FIREA:

"Furnizarea agentului termic nu este în pericol" 1

14 feb. 17:15 Politică
T.T.
Gabriela Firea (Sursa foto: Twitter)
Gabriela Firea (Sursa foto: Twitter)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat, astăzi, ELCEN şi ANAF că "refuză" aprobarea planului de reorganizare a RADET, ceea ce va determina intrarea în faliment a RADET şi a ELCEN, însă a dat asigurări că furnizarea agentului termic în Bucureşti nu este în pericol.

"În primul rând, îi asigur pe bucureşteni că furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional şi omeneşte posibil atât pentru salvarea RADET - instituţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. Am acceptat inclusiv să plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanţa ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producţie al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport şi distribuţie, gestionat de RADET, în interesul cetăţenilor. În toată ţara, CET-urile au fost transferate gratuit către primării. În Bucureşti, nu se poate realiza acest transfer nici cu bani mulţi! Iată ce înseamnă răzbunarea politică la un alt nivel. Săptămâna trecută, Dl. Dragnea - cel care conduce de facto Guvernul şi ţara - a impus Ministerului de Finanţe să ne taie bugetul cu un sfert, faţă de anul trecut. Săptămâna aceasta, acelaşi Dl. Dragnea, prin reprezentanţi guvernamentali, duce în faliment RADET şi ELCEN, prin faptul că ELCEN şi ANAF - cu o proaspătă conducere - refuză aprobarea Planului de reorganizare", a declarat Firea, potrivit unui comunicat al municipalităţii.

Potrivit sursei citate, ELCEN va solicita din nou, pe 22 februarie, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET. "Am aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Energiei că ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe Planul de reorganizare a RADET. La ultima şedinţă, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN şi a dat şi o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe Plan, în caz contrar urmând să declanşeze falimentul. Aceste aspecte sunt cunoscute atât de către reprezentanţii Ministerului Energiei, cât şi de cei ai ELCEN şi ANAF. Mai clar, mandatul primit de la Ministerul Energiei şi validat de ANAF va duce direct RADET-ul în faliment şi, pe cale de consecinţă, ELCEN-ul", se explică în comunicat.

Firea a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre privind confirmarea înfiinţării şi delegarea serviciului public de termoficare către Compania Municipală Energetica.

Primăria Capitalei menţionează că a iniţiat o amplă dezbatere cu toate grupurile politice din Consiliul General pe tema actualei situaţii a sistemului de termoficare din Bucureşti.

"Am avut o primă discuţie, dar vom mai avea şi altele în perioada următoare, până ajungem la un consens în ceea ce priveşte modul de rezolvare a situaţiei sistemului de termoficare din Bucureşti. Este imperios să avem o Strategie sustenabilă şi pe termen lung care să ne permită să investim în termoficare, pentru a nu mai avea în Bucureşti situaţii în care, în fiecare iarnă, discutăm despre avarii, despre ţevi vechi de 50 de ani, deşi aveau durata normată de viaţă 25 de ani! Ne trebuie un plan agreat de întregul Consiliu General, la nivel politic, cu soluţii venite de la toate grupurile politice, de la experţi, de la toţi cei care sunt interesaţi de binele sistemului. Nu vrem să impunem nicio decizie, eu şi colegii mei suntem deschişi oricăror idei şi soluţii", a susţinut Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatul, în cadrul şedinţei Comisiei de Utilităţi Publice a CGMB, s-a subliniat că, fără delegarea serviciului de termoficare către Compania Municipală Energetica, singura entitate care deţine expertiza şi licenţele necesare şi obligatorii prestării serviciului public, se pierd fonduri europene în valoare de 176 milioane euro pentru modernizarea sistemului de termoficare.

"PMB este pregătită să depună cererea de finanţare, fiind finalizate, transmise şi aprobate de JASPERS studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu şi analiza instituţională, toate aceste documente făcând referire la delegarea serviciului către Compania Municipală Energetica Bucureşti. În acest sens, unica soluţie este delegarea gestiunii serviciului public de producere, transport şi distribuţie al energiei termice către Compania Energetica Bucureşti. Această delegare era obligatorie încă din anul 2007, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 51/2006 a serviciilor publice şi a Legii speciale nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. Primarul General a anunţat că va iniţia un proiect de Hotărâre privind confirmarea înfiinţării şi delegarea serviciului public de termoficare către Compania Municipală Energetica", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Companiei Municipale Energetica au arătat că societatea derulează contracte de reabilitare a 63 de km de reţea primară. Alte proiecte vizează realizarea studii de fezabilitate privind reţeaua de termoficare, studiul de soluţie în vederea dezvoltării unei noi unităţi de producere a energiei termice în cogenerare, de înaltă eficienţă (CET) - studiu realizat cu finanţare de la Guvernul Japoniei.

Reprezentanţii RADET la şedinţă au subliniat că anul trecut au fost realizate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, investiţii în sistemul de termoficare atât în ceea ce priveşte întreţinerea reţelei de distribuţie, cât şi referitor la achiziţia de echipamente, se mai arată în comunicat.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2019, 17:49

Mai nou, madam Firea ne asigura agent termic pe toate trotuarele si partile carosabile din Bucuresti.

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

FLORIN CÎŢU:Noua variantă a OUG 114, mai toxică ca prima1
26 mar. M.I.


EUGEN TEODOROVICI, MINISTRUL FINANŢELOR:"Ordonanţa 114 va fi modificată pe zona de energie"
26 mar. A.I.


Dăncilă a discutat cu Netanyahu despre o şedinţă a guvernelor român şi israelian2
26 mar. I.M.


DRAGNEA: Există nemulţumiri serioase în partid în legătură cu Tudorel Toader2
26 mar. M.I.


PE TEMA REFERENDUMULUI PE JUSTIŢIE:Iohannis are astăzi consultări cu reprezentanţii societăţii civile
26 mar. M.I.


CRISTIAN PREDA:E ilegal ca Grapini să figureze pe lista PSD pentru europene
26 mar. I.M.


IOHANNIS: Guvernul nu lucrează transparent, nu se consultă cu cei vizaţi de legislaţie
26 mar. I.M.


PONTA:Începând cu anul 2024, trebuie să avem o adevărată reformă administrativ-teritorială
26 mar. M.I.


CUPLUL DĂNCILĂ-DRAGNEA RECIDIVEAZĂ: Regele Iordaniei nu mai vinePremierul insistă să mute ambasada la Ierusalim1
26 mar. George Marinescu


CUPLUL DĂNCILĂ-DRAGNEA RECIDIVEAZĂ: Regele Iordaniei nu mai vineTovarăşi, oameni ai muncii masoni, evrei, rotarieni şi de alte naţionalităţi11
26 mar. Mihai Antonescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.