Flora şi fauna, în pericol din cauza schimbărilor climatice

12 dec. 2019 Miscellanea
Flora şi fauna, în pericol din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice nu îi afectează doar pe oameni. Animalele şi plantele sălbatice, deja confruntate cu numeroase ameninţări, trebuie să facă faţă şi modificărilor climatice, a avertizat Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) cu ocazia unei actualizări a Listei roşii a speciilor ameninţate cu dispariţia de pe Terra, îndemnând totodată ţările membre "să acţioneze cu rapiditate". UICN a adăugat 1.840 de noi specii ameninţate cu extincţia pe acea Listă roşie, ridicând astfel numărul lor total la 30.178, potrivit unui comunicat publicat în timpul negocierilor organizate de ONU în domeniul climei, în cadrul COP25 de la Madrid. "Schimbările climatice se adaugă multiplelor ameninţări cu care se confruntă speciile şi noi trebuie să acţionăm cu rapiditate şi într-o manieră decisivă pentru a stopa această crimă", a avertizat Grethel Aguilar, director general interimar al UICN, într-un comunicat.

Într-un raport fără precedent, Platforma interguvernamentală ştiinţifică şi politică pentru biodivers-itate şi servicii ecosistemice (IPBES) a publicat lista cu principalii factori ai scăderii brutale a biodiversităţii. Ei au legătură cu modificarea utilizării terenurilor (inclusiv agricultură), supraexploatare (vânătoare şi pescuit), schimbări climatice, poluare, specii invazive, în contextul creşterii demografice (11,4 miliarde de locuitori în 2100) şi al creşterii consumului per locuitor, într-o perioadă în care locuitorii din ţările cu economii emergente adoptă obiceiurile de consum din ţările bogate. "Actualizarea Listei roşii dezvăluie impactul tot mai mare al activităţilor umane asupra vieţii sălbatice", a constatat Jane Smart, care conduce grupul de conservare a biodiversităţii în cadrul UICN. UICN a evidenţiat impactul avut de modificările climatice asupra peştilor din râurile din Australia, din care 37% sunt ameninţaţi cu dispariţia. Din acel procent, "cel puţin 58% sunt direct afectaţi de modificările climatice". UICN a dezvăluit, de asemenea, că aproape 25% din speciile de eucalipt din lume sunt ameninţate cu extincţia. UICN a evidenţiat însă şi 10 specii, din care opt de păsări - inclusiv una considerată dispărută în natură - şi două de peşti de apă dulce, a căror situaţie s-a ameliorat. "Putem să inversăm tendinţa" prin eforturi de protejare, a asigurat Jane Smart. Peste 112.000 de specii sunt recenzate pe Lis-ta roşie, grupate în funcţie de diverse niveluri de ris-curi şi ameninţări.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Institutul de Hemologie Transfuzională:"Acordarea de bani donatorilor de plasmă ar putea crea premisele unei discriminări"
14 aug. A.P.


Trei tineri care cultivau cannabis într-o locuinţă din Tulcea, reţinuţi
14 aug. A.P.


Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate de poliţişti în toată ţara
14 aug. A.P.


MAE respinge alegaţiile Rusiei la adresa României3
14 aug. A.P.


LUCIAN BODE:''La începutul lunii septembrie vom circula pe încă 25 de km din Autostrada Transilvania''1
14 aug. G.U.


Marea Britanie şi-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin1
14 aug. G.U.


Serbia cere test PCR negativ la intrarea în ţară pentru români
14 aug. G.U.


ANPC:"Un gel dezinfectant toxic circulă în comerţ"
14 aug. A.P.


MAE al Rusiei denunţă planul S.U.A de desfăşurare a unor militari americani în România8
14 aug. A.P.


ÎN ACEST ANMinistrul Transporturilor solicită finalizarea a 3 kilometri din centura municipiului Satu Mare
14 aug. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.