Exportul de cărbune în Serbia, cartoful fierbinte din moţiunea PNL 2

02 apr. 2015 Companii-Afaceri
A.T.
Exportul de cărbune în Serbia, cartoful fierbinte din moţiunea PNL

Liberalii pregătesc, de câteva zile, o moţiune simplă de cenzură pe mineritul energetic, prin care vor să arate dezastrul cu care se confruntă producţia de energie pe bază de lignit şi de huilă, dar şi cea pe bază de uraniu, după cum a relatat în exclusivitate ziarul BURSA.

Surse politice ne-au declarat că liberalii vor, cu această ocazie, să-i ceară socoteală premierului Victor Ponta pentru controversatul export de cărbune realizat de Complexul Oltenia (CEO) în Serbia: "În vară, premierul a avut o vizită oficială în Serbia, unde a fost iniţiat acest export, ţara vecină confruntându-se cu inundaţii fără precedent. Se pare că, în urma acestei întâlniri, a rămas stabilit ca exportul să fie realizat direct de Complexul Oltenia, gigantul energetic gorjean din fieful domnului Ponta, la un preţ foarte avantajos pentru sârbi.

Ulterior, afacerea a fost intermediată de BVA Coal, societate care ar fi controlată de gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian, existând suspiciuni că CEO a vândut cărbunele sub costuri. Aşa că am decis să-i solicităm premierului un punct de vedere".

Titlul moţiunii ar urma să fie "În lipsa unei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce energia în faliment". PNL va cere, conform surselor noastre, demiterea lui Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO, dar şi al celorlalţi membrii ai directoratului pe motiv că nu a restructurat compania şi nu are nici acum un plan de reorganizare. Liberalii îi impută lui Ponta şi riscul de insolvenţă care planează asupra CEO şi despre care spun că a fost indus de guvernarea din ultimii doi ani.

Liberalii ar mai fi strecurat în textul moţiunii şi reproşul că fostul ministru de resort a promis investiţii chineze care să salveze producţia de energie pe bază de cărbune de la Complexul Oltenia şi Complexul Hunedoara şi solicită numirea de administratori şi directori profesionişti, în spiritul real al ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat şi elaborarea unei strategii energetice printr-o amplă dezbatere publică.

PNL ar fi depus, ieri, la Biroul Permanent, moţiunea, după cum mai spun sursele citate, urmând să fie stabilit calendarul dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor.

Opinia cititorului: 2
1.   Bunele traditii ale afacerilor cu statul
mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.04.2015, 11:53

par a fi puse din nou in valoare.

Detaliile afacerii privind livrarea de carbune in Serbia ar trebui cunoscute. Cu cit vinde producatorul? Cu cit vinde intermediarul? Motivatia ca o organizatie economica cu mii de angajati nu-i in stare sa organizeze transportul dupa ce a fost in stare sa extraga carbunele este stupida. Mai degraba se poate considera ca se urmareste ca intermediarul sa jefuiasca compania de stat.  

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2015, 14:00

Crima organizata care prejudiciaza Statul Roman consta in aceea ca lignitul resursa energetica declarata prin lege de interes public, este valorificata sub costul de productie pentru cresterea veniturilor unor firme private dubioase. Crima consta in faptulllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllll lllllllllllll

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Orange preia acţiunile companiei Basefarm Holding
16 iul. A.M.


PRIMUL SEMESTRU:Vânzări record pentru Renault şi Dacia
16 iul. A.M.


Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.