Gala BURSA 2018

Fondul Proprietatea la apus 18

27 ian. 2016 Piaţa de Capital
GHEORGHE PIPEREA
Fondul Proprietatea la apus
 • document ataşat
  apasă aici pentru a descărca

  Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea din 27 ianuarie 2016 propune reducerea capitalului social cu un pic mai mult de 548 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 la 0,85 lei. Sumele rezultate din reducere vor fi atribuite acţionarilor. Fondurile de investiţii care deţin Fondul Proprietatea în proporţie de peste 52% vor încasa din această sumă aproape 225 de milioane lei, adică ceva mai puţin de 50 de milioane de euro.

  Astfel de reduceri ale capitalului social au mai fost făcute, căci valoarea nominală a acţiunii, actualmente de 0,9 lei, a fost de un leu la momentul constituirii. Fondul Proprietatea a mai putut distribui acţionarilor sume rezultate din reducerea capitalului social; şi aici nu mai este vorba de "doar" 100 de milioane de euro, ci de o sumă de 2 ori mai mare, recte, 200 de milioane de euro; din aceşti bani, mai mult de jumătate s-au dus către fondurile de investiţii, cu titlu de restituire a participaţiei la capitalul social. În plus, aşa cum rezultă din presa ultimilor doi ani, Fondul Proprietatea îşi lichidează parţial unele dintre cele mai bune active, cum ar fi acţiunile deţinute la societăţile din sectorul energetic.

  Având în vedere sumele pe care le vor fi încasat acţionarii după ce această reducere de capital social se va definitiva, precum şi consecinţele fiscale ale acestei "restituiri" de participaţii la capitalul social, s-ar zice că merită să determini administratorul "privat" al Fondului Proprietatea, mă refer la Franklin Templeton, să convoace astfel de AGA.

  Dacă analizăm justificările acestei AGA, aşa cum apar ele pe site-ul Fondului Proprietatea, se va putea observa că, în genere, se vorbeşte de "optimizarea" capitalului social. Adică, Fondul are prea mult cash şi vrea să scape de el, restituind acţionarilor sumele rezultate din reducerea capitalului social.

  Dar dacă Fondul are prea mult cash, de ce nu îl investeşte, că doar e fond de investiţii, nu? De ce nu distribuie cash-ul cu titlu de dividend?

  Restituirea capitalului social nu este considerată un venit al acţionarului. Aşa că nici societatea nu plăteşte impozit pe profit de 16%, nici acţionarul nu plăteşte impozit pe dividend (16% din suma rezultată din scăderea impozitului pe profit). Şi niciun alt impozit. Aşadar, această reducere de capital pare a fi o formă de optimizare fiscală. A se observa că art. 7 pct. 11 lit. d) din Noul Cod fiscal scuteşte în mod expres de orice impozit distribuirile în bani sau în natură, efectuate cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii.

  Ar fi bine de văzut dacă operaţiunea întruneşte aceste "condiţii ale legii", pentru a opera scutirea de impozit pe profit.

  Din art. 207 alin. (2) lit. b) din Legea nr.31/1990 rezultă cu claritate că, în urmarea unei reduceri de capital social, se pot restitui sume de bani către acţionari reprezentând cote părţi din capitalul social, dacă nu este există pierderi.

  Operaţiunea se efectuează în două trepte - mai întâi, o hotărâre de principiu, cu un termen obligatoriu de 2 luni de la publicarea hotărârii în care acţionarii nu pot trece la pasul decisiv, după care creditorii sunt invitaţi să se opună, dacă au motive, la reducerea capitalului social, cerând garanţii că creanţele lor vor fi plătite, după care urmează reducerea efectivă a capitalul social, cu toate detaliile şi procedurile sale legale.

  Din documentele care însoţesc convocarea AGA din 27 ianuarie rezultă că Fondul nu are pierderi, deci aparent, condiţia legală este întrunită.

  Şi totuşi există pierderi... Printr-o notă transmisă ASF de Fondul Proprietatea "privind reducerea capitalului social subscris aferentă anului 2016 având ca scop distribuirea de numerar" prin administrator Franklin Templeton se menţionează faptul că, după normele IFRS, Fondul Proprietatea a înregistrat o pierdere contabilă. Principalul factor care ar fi contribuit la înregistrarea pierderii contabile în anul 2015 ar fi fost "modificarea netă negativă nerealizată a valorii juste a participaţiilor clasificate la valoarea justă prin profit sau pierdere, în principal aferentă deţinerii în OMV Petrom, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunilor acestei companii în anul 2015".

  Cred că ASF, fiscul român şi, probabil, şi alte organe de anchetă ar putea să se intereseze de această optimizare fiscală şi chiar să oprească prin opoziţie această operaţiune, dacă are motive să creadă că operatiunea este în neregulă. De altfel, acţiunile dobândite de fondurile speculative care deţin controlul Fondului în anii de dinainte de listarea acestuia la bursă par a fi acumulate de la nişte persoane fizice care, în prezent, sunt acuzate de infracţiuni grave. Mă refer, desigur, la scandaloasele cazuri aflate pe rolul DNA referitoare la traficul practicat cu dosare, titluri de despăgubire şi acţiuni la Fondul Proprietatea şi care au făcut spectacol la tv anul trecut. Reamintesc ce am mai spus în paginele ziarului BURSA: bunurile care sunt rezultatul unor infracţiuni sunt supuse confiscării speciale, adică trec în proprietatea Statului.

  În orice caz, îmi este foarte clar că aceste distribuiri de sume nu sunt în acord cu scopul iniţial al Fondului - acela de despăgubire pentru imobilele naţionalizate.

  În altă ordine de idei, am mai observat nişte mici inadvertenţe în privinţa capitalului Fondului. Spre exemplu, conform documentelor care emană de la Fond, capital subscris înregistrat la Registrul Comerţului este de 10.074.080.745,90 lei, iar capital vărsat înregistrat la registrul comerţului: 9.746.649.630,90 lei. Potrivit prevederilor art. 9 din Legea nr. 31/1990, capitalul social nevărsat la data constituirii se "varsă" în maxim 2 ani de la constituire, iar potrivit prevederilor art. 101 alin. (3) din aceeaşi lege - acţionarii titulari de acţiuni nevărsate în termen nu au drept de vot.

  În schimb, capital social vărsat declarat în convocatorul AGA din 27 ianuarie este de 9.869.265.720,90 lei, iar capital social rezultat din reducerea de capitalul social este de 9.320.973.180,85 lei. Care o fi explicaţia?

  Un amănunt interesant este acela că, în timp ce DNA îi înfunda pe profitorii români ai despăgubirilor de la ANRP (şi bine le făcea), acţiunile emise de Fondul Proprietatea produceau dividende. Fondurile speculative care deţin acum 52% din Fondul Proprietatea cumpăraseră pachete mari de acţiuni de la persoane fizice române (cu evidenta încălcare a legislaţiei americane, care interzice entităţilor rezidente în SUA să intre în afaceri cu persoane fizice suspecte de corupţie), preţul acestor achiziţii nefiind niciodată mai mare de 0,45 lei/acţiune. Acum valoarea nominală a acţiunii este de 0,9 lei pe acţiune. Din discuţiile cu unii actori din piaţă, a rezultat că, în tot timpul care s-a scurs de la începutul formării acţionariatului privat al Fondului Proprietatea (startul fiind dat de înţeleapta decizie a Guvernului Boc de a da administrarea Fondului unei persoane juridice, Franklin Templeton), dividendele totale încasate au dus valoarea netă a acţiunii la 1,25 lei/acţiune, de unde rezultă că, numai din dividend, fondurile speculative au făcut un profit de 0,35 lei/acţiune, la care trebuie adăugat sporul de valoare de piaţă a acţiunii de minim 0,45 lei/acţiune. Un profit cumulat în 5-6 ani de minim 0,8 lei acţiune. În valori absolute, vorbim de valori cuprinse între 4 - 5 miliarde de lei, adică de un miliard de euro, pe puţin.

  Nu ştiu dacă Statul român a încasat vreun impozit pe această sumă. Cel mai probabil, nu, date fiind convenţiile de evitare a dublei impuneri cu SUA şi Mare Britanie.

  E cert, însă, că de aceşti bani nu au beneficiat adevăraţii titulari de despăgubiri - foştii proprietari de imobile naţionalizate. Nici cei care au avut norocul să devină acţionari - undeva în jur de 3000 de persoane - şi, cu atât mai puţin, cei care, cu zecile de mii, au rămas pe dinafara acestui proces de "despăgubire".

  Treptat, treptat, în acest ritm, Fondul Proprietatea se va lichida. Evident, fără a ajunge să îşi atingă menirea iniţială, aceea de vehicul de despăgubire a titularilor. Şi asta e rău.

  Devine clar că Fondul Proprietatea se pregăteşte de apus. Ce altceva poţi spune văzând cum îşi lichidează participaţiile în acţiunile din energie, când îşi răscumpăra acţiunile şi îşi reduce capitalul social? De altfel, profilul însuşi al acţionarilor săi majoritari - fonduri speculative - este exact acesta: investeşti, creşti valoarea acţiunilor, pleci, cu profit de minim 150% în 5 ani.

  Citeşte şi

  Opinia cititorului: 18
  1.   fără titlu
  mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2016, 08:57

  Alo alo, nu-l mai supi pe uncle Sam, vreti mai bine cu Putin ?

  1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
  mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2016, 09:05

  Este vreo diferenta ?

  1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
  mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2016, 09:57

  Da.....Siberia e mai rece decat New York-ul

  1.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
  mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2016, 10:32

  Acuma este ca si la Moscova.

  1.4.   AVOCAT INCHIPUIT (răspuns la opinia nr. 1)
  mesaj trimis de avoct în data de 27.01.2016, 12:19

  Si care e problema ,daca asa hotarasc actionarii ? te bagi tu ca musca in..........calului . Evident fiscul trebuie sa verifice. dar ce spui tu avocatelule e ....ciorna de aruncat la gunoi.

  1.5.   e investitori institutionali si cunoaste legea (răspuns la opinia nr. 1.4)
  mesaj trimis de The Brute în data de 27.01.2016, 21:41

  sau ar trebui. Ia uita te matale cum ASF, pardon FSA, numai in decursul unui an a schimbat modificarea. Si-a dat probabil seama ca riscul e prea mare sau profitul nu suficient de mare. Intreaba´pe domnul Negritoiu....Vei intelege astfel si cum a intrat AStra in insolventa :-)

  2.   fără titlu
  mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2016, 07:43

  Piperea vine de la Moscova ?

  2.1.   duru (răspuns la opinia nr. 2)
  mesaj trimis de gigi în data de 27.01.2016, 12:20

  la ce fata are.........zici ca sta cu spatele.

  2.2.   Mda, (răspuns la opinia nr. 2.1)
  mesaj trimis de catalin în data de 27.01.2016, 14:57

  Am studiat-o si eu. Doi ochi mari, frunte inalta, nas drept, gura mica, fata unui barbat inteligent, daca eram femeie vedeam probabil mai bine si mai mult.

  3.   Mare șmecherie
  mesaj trimis de Cristi C în data de 27.01.2016, 14:07

  Avocatul vorbește despre dublarea cotației de la 0.45 la 0.9 ca și cum ar fi mare lucru, în 5 ani.

  Ei bine, S&P500 a crescut de la 1100 în vara lui 2011, la 2100 în toamna lui 2015. Nu pare un miracol ci se cheamă "bull market". 

  3.1.   piperat (răspuns la opinia nr. 3)
  mesaj trimis de gigi pardon în data de 27.01.2016, 16:15

  DAX 30 chart - 5 ani

  A crescut de la 5000 la 12390 in primavara 2015 

  3.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
  mesaj trimis de Cristi C în data de 27.01.2016, 22:02

  La naiba ... l-am pierdut.... m-am holbat prea mult la americani.

  4.   Articol din ciclul "sa ne bagam in seama"
  mesaj trimis de Radu Mischie în data de 27.01.2016, 17:40

  Domnul Piperea face niste confuzii mari cat casa:

  - daca ai cash, nu inseamna ca ai si profit, ca sa poti da dividende. FP tocmai de asta face rascumpararile astea, ca are prea mult cash si nu are suficient profit cat sa dea dividende 

  - reducerea capitalului social nu se face cum crede dl. Piperea, pe art. 207 alin. 2 lit. b din Legea 31/1990 (adica cu bani dati tuturor actionarilor, proportional), ci pe art. 207 alin. 1 lit. c (adica FP rascumpara actiuni de la actionari si apoi le anuleaza, reducand capitalul social in urma acestei anulari). 

  - FP nu are o pierdere contabila propriu-zisa, ci are o rezerva din reevaluare negativa (pe motiv de Hidroelectrica in insolventa). Deci nu e genul acela de pierdere care impiedica distribuirea de dividende la care se refera dansul.

  Articolul este de tipul "sa ne bagam in seama". O simpla lecturare a documentelor publicate de FP l-ar fi condus pe dl. Piperea la concluziile de mai sus. Dar, deh, cand te pricepi la toate, si la procese colective, si la insolventa, si la nu mai stiu ce, probabil ai impresia ca te pricepi si la piata de capital 

  4.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
  mesaj trimis de dan în data de 27.01.2016, 18:15

  Este profesor de drept comercial, este obligat sa se priceapa, in plus, este foarte destept.

  4.2.   DA DA (răspuns la opinia nr. 4.1)
  mesaj trimis de daniel în data de 27.01.2016, 18:21

  Asa e , e professor de drept intr-o parte , deci ie si distept !

  4.3.   e aproape la fel de imbacil ca moi :-) (răspuns la opinia nr. 4.2)
  mesaj trimis de The Brute în data de 27.01.2016, 21:36

  copy & paste din articolul referitor la micsorarea capitalului social...Although because of this situation there will be no distributable profits according to

  Fund’s 

  2015 

  statutory 

  annual 

  financial statements (prepared under IFRS), 

  the Fund 

  Manager remains committed to ensuring annual cash distributions to the Fund’s 

  sharehold 

  ers, supporting the above

  mentioned cash distribution....nea Sare ii scrie matale lu nea Konieczny sau il rugam pe nea dottore Mobius pentru a ne explica cum se intampla CASH DISTRIBUTION :´-)  

  5.   acest mult cash la un bail in devin al bancii?
  mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2016, 20:59

  Sau acestia daca sunt asa de mari stiu cand crapa vre-o banca?

  5.1.   banca nu crapa, dispare.... (răspuns la opinia nr. 5)
  mesaj trimis de The Brute în data de 27.01.2016, 21:34

  astfel BCR Bucharest a disparut si in locul ei a aparut BCR Chisinau .......Intrebarea este unde au ramas banii:-)

  Articole din aceeaşi secţiune

  Piaţa de Capital

  BVB deschide în scădere
  13 nov. S.I.


  ADVERTORIALCOMUNICAT privind disponibilitatea Raportului Trimestrial la data de 30.09.2018
  13 nov.


  EDIŢIE SPECIALĂParcursul Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti
  13 nov. Mihai Gongoroi


  EDIŢIE SPECIALĂPrezentarea companiei
  13 nov. Valentin M. Ionescu


  SURSE:Mihai Fercală - noul preşedinte al Depozitarului Central
  13 nov. A.I.


  EDIŢIE SPECIALĂ / DE LA LISTARE ŞI PÂNÂ ÎN PREZENTEvoluţie sub preţul din ofertă pentru acţiunile Nuclearelectrica
  13 nov. Andrei Iacomi


  EDIŢIE SPECIALĂ"Distribuţia a 90% din profit nu afectează programul investiţional al Nuclearelectrica"
  13 nov.


  BVBRulaj de numai 16 milioane de lei
  13 nov. Mihai Gongoroi


  Indicii BVB au închis mixt
  12 nov. E.M.


  SURSE:Mihai Fercală este preşedintele Depozitarului Central6
  12 nov. A.I.

  <<
  Back
  Accesează
  versiunea desktop

  Copyright MetaRing © 2003-2018.
  Toate drepturile rezervate.

  Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.