Exporturile de cereale ale României au crescut

20 mai. 13:08 Miscellanea
I.L.
Exporturile de cereale ale României au crescut

România a exportat anul trecut în ţările Uniunii Europene şi în state terţe peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult faţă de anul precedent, încasările depăşind 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scrie Agerpres.

În 2018, cele mai importante destinaţii de export au fost Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudită, Iordania, Germania şi Libia.

În anul anterior, România exportase 11 milioane de tone de cereale, în valoare de aproximativ 2 miliarde euro, iar printre ţările unde au ajuns cerealele româneşti în 2017 se numără Spania, Egipt, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Saudită, Libia şi Maroc.

Pe de altă parte, importurile de cereale au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, iar sumele cheltuite s-au ridicat la 320 de milioane euro. Cele mai mari cantităţi de cereale din import au provenit din Bulgaria şi Ungaria, mai scrie Agerpres.

"Să nu uităm că România este ţară de tranzit şi, undeva, aceste importuri nu rămân în România ci ies, sub formă de export, prin terminalul de la Constanţa", au explicat reprezentanţii MADR, conform agenţiei.

În 2017, cantitatea de cereale importată a fost mai mare cu 64% faţă de anul trecut, respectiv 2,3 milioane de tone, valorând 450 milioane euro. Aceste cantităţi au provenit, preponderent, din Ungaria şi Bulgaria, România fiind, de asemenea, ţară de tranzit.

Datele Institutului European de Statistică - Eurostat - dar şi cele ale INS au confirmat că România a ocupat anul trecut locul 3 în Uniunea Europeană, după Franţa şi Germania, la producţia de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care producţia de cereale păioase din vară a reprezentat în jur de 12 milioane de tone.

La porumb boabe, România a fost în 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima poziţie din UE, cu o recoltă totală de aproape 19 milioane de tone, în creştere cu aproape 33% faţă de 2017 şi un randament de 7,8 tone/hectar, devansând serios Franţa, care a obţinut 12,59 milioane de tone anul trecut, mai relatează Agerpres.

În ceea ce priveşte producţia de grâu, ţara noastră ocupa anul trecut poziţia a 4-a în UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% faţă de 2017 şi o medie de 4,8 tone/ha, deşi a fost un an greu, în care agricultorii s-au confruntat cu fenomene meteo extreme. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone în 2018, fiind mai mare cu 15,01% faţă de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date poziţionează România din nou pe primul loc în UE.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, România a fost pe primul loc la producţia de porumb boabe şi de seminţe de floarea soarelui atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, iar la grâu pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi tot pe patru la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Regatul Unit. La cartofi, România a ocupat locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia, mai scrie agenţia.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

EDUCAŢIEClasa pregătitoare rămâne pe loc
22 nov. O.D.


Evenimentele corporate din ce în ce mai dese
21 nov. I.L.M.


Ministerul Sănătăţii anunţă controale la firmele de dezinfecţie, deratizare, dezinsecţie, dar şi la distribuitorii acestora1
21 nov. L.I.M.


INFOCONS: Nu ştiu câţi dintre noi au ales telefonul mobil în funcţie de emisiile de radiaţii
21 nov. B.F.


APIA:Peste 92% dintre fermierii eligibili şi-au primit subvenţiile, în sumă totală de 1,27 milioane de euro
21 nov. I.M.A.


BLACK FRIDAY 2019 Numărul tranzacţiilor online cu cardul a crescut cu circa 90%
21 nov. M.A.


VICEPREŞEDINTELE ANRE: "Utilizatorii casnici trebuie să-şi schimbe obiceiurile de consum energetic"
21 nov. A.I.


Apple a anulat premiera unui film de la festivalul American Film Institute
21 nov. B.B.


Noi staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiul Călăraşi
21 nov. I.A.


STIMULAREA SCHIMBURILOR ECONOMICE Întâlnirea lui Meleşcanu cu ambasadorul Georgiei
21 nov. F.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.