FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN PENITENCIARE:

"Statul cheltuieşte prea mult cu infractorii"

06 iul. 2018 Anticorupţie
G.M.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Penitenciare acuză imixtiunea politică în activitatea unor instituţii şi mecanisme nou create. Astfel, conform unui comunicat trimis de FNSP, viitorul mecanism de protecţie a victimelor infracţiunilor trebuie scos de sub control politic.

La aproape şase ani de când a fost emisă norma europeană, România pune în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor condiţii minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii.

Angajaţii din penitenciare sunt nemulţumiţi că în tot acest timp în Parlament au fost adoptate peste 20 de iniţiative pentru protecţia infractorilor.

FNSP consideră că viitorul mecanism de protecţie a victimelor nu trebuie să fie gestionat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, "pentru că s-a demonstrat că de acolo pot fi deturnaţi bani pentru partid prin angajări fictive".

Sindicaliştii sunt îngrijoraţi şi de discrepanţa majoră între resursele alocate victimelor şi cele alocate infractorilor. 1,2 milioane de euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de euro/an pentru deţinuţi, ceea ce înseamnă de peste o mie de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie ar urma să fie mărită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse de Parlament.

Cu privire la costurile estimate pentru fiecare deţinut pus în libertate prin recursul compensatoriu şi care recidivează, FNSP arată că acestea sunt de peste 24 mii euro/recidivist, iar din estimările federaţiei vom avea peste 5.000 de recidivişti din "promoţia Toader" în următorii ani şi peste 120 milioane euro/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale şi de administrare a justiţiei.

La aceste sume s-ar adăuga peste 13 milioane euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenţia la domicliu şi peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foştilor deţinuţi.

"Asta în condiţiile în care guvernul refuză să plătească anjajaţilor din penitenciare o datorie de 10,5 milioane euro pentru cele peste un milion de ore suplimentare nerecuperate", se arată în comunicatul FNSP.

La 4 iulie 2018 Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor. Conform iniţiatorului, sunt puse în practică art. 8 -Dreptul de acces la serviciile de sprijinire a victimelor , art. 9 - Sprijinul din partea serviciilor de sprijinire a victimelor şi art. 22 - Evaluarea individuală a victimelor pentru identificarea nevoilor de protecţie specifice potrivit tipului de infracţiune din Directiva 2012/29/UE, directivă care trebuia pusă în practică din anul 2015.

Proiectul presupune cheltuieli anuale de aproximativ 1,2 milioane de euro (6.797.081 lei/an în medie) pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor în cadrul DGASPC, la nivel de compartiment cu cel puţin 3 salariaţi: asistent social, psiholog, consilier juridic.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

Ministerul Justiţiei a retras cererea de extrădare emisă pe numele lui Sebastian Ghiţă
21 mar. T.T.


RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PENTRU ANUL 2017 PRIVIND FINANŢELE LOCALE:Municipiul Bucureşti, campionul fraudării banilor publici
20 mar. George Marinescu


ICCJ admite contestaţia în anulare formulată de Alina Bica
19 mar. T.T.


ÎCCJ:Procurorul-şef adjunct al DNA a săvârşit abatere disciplinară
19 mar. T.T.


Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare1
18 mar. T.T.


KOVESI, LA ICCJ: "CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară"
18 mar. T.T.


Josef Hornegger a recunoscut că a dat mită
15 mar. M.I.


DECIZIE CCR:Secţia de Investigare a Magistraţilor, constituţională
14 mar. I.Ghe.


Sindicaliştii din ANAF denunţă protocolul cu Parchetul General
14 mar. George Marinescu


Cererea Elenei Udrea de a primi azil politic în Costa Rica, respinsă
13 mar. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.