Fondatorul CEFC a fost arestat în China

13 mar. 08:33 Companii-Afaceri
D.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzată că a mituit lideri africani, în schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat în China, la începutul acestei luni, informează The Observer, citat de Rador.

Arestarea lui Ye în China a fost ordonată direct de către preşedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. În legătură cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat că a luat parte la o schemă de mituire a preşedintelui Ciad şi a unui membru din Guvernul Ugandei în schimbul unor contracte pentru compania chineză CEFC. Recent, CEFC a fost pusă sub juridictia statului chinez.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. În decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucureşti, acordul cu CEFC pentru vânzarea a 51% din acţiunile KMG Internaţional, fostul Rompetrol Group, care deţine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Compania CEFC e acuzată că a oferit o mită de 2 milioane de dolari preşedintelui Ciadului, Idriss Deby, în schimbul obţinerii unor valoroase drepturi petroliere, în timp ce lui Kutesa i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere cu energie în sectorul petrolier al Ugandei, care este în curs de afirmare. Kutesa era la acea dată preşedinte al Adunării Generale a ONU. Kutesa a negat că ar fi primit orice astfel de mită. Arestarea lui Ye pune lumina reflectoarelor pe modul în care compania lui îşi derula afacerile.

"Ho i-a făcut de asemenea ministrului ugandez de externe [...] cadouri şi promisiuni privind beneficii viitoare, inclusiv oferindu-se să împartă profiturile unei potenţiale societăţi cu capital mixt din Uganda implicând compania energetică şi firme deţinute de familiile ministrului de externe al Ugandei şi preşedintelui Ugandei", se arată într-un comunicat din 20 noiembrie 2017 al Departamentului de Justiţie al SUA.

În februarie, instanţa americană a refuzat luni să elibereze pe cauţiune un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho.

Ye a înfiinţat CEFC în 2002, la vârsta 25 de ani, iar din 2015 compania a cheltuit cel puţîn 1,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor afaceri din domeniul energetic in ţara noastră, precum şi în Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Ciad, potrivit South China Morning Post.

Potrivit aceleiaşi surse, CEFC a fost pusă recent sub juridictia statului. Shanghai Guosheng Group, o societate de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai, a preluat conducerea şi operaţiunile zilnice ale CEFC China Energy.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Commerzbank şi-a suspendat reclamele de pe Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica
22 mar. V.D.


BMW nu va produce în masă automobile electrice pană în 2020
22 mar. M.D


CTP o numeşte pe Andreea Odovîncă în funcţia de Director Financiar pentru România
22 mar. M.D


ANCOM a amendat Vodafone pentru nerespectarea Regulamentului european "Roam like at home"
22 mar. M.D


Werk Property Group investeşte 14 milioane de euro într-un proiect rezidenţial unic în România1
22 mar. V.D.


MINISTERUL ECONOMIEI: Statul va deveni acţionar majoritar la Şantierul Naval DMHI Mangalia1
22 mar. D.I.


BMW anticipează pentru acest an un profit înainte de taxe de 10,7 miliarde de euro
22 mar. D.I.


Elon Musk va primi acţiuni Tesla de 2,6 miliarde de dolari
22 mar. M.D


Ropharma demarează un program de răscumpărare a propriilor acţiuni de maximum 10% din capital
22 mar. D.I.


ZUCKERBERG, DESPRE SCANDALUL CAMBRIDGE ANALYTICA: "Este vorba despre un abuz de încredere"1
22 mar. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.