Fascinaţia dezastrului 14

20 dec. 2017 Editorial
CORNEL CODIŢĂ
CORNEL CODIŢĂ

Sau, poate, intoxicaţie masivă cu drogul puterii, cu acea cotropitoare iluzie că, din poziţia în care te afli, poţi face orice, fără ca cineva să-ţi stea în cale, ori să te poată abate din drum. Altminteri, cum să explici comportamentul celor care stau actualmente la butoanele PSD-ului şi iau, de la o zi la alta, deciziile pe care le iau?

Faptul că de la preluarea puterii, încă din mandatul precedent, PSD-ul are o agendă "pe justiţie" cu greu ar putea fi contestat de cineva. Iar, scopul este la fel de transparent: punerea la adăpost a noii clase de îmbogăţiţi ai partidului faţă de neplăcutele şi păgubitoarele "ingerinţe" ale instituţiilor special create în sistemul de justiţie din România pentru a se ocupa de uriaşele afaceri de corupţie care au făcut posibil, pentru baronii partidului, agonisirea în nici două decenii a acestor averi şi latifundii, transformate cu uşurinţă, apoi, în redute electorale cvasi inexpugnabile. Operaţiunea "rădăcini adînci în fiefurile locale" a reuşit aproape deplin dar, iată, fructele nu pot fi culese în tihnă din cauza cîtorva zmei şi zmeuţi, gen DNA, ANI etc. care vin şi le scutură din pom, tocmai cînd erau numai bune de pus pe rafturile cămării. Ei, aşa ceva, atîta risipă nu poate fi tolerată, nu are rost, la urma urmei... deci, trebuie curmată. Cineva trebuie să ia din mîna acestor instituţii puterea de a se mai amesteca în "politica cea mare" a baronilor locali şi a prosperelor afaceri pe care le patronează, spre binele judeţului, al Partidului şi, desigur, al ţării. Oamenii aceştia au sentimentul puternic al nedreptăţii: ei chiar au făcut şi fac ceva şi nu puţin, ca dovadă, iaca ce-au agonisit! În timp ce trîntorii şi intriganţii din justiţie, aţîţaţi de cei care, pierzînd puterea, nu mai ajung aşa uşor la strugurii cei copţi, îşi vîră una-două nasul unde nu le fierbe oala pentru a face dreptate! Haida, de! Care, a cui dreptate? Că, a lor, nu este şi dacă nu este a lor şi pentru ei se cheamă că nu există ori, mai rău, e de-a dreptul opusul, care va să zică Nedreptate.

Bine, dar semnalele din exterior sunt mai mult decît clare, răspicate, repetate aproape zilnic. Şi, nu doar aşa, la o şuetă diplomatică, ci cît se poate de oficial, cu ştampilă şi pecete: ba de la Departamentul de Stat, ba de la Comisia Europeană, ba de la Consiliul Europei, ba din partea guvernelor statelor membre în UE şi NATO, de la mai toţi cei cărora nu le este chiar indiferent ce se întîmplă în şi cu România... Mă rog, Asociaţia femeilor libertariene din Balucistan încă nu s-a pronunţat, dar nu cred să mai întîrzie prea mult, nici ea! Şi, atunci, de ce nu-şi ia seama PSD-ul ? De ce nu o lasă liderii săi mai moale cu derapajele necontrolate pe şoseaua lunecoasă a justiţiei? Ori... ştiu eu, chiar să-şi vie la pocăinţă! De ce această înverşunare, năroadă, de a duce la capăt un lucru care nu poate sta în picioare şi în plus e aproape sigur că-ţi va aduce ruina? Încercarea, pur şi simplu nătîngă, de a ascunde ceea ce nu se poate ascunde, adică agenda personală a liderilor PSD în "cîmpul tactic" al justiţiei, sub poalele mantiei cusută cu fie de aur a introducerii "prevederilor directivelor europene" în legislaţia României, nu poate păcăli pe nimeni şi nu e credibilă nici măcar pentru Veta lui Jupîn Dumitrache, darămite pentru soră-sa, Ziţa, fată cu doi ani la pansion şi modistă!

Singurul răspuns posibil, în gama "raţionalelor", ar fi acela că liderii PSD sunt încredinţaţi de faptul că orice ar face acum şi oricîte ciomege le-ar da pe spinare ambasadele străine, aliaţii americani, ori babuinii din Tasmania, la viitoarele alegeri ori să stea din nou călare pe o majoritate confortabilă. Prin urmare, vor rămîne intangibili, blindaţi, în spatele "scutului democraţiei". Toate cercetările serioase, nu doar de opinie, ci de structurare a intenţiilor de vot, arată că hemoragia electorală a PSD-ului nu este deloc mică şi nici nu dă semne că s-ar putea opri curînd. Cu alte cuvinte, chiar o parte însemnată a electoratului propriu pare hotărît să penalizeze la viitoarele alegeri performanţa actuală de guvernare a partidului, sub conducerea Dragnea. Ori, te pomeneşti că liderii PSD sunt liniştiţi de faptul că nici alţii nu stau mai bine în sondaje!!

Răspunsul din gama "pseudo-raţionalelor" este acela că liderii actuali ai partidului şi reprezentanţii săi parlamentari speră că, totuşi, la finalul războiului actual pot obţine o zdrobitoare victorie împotriva "statului paralel", pe care o vor transforma apoi într-o treaptă pentru o reînnoită majoritate parlamentară, care la rîndul ei va convinge pe oricine, de oriunde, că PSD-ul a avut dreptate, iar nu detractorii săi. Este o lovitură cu bătaie lungă, bazată însă doar pe speranţe şi credinţa că nu neapărat ceea ce este mai rău ţi se aşterne în faţă!

În sfîrşit, răspunsul din gama "iraţionalelor" este acela că liderii actuali ai alianţei PSD-ALDE nu îşi mai pot stăpîni pulsiunile, resentimentele şi dorinţele de "revanşă" faţă de inamicul care le fură plăcerea guvernării şi a fărădelegii îmbelşugate, frumos împachetată în prevederile legilor strîmbe şi ale altor farafastîcuri pretins democratice. Fascinaţia dezastrului chiar există şi este suficient de puternică pentru a mobiliza acţional subiectul atins de patologia respectivă, pentru realizarea lui practică, chiar dacă va fi şi el înghiţit de consecinţele dezastrului provocat!

Opinia cititorului: 14
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 04:57

Un om polititc are nevoie sa fie ,in primul rand,un intelectual. Sunt destui care isi aroga acest titlu,apar si pe la tv ,mai sunt si multi , insa in sensul adevarat , nu prea vad. Sunt inchistati in gandire ,o fac dupa sabloane,adica nu prea mai gandesc , limbajul le-a ramas de lemn,ca atare,ce idei sa emita asemenea personaje?Imaginea de intelectual ,cel putin la noi , e unul care a citit niscaiva carti ,se mai uita la cate un tablou, mai mult din plictiseala ,nu are ce face,dar ,din cauza asta , e rupt de realitate. Acela nu e intelectual sau este doar cu numele.E unul rupt de realitate.Sunt polititiceni rupti de realitate, imobili la schimbarile de vremuri .

Individualismul e pus fata in fata cu altruismul ,chipurile, al omului politic. Alegerea nu poate fi decat una ...Asa e omul,cum ar spune Bertrand Russell, ca drumul catre fericire este individualismul.Inseamna ca toti care fac politica l-au citit pe Russell.Ma indoiesc.O fac din nimicnicie intelectuala,atat.... 

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 08:14

Nu subscriu ideii ca omul politic este obligatoriu intelectual. Polisul poate fi condus, nu neaparat rau, si de un electrician, de exemplu Lech Walesa.

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 08:27

De acord cu ideea, insa vorbim exceptii. Cati parlamentari,primari,chiar ministri am avut/ avem ,fiind de mrserie tractoristi, strungari si altele? Sa fiu ceva mai concret,fostul edil de la sectorul 2,Neculai Ontanu,era strungar sau ceva de genul iar dupa ce a fost ales primar,a vrut sa fie general...Concluzia,o minte intunecata,ca a lui,s a dorit si general.Poti fi un politic bun si strungar,dar sa ai si ceva minte....

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 08:22

Mult mai prozaic, multe procese isi pierd obiectul prin modificarea legilor. Folosind o zicala, camasa e mai aproape de piele decat haina.

3.   fără titlu
mesaj trimis de Sika în data de 20.12.2017, 09:22

[Mesaj eliminat conform regulamentului]

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 09:26

... traim vremuri ciudate ... vremurile sunt atat de ciudate, astfel ca este foarte usor pentru indivizi sau partide de indivizi sa ajunga la concluzia ca traim sub egida: "scapa cine poate!" ... cand de fapt, vremurile cer contrariul!!! ... america cu armata ei cea mai mare incepe sa realizeze ca nici nu prea stie cat de mare e... armata! ... si ar putea constata in curand ca cel mai mare dusman al ei este bugetul ... europa, de prea multa unitate se gandeste sa apeleze la forta majora (problema imigrantilor!) ... fara sa mai vorbim ca dupa atata relaxare si multiculturalism s-ar putea sa "dea pe afara" ... romania-i si ea ca "vremurile" - nehotarata si neinteleganda ... vorbim astazi despre justitie ca despre o fecioara imaculata dar prea putini isi pun intrebarea: cum am ajuns aici?! ... caci coruptia sistematica a ultimilor 30 de ani nu ar fi fost posibila fara participarea activa si/sau pasiva a justitiei ... ca o remarca personala, as spune ca nu doresc nimanui sa cunoasca justitia romaneasca - este un adevarat exercitiu de supravietuire! ... iar dna-ul a devenit un fel de "reality show" - popularizarea excesiva a "dreptatii cu mascati" decredibilizeaza institutia, pe vreme ce efectele justitiei ar trebui sa le simtim in viata de zi cu zi ... in ce masura resimte cetateanul ca traieste intr-un "stat de drept" las la aprecierea fiecaruia ... dar arestarea uni politician sau a altuia, nu ma face mai bogat sau mai sigur! din contra excesul de zel combinat cu viciul de procedura parleste bugetul si submineaza increderea! ... pe de alta parte, indisponibilizarea si/sau ocultarea anumitor resurse, de frica sau sub presiunea justitiei afecteaza exercitiul economic! ... de altfel, justitia nu s-a nascut odata cu telefonia mobila si nici cu inventia camerei de luat vederi ... si in aceste vremuri virtuale, tocmai acest tip de justitie ridica suspiciuni serioase asupra probatoriului!!! ...

4.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
mesaj trimis de Mhcrnl în data de 20.12.2017, 11:39

Scrii mai bine ca autorul.

4.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 12:15

... va inselati ... am doar mai multa libertate - in sensul ca nu sunt constrans de functiuni publice si nici de "restrictii" editoriale ... oricum, va multumesc ...

4.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
mesaj trimis de emil în data de 20.12.2017, 12:45

De acord!

5.   fără titlu
mesaj trimis de GIGIBUS în data de 20.12.2017, 14:06

La noi coruptia vine din vremuri stravechi, de la fanarioti si mai de demult PSD-ul are prea multe hotii, smenuri, smecherii si alte chestii de pus la adapost pt toti ai lor. Astia au furat si si-au facut averi de parca ar trai cat lumea. Nimic nu te pune la adapost si nici nu tine prea mult stiti cum e "de haram e de haram se duce" pacat ca nu traim nici noi cei care mai avem ceva buna crestere de pe la parinti, bunici sa vedem ce se mai intampla cu marile AVERI si cine le pierde.

6.   Felicitari autorului!
mesaj trimis de Pribeagul în data de 20.12.2017, 17:22

El prezinta foarte bine actuala preocupare ale clasei politice, care nu-i interesata de dezvoltarea si modernizarea tarii in esenta ei: educatie, sanatate, economie, finante, transporturi... ci de inlantuirea Justitiei, astfel incit aceasta sa fie transormata intr-o forma fara fond, fara eficienta, care sa asiste neputinciosa, dar relativ bine platita, la jaful pe care-l fac porcii astia.

Ramii impietrit cind vezi ce eforturi fac acesti porci, in deplina libertate!, nederanjati de nimeni, pentru a face legi favorabile jefuitorilor. 

Halucinant!: Inregistrarile camerelor video, camere cu care a fost impinzita tara tocmai pentru a fi ultilizate la nevoie, excluse din probele admise in proces; marturia mincinoasa dezincriminata; obligatia procurorilor de a distruge probele unor infracitiuni care nu au legatura cu cazul; obligatia procurorilor de a avertizeza suspectul că este cercetat… 

Pai, astea sunt legi in beneficiul societatii sau al infractorilor?  

Si pentru ca toate astea sa “poarte un nume”, ele par a fi facute de Iordache, Nicolicea, Nicolae… absolventi straluciti ai unor universitati de renume pe plan international, ajunsi cei mai mari juristi ai neamului. Ce rusine! 

Pe orice cale, porcii astaia trebuie pusi, prin opinia publica!, sub controlul Justitiei. 

Dar ce te faci si cu Justitia asta hidoasa care ne da mereu si mereu dovezi ca nu vrea sa preia controlul? Ca daca ar fi vrut, am fi scapat demult, demult tara de serviciile acestor porci, i-ar fi maturat din fruntea tarii!

7.   fără titlu
mesaj trimis de Om în data de 20.12.2017, 18:58

Avem conducatorii pe care ii meritam. In urma cu ceva timp cineva din afara a constatat ca suntem vai de noi si ne-a impus monarhia. Poate ca istoria se repeta?

8.   Mesaj de eliminat conform regulamentului
mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2017, 19:16

Frumos , dar cacofonic :

poţi face orice, fără ca cineva să-ţi stea în cale (randul 3)

8.1.   Corect (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de Autorul în data de 21.12.2017, 12:13

Aveti perfecta dreptate, tehnic este o cacofonie și, de data aceasta nu dactilografa e de vina, ci autorul. Drept pentru care prezinta bunului si exigentului sau cititor, scuzele cuvenite.

P.s. Acum....fie vorba intre noi, daca nu esti neaparat si din cale afara de sensibil la teme coprologice, nu prea se baga de seama! Dar, cum zice un vechi proverb malgas, ce de drept, nu-i strîmb, așa ca revin cu scuzele necesare. 

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

Cornel CodiţăPrietenia franco-germană şi viitorul Europei30
23 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuChiar vor să distrugă economia?
22 ian. Cătălin Avramescu


Cristian PîrvulescuAbandonarea libertăţilor 5
21 ian. Cristian Pîrvulescu


Cornel CodiţăDăncilă despre Brexit şi Abramburica despre Eminescu28
18 ian. Cornel Codiţă


Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!24
16 ian. Cornel Codiţă


Cătălin Avramescu De ce mă uit la Al-Jazeera
15 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUEuropa văzută dinspre Ateneu3
14 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăCum şi-a ratat istoria propriul sfîrşit23
11 ian. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăTragicul caz de corupere a unei oarbe ce mînuia o sabie12
09 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuCerneala Caracatiţei
08 ian. Cătălin Avramescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.