Expoziţie de costume tradiţionale româneşti la Londra

13 sep. 2017 Cultură
RAMONA RADU
Expoziţie de costume tradiţionale româneşti la Londra

Cristina Chiriac: "RomânIA Centenară transpune tradiţiile de acum 100 de ani, în prezent" 

Costumele populare tradiţionale româneşti vor fi prezentate în mai multe capitale ale lumii, cu ocazia proiectului internaţional "RomânIA Centenară", iniţiat de Cristina Chiriac, fondatoarea "Flori de ie" şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Prima expoziţie va avea loc la Londra, pe 16 şi 17 septembrie, urmând ca apoi să fie organizată la Viena, a declarat, ieri, Cristina Chiriac, cu ocazia lansării proiectului.

"RomânIA Centenară" va reuni zece costume populare tradiţionale, certificate de către un etnolog, o expoziţie de artă fotografică şi un film.

Preşedintele ANAA a afirmat: "Ne dorim să ducem această expoziţie în cât mai multe locuri din lume. Suntem, încă, la stadiul de discuţii pentru expoziţiile pe care plănuim să le organizăm şi în alte colţuri ale lumii. Cele mai avansate negocieri sunt cele pentru expoziţia de la Viena, dar vrem să ajungem şi la Paris, Berlin sau Beijing. Ne dorim ca în perioada februarie-aprilie 2018 să avem expoziţii itinerante în Australia, Noua Zeelandă şi Danemarca, care vor fi derulate cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), însă deocamdată suntem la stadiul de discuţii".

Fondatoarea "Flori de ie" a menţionat că în cadrul expoziţiei va fi prezentată o colecţie cu fotografiile a zece costume tradiţionale populare, vechi de peste 100 de ani, reprezentative pentru fiecare zonă din ţara noastră, menţionând că urmează să fie stabilite şi detaliile expoziţiei de la noi din ţară.

"RomânIA Centenară transpune tradiţiile de acum 100 de ani, în prezent", a mai spus doamna Chiriac.

Expoziţia va fi prezentată în străinătate prin intermediul reprezentanţelor ICR.

Cristina Chiriac a afirmat că iniţiativa proiectului a venit ca urmare a dorinţei de a promova ţara noastră peste hotare, motivând că românii s-au îndepărtat de identitatea naţională.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Recoltă consistentă de medalii la Olimpiadele de Informatică
19 iul. O.D.


Ştiinţele sociale, preferate de tineri2
16 iul. George Marinescu


BACALAUREATA doua "extragere"
11 iul. O.D.


BACALAUREATContestaţiile au mai adus 2 procente
10 iul. O.D.


A învăţa înseamnă a căuta mereu să ştii ceea ce nu ştii
05 iul. GHEORGHE PIPEREA


BACALAUREATCifre multe, satisfacţii mai puţine2
05 iul. O.D.


Intrarea la liceu, faza pe fişe şi tabele!
02 iul. O.D.


Academia Română are opt membri noi2
29 iun. O.D.


MIHAELA SAVU, CÂŞTIGĂTOAREA CONCURSULUI "CEL MAI FRUMOS COSTUM TRADIŢIONAL ROMÂNESC", ORGANIZAT DE ASOCIAŢIA TADEU:"Nu toate cămăşile care sclipesc sunt valoroase"
29 iun. A consemnat Emilia Olescu


GRATUITĂŢI ŞI NERVIStudenţii se plâng că nu îşi pot lua bilete de tren online2
26 iun. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.