Fondul Proprietatea, aproape să îşi împlinească visul listării "Salrom" 2

07 sep. 2015 Piaţa de Capital
A.A.

Greg Konieczny, FP: "Credem că Salrom poate fi pregătită pentru listare în prima jumătate a anului 2016" 

Listarea Salrom, dorită cu ardoare de Fondul Proprietatea (FP), este pe ordinea de zi a adunării acţionarilor din 11 septembrie, conform convocatorului obţinut de ziarul "BURSA".

Acţionarii companiei trebuie să decidă realizarea demersurilor necesare admiterii la tranzacţionare a societăţii pe piaţa de capital din România printr-o ofertă publică de vânzare realizată de către Fondul Proprietatea.

Greg Konieczny, managerul FP, ne-a spus: "Încurajăm cu tărie Ministerul Economiei să aprobe listarea Salrom şi nu vedem niciun motiv pentru ca acţionarul majoritar să voteze împotriva acestei acţiuni corporative, deoarece aceasta va fi foarte benefică, atât pentru companie, cât şi pentru acţionarii acesteia.

Credem că listarea Salrom este un pas înainte natural pentru Guvern având în vedere angajamentul său de a îmbunătăţi eficienţa întreprinderilor de stat prin intermediul ofertelor publice iniţiale".

FP inteţionează listarea Salrom pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.

"Având în vedere performanţa financiară curentă, credem că Salrom poate fi pregătită pentru o listare în prima jumătate a anului 2016, însă o decizie finală va fi luată împreună cu echipa de conducere şi cu banca de investiţii care va fi contractată pentru a oferi consultanţă cu privire la această tranzacţie", ne-a mai declarat domnul Konieczny.

În opinia sa, avantajele listării companiei la bursă ar fi creşterea transparenţei şi vizibilităţii, opţiunea de a-şi finanţa planurile de investiţii prin intermediul unei burse de valori ca o alternativă la creditele bancare. "De asemenea, prin intermediul listării, conducerea companiei este stimulată să aibă performanţe mai bune şi să crească valoarea societăţii, în beneficiul acţionarilor", a adăugat managerul FP.

Domnia sa ne-a spus, într-un interviu recent, că listarea Salrom ar fi relativ uşor de făcut, întrucât Fondul s-ar ocupa de întreaga procedură, intenţionând să îşi vândă o parte din deţinere.

Greg Konieczny susţine: "Ne-am oferit să acoperim cheltuielile legate de listare. Sperăm că, de data aceasta, ministerul va fi de acord cu listarea, pentru că va fi şi în beneficiul statului".

Reprezentanţii FP nu scapă ocazia să vorbească despre aducerea la cotă a companiilor din portofoliu, deşi, chiar Greg Konieczny s-a arătat pesimist privind posibile tranzacţii făcute de stat la bursă, în acest an.

În luna mai, Guvernul a anunţat că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă. Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom), companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăţi cu participarea statului, minoritară sau majoritară, şi deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

Din luna aprilie, Compania Naţională a Sării Salrom SA are un nou director general, în persoana domnului Alexandru Duca, care a fost şef al Direcţiei de Control din cadrul companiei.

La finele lunii martie, ziarul BURSA a relatat că fostul director general Aurel Bucur a fost revocat în urma unei şedinţe de Consiliu de Administraţie (CA), despre care se spune că ar fi fost convocată intempestiv.

La începutul anului, domnul Bucur ne declarase că Fondul Proprietatea a iniţiat, anul trecut, discuţii cu Ministerul Economiei despre listarea "Salrom", intenţionând să vândă 10-15% din pachetul de 49% pe care îl deţine în companie. Potrivit fostului director al companiei, FP a propus ministerului ca listarea să includă şi o parte din participaţia statului de 51% din Salrom.

Salrom a încheiat anul 2014 cu profit de 24,5 de milioane de lei, pe fondul unor afaceri de 277,3 milioane de lei.

Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de adi în data de 07.09.2015, 10:11

pai atunci politicienii cum mai fura?o listeaza poate dar ar trebui falimentata inainte si data "investitorilor" arabi, eventual unor fonduri de "investitii" cipriote.

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2015, 18:41

Ca sa ne intelegem: va doresc sa crapati toti in chinuri groaznice, asf-isti lepre si sprijinitori ai coruptilor, voi si toata camarila voastra din amonte si aval, si cu familiile voastre in sens extins, plus amante , amanti si actionari majoritari!Decat asa! Nu sunt permise postari cu caracter obscen si/sau insultativ dar sa se vb in presa persoane care nu aplica un ... banal regulament este permis de catre cetateanul Make. Foarte multumesc!!Shalom!

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv, pe un rulaj de 19,9 milioane euro
22 ian. D.I


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 5,3 milioane de euro pe BVB
22 ian. D.I


Indicii BVB au deschis în creştere
22 ian. A.C


BROKERII:"Continuarea distribuirii dividendelor suplimentare ameninţă capacitatea companiilor energetice de a investi"4
22 ian. Andrei Iacomi


ROMCAPITAL, SUSPENDATĂ DIN PIAŢĂ TIMP DE DOUĂ LUNISurse: "Suspendarea Romcapital înseamnă blocarea conturilor clienţilor"11
22 ian. A.A.


ALEGERILE, CONTESTATE ÎN INSTANŢĂGabriel Dumitraşcu cere anularea actelor juridice încheiate de noua conducere "Electrica"
22 ian.


ÎN VEDEREA PARTICIPĂRII LA PROCESUL DE ACHIZIŢIE A 66% DIN DESFA, Acţionarii Transgaz au aprobat asocierea cu Regasificadora del Noroeste
22 ian. A.I.


BVBPeste 43% din rulaj, realizat cu BRD - Groupe Societe Generale
22 ian. Andrei Iacomi


DRAGOŞ NEACŞU, ERSTE ASSET MANAGEMENT: "Trebuie să ne bazăm pe mediul privat, ca să devenim piaţă emergentă"
22 ian. Andrei Iacomi


CONSILIERUL GENERAL PNL, CIPRIAN CIUCU:"Primăria Capitalei rostogoleşte pe 20 de ani împrumutul din 2015 din obligaţiuni, deşi nu este necesar"4
22 ian. A consemnat Adina Ardeleanu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.