FLORIN CÎŢU:

România va înregistra în 2020 o scădere economică cuprinsă între minus 2% şi minus 3% 5

02 iul. 16:21 Macroeconomie
S.B.
România va înregistra în 2020 o scădere economică cuprinsă între minus 2% şi minus 3%

Trimestrul al doilea a avut un impact negativ peste aşteptări asupra economiei României dar, pe ansamblul acestui an, contracţia economică se va situa între minus 2% şi minus 3%, a declarat miercuri seara ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, acesta a declarat: "Pentru rectificarea bugetară Comisia Naţională de Prognoză va veni cu o nouă estimare. S-ar putea ca estimarea iniţială, de minus 1,9%, să fie modificată. Este adevărat, trimestrul doi a avut un impact negativ puţin mai mare decât ne aşteptam, dar nu foarte mult. Rămânem în afara acelor estimări apocaliptice care arătau o scădere a economiei cu minus 6, minus 8, minus 9%. Nu vom ajunge acolo. Cred că tot între minus 2 şi minus 3", a spus Cîţu, la Antena 3, precizând că rectificarea bugetară va fi făcută în partea a doua lunii iulie.

Referindu-se la impactul celor patru luni de pandemie asupra bugetului, ministrul Finanţelor a spus că luna iunie a adus încasări la buget mai mari decât anul trecut.

"În iunie, din punct de vedere al fiscalităţii, economia începe să se relanseze şi vedem încasări la buget care depăşesc veniturile anului trecut. Estimările pe care le am arată o depăşire a veniturilor fiscale faţă de anul trecut în 2019. Asta în condiţiile în care am rambursat TVA mai mult decât anul trecut, am decontat mai multe concedii medicale şi am şi anunţat astăzi avem o economie la costul cu dobânzi. Acesta este mai mic decât cel de anul trecut, din 2019...Pe ansamblu, trimestrul doi este un trimestru negativ, un trimestru dificil. Am spus dintotdeauna, revenirea economică, şi aici îmi dau speranţe cifrele pentru luna iunie, revenirea economică va începe din trimestrul trei şi rămânem la scenariul de bază cu revenire în V", a spus ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu a mai anunţat că la rectificarea bugetară vor fi alocaţi bani pentru ca în acest an să poată fi începute lucrările la unele tronsoane din autostrada Sibiu-Piteşti.

"Întotdeauna au fost alocaţi bani în buget pentru Sibiu-Piteşti iar la rectificare acei bani erau luaţi şi transferaţi către alte obiective mult mai importante pe termen scurt. De obicei care nu aveau legătură cu investiţiile. Eu vă spun că în acest an vom începe aceste tronsoane importante din Sibiu-Piteşti şi vor fi alocaţi bani la rectificarea bugetară pentru Ministerul Transporturilor. Bineînţeles, restul va depinde de modul în care vor fi implementate, dar ministrul Transporturilor a şi anunţat astăzi obiectivul nostru este de a aloca 2% din PIB pentru infrastructură în bugetele din anii următori", a mai spus Cîţu.


Opinia cititorului: 5
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2020, 17:42

Suna bine in teorie, cu practica e mai greu.Am mai auzit ca vom face si vom drege.

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2020, 05:26

TREBUIE INTELES, NU A PUTUT DORMI SI A AVUT SI UN COSMAR

mai odihneste mai nene ca numai aiurea vorbesti si incerci sa ne imbeti cu apa rece~ 

3.   Antena
mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2020, 06:49

Dacă a spus asta la Antena 3 (post nefrecventabil) e bine. Ca să le fac în ciudă aș fii vorbit de o creștere de 25 la sută!!

Nu înțeleg cum un liberal acceptă invitație acolo! 

4.   scadere cu -2% e cumva cretere pozitiva?
mesaj trimis de Adrian în data de 03.07.2020, 07:04

Ne-a Vitule de cand nu ai mai fost la scoala, ai cam uitat gramatica matematicii.

Se spune ca scazi cu 2% [3%], nu se spune scadere de minus 2% 

Sau ai metehne ca comentaroii de Fotbal care spun am pierdut cu 0-2?

Poate in alte limbi so vorbi asa, dr in romana, altfel sta treaba 

5.   L-am auzit pe Catzu pe la TV
mesaj trimis de Cristian în data de 03.07.2020, 08:56

L-am auzit pe Catzu pe la TV, batand din nou campii cu conectarea caselor de marcat ale buticarilor la ANAF, de parca despre asta este vorba.. de aici vor curge miliardele.. Sa fim seriosi.. banii cu care statul s-a sustinut pana acum veneau din consum.. N-ai consum, degeaba conectezi case de marcat, vei incasa foarte putin.

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

SINDICATUL HERMES:"80% dintre tinerii cercetători de la laserul de la Măgurele îşi trimit CV-urile în străinătate"
05 aug. A.P.


Şapte tone de plante medicinale, vândute de Direcţia Silvică Olt
05 aug. A.P.


MACRO NEWSLETTER 5 August 2020
05 aug.


ADRIAN OROŞ:"Am speranţa că preţul pâinii nu va creşte anul acesta, avem suficient grâu"1
04 aug. A.P.


INS:Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,5%, în iunie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019
04 aug. G.U.


MACRO NEWSLETTER 4 August 2020
04 aug.


HSBC se aşteaptă la pierderi de 13 miliarde de dolari anul acesta
03 aug. G.U.


MACRO NEWSLETTER 03 august 2020
03 aug.


Prăbuşire istorică a activităţii economice în Europa3
03 aug. Mihai Gongoroi


EUROSTAT:Inflaţia în zona euro a crescut în iulie până la 0,4%1
31 iul. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.