FIFA - FOOTBALL LEAKS

Corupţie pe bază de invitaţii

08 nov. 2018 Sport
D.N.
Corupţie pe bază de invitaţii

Şeful fotbalului mondial are, din nou, probleme cu justiţia. Din 2015 anchetele vin una după alta şi au afectat mai multe serii de oficiali ai FIFA. Justiţia elveţiană a desemnat un procuror special care va cerceta legăturile dintre actualul preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, şi prim-procurorul cantonului elveţian Haut-Valais, Rinaldo Arnold.

Biroul Ministerului Public a decis "să încredinţeze unui procuror extraordinar misiunea de a stabili cu exactitate faptele şi de a se determina dacă acestea ar fi sau nu supuse legii penale." Potrivit dezvăluirilor Football Leaks, Infantino i-ar fi oferit invitaţii lui Arnold la Cupa Mondială din Rusia, la Congresul FIFA din mai 2016, din Mexic, şi la finala Ligii Campionilor din 2016, desfăşurată la Milano. Reţeaua European Investigative Collaborations (EIC), care include mai multe publicaţii europene, susţine că este în posesia unor e-mail-uri, în care procurorul Arnold îi mulţumeşte lui Infantino pentru biletele acordate membrilor familiei lui şi se oferă să verifice la parchetul federal elveţian dacă actualul şef al FIFA, care la data faptelor era secretar general al UEFA, este vizat de vreo anchetă în cadrul Panama Papers.

Numele actualului preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, a apărut în ancheta jurnalistică "Panama Papers", care se bazează pe 11 milioane de documente despre mai mult de 200.000 de offshore-uri prin care foarte multe personalităţi au încercat să-şi spele banii, să se sustragă de la plata impozitelor.

Problemele lui Infantino cu justiţia au apărut la scurt timp după alegerea sa în fruntea forului mondial. În 2016, Poliţia Federală Elveţiană a efectuat percheziţii la sediul UEFA de la Nyon. Ancheta viza fapte petrecute cu 10 ani în urmă, când Gianni Infantino a semnat un contract cu doi oameni de afaceri, Hugo şi Mariano Jinkis, care au cumpărat drepturi TV pentru meciuri de Liga Campionilor şi le-au vândut mai apoi la un preţ de trei ori mai mare. La vremea respectivă Infantino era director în cadrul UEFA. Firma celor doi, Cross Trading, o companie off-shore din Panama, a plătit 111.000 de dolari pentru drepturile respective şi le-a vândut televiziunii Teleamazonas din Ecuador pentru suma de 311.170 de dolari. Poliţia federală elveţiană a acţionat în baza unui mandat, solicitând contractele dintre UEFA şi Cross Trading/Teleamazonas.

În mai 2015, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari. În decembrie 2015, autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich, în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie. Pe 7 octombrie 2015, Joseph Blatter ( preşedinte interimar al FIFA la vremea respectivă), Jerome Valcke (secretar general al FIFA), Michel Platini (vicepreşedinte FIFA şi preşedinte UEFA) au fost suspendaţi de către o comisie a FIFA pentru 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire a suspendării pentru încă 45 de zile. În decembrie 2015, Joseph Blatter şi Michel Platini au fost suspendaţi de Comisia de Etică a UEFA pentru câte opt ani din viaţa sportivă. În februarie 2016, Comisia de recurs a respins apelurile lor, considerându-i vinovaţi de violarea a patru articole din codul etic, dar pentru "întreaga activitate" au primit o reducere a pedepsei,de la opt la şase ani. După acest scandal în fruntea FIFA a ajuns italianul Gianni Infantino, iar UEFA este condusă de slovenul Alexander Ceferin.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

SUEDIA - ROMÂNIA 2-1Tricolorii, spulberători, constanţi, de iluzii2
23 mar. Dan Nicolaie


Lucian Bute şi-a anunţat încheierea carierei sportive
21 mar. V.D.


EURO 2020Ministrul vede întârzieri, consilierii "sunt în grafic"
21 mar. D.N.


Ultima gumă mestecată de Alex Ferguson în vestiarul lui United, vândută cu 390.000 lire
20 mar. I.L.


Lucian Bute îşi va anunţa astăzi retragerea din activitate1
20 mar. L.A.


EURO 2020Drumul spre Bucureşti trece prin Nord
20 mar. DAN NICOLAIE


Fostele glorii militează "pentru fotbal adevărat"
19 mar. D.N.


IHF:Cristina Neagu, pentru a patra oară cea mai bună jucătoare a lumii
18 mar. L.A.


Bianca Andreescu a câştigat turneul de la Indian Wells, la 18 ani
18 mar. I.I.


Roboţii intră oficial în lumea Jocurilor Olimpice
18 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.