa fie decontate de casa de asigurari!

Ar trebui si mediatori sanitari si cadre medicale care sa mearga in scoli si institutii ca sa faca educatie preventiva in domeniul santatii!

medicii din China asa procedeaza si au o cultura in domeniul preventiei de invidiat!  

1.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de mitica în data de 26.08.2017, 14:24

asta pt ca suntem mai sanatosi noi dacii,nu avem bolnavi inchipuiti schizofrenici.mai ducem si boli mai usoare pe picioare ne vindcam muncind.

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Ţara noastră, printre fruntaşele Europei de Est la declinul demografic2
24 ian. V.D.


Tudorel Toader s-a întâlnit cu reprezentanţii Băncii Mondiale pentru proiectul "Cartierul pentru Justiţie"
23 ian. D.I


Serviciul de distribuire a taloanelor de pensie va fi scutit de TVA
23 ian. D.I


Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat Regiunea Nord-Est s-a reunit la Iaşi
23 ian. D.I


AFIR solicită Unităţilor Administrativ Teritoriale să-şi diminueze excedentele bugetare
23 ian. D.I


Parchetul Militar se autosesizează în cazul incidentelor din Piaţa Universităţii2
23 ian. D.I


Bulele imobiliare încă prezintă un mare risc pentru populaţie
23 ian. D.I


Inspecţia Judiciară cere Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009 corespondenţa purtată cu Kovesi
23 ian. Vlad Dobrea


BAROMETRUL INDUSTRIAL:"Contracţie puternică în industrie la sfârşit de an; indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ"
23 ian. Vlad Dobrea


CCR dezbate astăzi sesizările modificărilor legilor justiţiei
23 ian. F.C.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.