Fondurile europene rămân singura şansă pentru finalizarea Cetăţii Feldioarei

20 mai. 2015 Companii-Afaceri
OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov

Consiliul Judeţean Braşov nu a mai putut să finanţeze decât cu un milion de lei acest proiect, care depăşeşte 15 milioane lei, şi, teoretic, ar fi trebuit finalizat anul viitor 

Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii Feldioara, începute în luna martie 2013, sunt executate doar în proporţie de 30%, din cauza lipsei fondurilor. Grosul banilor au venit de la Consiliului Judeţean, care, până acum, a alocat 4,3 milioane de lei, din cele 15,36 milioane, necesare pentru finalizarea lucrărilor. "Pentru acest an am alocat un milion de lei. Pentru restul sumei necesare finalizării lucrărilor, încercăm să obţinem fonduri europene sau prin alte programe care alocă finanţări pentru obiectivele culturale de o asemenea importanţă", a precizat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman. Teoretic, întreaga cetate ar fi trebuit refăcută până în 2016.

Multe sectoare din vechea fortăreaţă au fost deja reconstruite, făcându-se mai multe intervenţii tehnice de reabilitare. Puţinele fragmente de ziduri din vechea construcţie, mai bine conservate, au fost şi ele refăcute şi consolidate în bună parte. În zonele în care nu existau ziduri s-au construit unele noi, din piatră, care respectă structura şi arhitectura construcţiei. Toate porţiunile exterioare şi spaţiile recuperate şi descoperite din interiorul cetăţii vor fi reconstruite şi reabilitate, astfel încât să fie recompus cât mai exact trecutul cetăţii. Echipa de constructori şi restauratori a lucrat la refacerea cetăţii doar cu materiale speciale, care sunt rezistente la intemperii, dar care sunt şi mai aproape de materialele folosite la construcţia iniţială a cetăţii.

Pentru injectările realizate în zidărie, precum şi pentru realizarea tencuielilor de refacere a suprafeţelor degradate s-a folosit un var hidraulic natural certificat NHL5, produs în Italia cu materie primă extrasă şi prelucrată din Munţii Dolomiţi.

Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Consiliul Judeţean doreşte să includă Feldioara într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Alvogen anunţă că se retrage din Europa de Est
21 apr. D.I.


Rompetrol Rafinare a prelungit un credit de 360 milioane de dolari
20 apr. D.I.


Şantierul Naval Constanţa a încheiat un acord de asociere cu Naval Group din Franţa
20 apr. D.I.


Air France negociază cu salariaţii încheierea grevei
20 apr. D.I.


TRANSGAZ A PIERDUT LICITAŢIAGrecia a acceptat oferta consorţiului condus de Snam pentru DESFA
20 apr. V.D.


ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad de până la 2,6 ori
20 apr.


BOGDAN CHIRIŢOIU:"2018 va fi un an foarte interesant pe zona ajutoarelor de stat"
20 apr. EMILIA OLESCU


STUDIU ESOP CONSULTING:"Birourile cu suprafeţe între 1.000-3.000 mp, cele mai închiriate, în 2017"
20 apr. R.R.


ÎN URMA INVESTIGAŢIEI EFECTUATEConsiliul Concurenţei recomandă reducerea tarifelor la electricitate
20 apr. E.O.


SĂPTĂMÂNA VIITOAREConsiliul Concurenţei va transmite CE opinia sa despre vânzarea Sidex
20 apr. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.