Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţă mutarea protestelor în stradă

19 sep. 2017 Miscellanea
Andrei Stan
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţă mutarea protestelor în stradă

Biroul Executiv al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din ţara noastră a decis continuarea programului de proteste împotriva măsurilor adoptate de guvernanţi care conduc la "semnificative scăderi ale veniturilor salariale şi la nedreptăţirea unor categorii de salariaţi din sănătate'', prin mutarea protestelor în stradă, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă trimis astăzi Redacţiei.

Sursa citată precizează: "Având în vedere indiferenţa dovedită de guvernanţi la apelul celor 10.000 de angajaţi din Sănătate care au participat de la începutul acestui an până în prezent la protestele online organizate de Federaţia «Solidaritatea Sanitară» pe tema legii salarizării bugetarilor şi a contractului colectiv de muncă, ţinând cont de faptul că peste 75% dintre angajaţii din sănătate vor fi afectaţi de semnificative scăderi ale veniturilor începând cu 1 ianuarie 2018, respectiv 1 martie 2018, Biroul Executiv al Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» din România a decis continuarea programului de proteste împotriva măsurilor adoptate de guvernanţi care conduc la semnificative scăderi ale veniturilor salariale şi la nedreptăţirea unor categorii întregi de salariaţi din sănătate, prin mutarea protestelor în stradă".

Potrivit reprezentanţilor sindicali, prima etapă a protestelor în stradă debutează cu pichetarea principalelor instituţii implicate în adoptarea acestor măsuri, după cum urmează:

- în data de 28.09.2017 în intervalul orar 14:00-16:00, pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Sănătăţii;

- în data de 29.09.2017 în intervalul orar 09:00-11:00, pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Sănătăţii.

A doua etapă a protestelor în stradă o constituie participarea Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" la mitingul din data de 4 octombrie, completând revendicările organizatorilor cu propria listă de revendicări, specifice sectorului sanitar.

În comunicat se mai arată: "În data de 30 septembrie 2017, Consiliul de Coordonare al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' va decide în privinţa demarării procedurilor prealabile grevei, având în vedere blocarea negocierilor desfăşurate pe tema contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar. Revendicările Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» sunt cele indicate încă din timpul discuţiilor prealabile adoptării Legii nr. 153/2017, concentrate împotriva scăderii veniturilor angajaţilor determinate de această lege".

Federaţia sindicală solicită: renunţarea la intenţia de introducere a contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, care ar determina o scădere cu 22% a veniturilor nete ale angajaţilor, raportat la salariile din grilele anexă la Legea nr. 153/2017, eliminarea limitării sumelor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la 30% din suma salariilor de bază stabilită de art. 25 din lege sau, alternativ, această limită să nu ia în considerare sporurile pentru lucrul în zilele libere/de sărbătoare, cheltuielile cu tariful orar pentru gărzile efectuate în baza unui contract de muncă cu timp parţial (ambele făcând parte din specificul activităţii din sectorul sanitar), indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă, menţinerea drepturilor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la nivelul procentual actual, menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază şi gărzilor suplimentare în forma actuală.

Totodată, sindicaliştii solicită acordarea drepturilor de hrană (tichete de masă sau norme de hrană echivalente) pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie - 1 decembrie 2018.

"În forma actuală a legii, angajaţii din sănătate vor pierde aceste drepturi pe perioada amintită, aceste pierderi echivalând cu o scădere medie a salariilor de 8%", menţionează sursa citată.

Reprezentanţii Federaţiei mai cer introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului Sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare, aplicarea salariilor prevăzute în grilă pentru întreg personalul angajat în unităţile sanitare, inclusiv personalul nemedical (TESA) începând cu 1 martie 2018, menţinerea drepturilor salariaţilor aferente concediilor de odihnă suplimentare, acordarea indemnizaţiei de vacanţă începând cu data de 1 ianuarie 2018 şi introducerea măsurilor de reformă a relaţiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" la contractul colectiv de muncă.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI ANUNŢĂ:Manifestaţie de susţinere a comisarului CJPC Dumitru Manţu
16 ian. I.A.


Sorina Pintea a depus o plângere penală faţă de conducerea DSP Timiş
16 ian. I.A.


Locuri de muncă oferite de angajatorii din Spaţiul Economic European
16 ian. A.I.


EUROSTAT:Ţara noastră, avans al transportului de mărfuri pe calea ferată
16 ian. T.A.


MINISTERUL DE AFACERI INTERNE:Peste 14.000 planuri de afaceri înscrise în Start-Up Nation 2018
16 ian. M.I.


CCIR: Decizia CNA, dăunătoare pentru piaţa media4
16 ian. A.T.


ÎN 2018, A DOUA CREŞTERE DIN UE: Avans de 23,1% la înmatriculările de automobile
16 ian. B.A.


Semnal de alarmă: gheţarii se topesc în ritm accelerat
16 ian.


Organizatorii premiilor Oscar, acuzaţi de hărţuirea actorilor
16 ian.


Grevele minerilor si sărăcirea zonelor miniere vor continua
15 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.