Fondurile europene rămân singura şansă pentru finalizarea Cetăţii Feldioarei

20 mai. 2015 Companii-Afaceri
OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov

Consiliul Judeţean Braşov nu a mai putut să finanţeze decât cu un milion de lei acest proiect, care depăşeşte 15 milioane lei, şi, teoretic, ar fi trebuit finalizat anul viitor 

Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii Feldioara, începute în luna martie 2013, sunt executate doar în proporţie de 30%, din cauza lipsei fondurilor. Grosul banilor au venit de la Consiliului Judeţean, care, până acum, a alocat 4,3 milioane de lei, din cele 15,36 milioane, necesare pentru finalizarea lucrărilor. "Pentru acest an am alocat un milion de lei. Pentru restul sumei necesare finalizării lucrărilor, încercăm să obţinem fonduri europene sau prin alte programe care alocă finanţări pentru obiectivele culturale de o asemenea importanţă", a precizat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman. Teoretic, întreaga cetate ar fi trebuit refăcută până în 2016.

Multe sectoare din vechea fortăreaţă au fost deja reconstruite, făcându-se mai multe intervenţii tehnice de reabilitare. Puţinele fragmente de ziduri din vechea construcţie, mai bine conservate, au fost şi ele refăcute şi consolidate în bună parte. În zonele în care nu existau ziduri s-au construit unele noi, din piatră, care respectă structura şi arhitectura construcţiei. Toate porţiunile exterioare şi spaţiile recuperate şi descoperite din interiorul cetăţii vor fi reconstruite şi reabilitate, astfel încât să fie recompus cât mai exact trecutul cetăţii. Echipa de constructori şi restauratori a lucrat la refacerea cetăţii doar cu materiale speciale, care sunt rezistente la intemperii, dar care sunt şi mai aproape de materialele folosite la construcţia iniţială a cetăţii.

Pentru injectările realizate în zidărie, precum şi pentru realizarea tencuielilor de refacere a suprafeţelor degradate s-a folosit un var hidraulic natural certificat NHL5, produs în Italia cu materie primă extrasă şi prelucrată din Munţii Dolomiţi.

Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Consiliul Judeţean doreşte să includă Feldioara într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Ford opreşte producţia în Spania timp de nouă zile
23 oct. F.B.


BMW a triplat numărul automobilelor rechemate la service
23 oct. R.V.


INACO DESPRE ROMÂNIA: Avem femei educate, dar angajate pe funcţii inferioare
23 oct. F.B.


MINISTRUL AFACERILOR, ŞTEFAN OPREA: Proiectul incubatoarelor de afaceri, în curând în dezbatere publică
23 oct. F.B.


Uber vrea să livreze mâncare cu dronele începând cu 2021
23 oct. V.D.


ÎN POFIDA SCĂDERII CIFREI DE AFACERI ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA:Renault îşi confirmă obiectivele comerciale anuale
23 oct. I.A.


LUCIAN ANGHEL, BCR BPL:"Avem, probabil, cel mai învechit stoc de locuinţe din UE"
23 oct. Mihai Gongoroi


DUPĂ ANI DE AŞTEPTAREReparaţii provizorii la Cazinoul din Constanţa
23 oct.


"Bicicleta solară", invenţie autohtonă
23 oct. O.D.


Transportatorii avertizează în legătură cu schimbările în legislaţia RCA
23 oct. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.