"Formarea" a 55.000 de profesori: 42.000.000 de euro 1

20 nov. 2017 Cultură
O.D.
"Formarea" a 55.000 de profesori: 42.000.000 de euro

Valul schimbărilor din învăţământul autohton a ajuns şi la corpul profesoral, mai exact la formarea acestora şi actualizarea metodelor de predare.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, au semnat săptămâna trecută contractul de finanţare privind derularea proiectului strategic "Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi" (CRED). Proiectul, al cărui obiectiv este abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice din învăţământul primar şi gimnazial, se va derula în perioada 2017-2021 şi are un buget de aproximativ 42 milioane de euro. Pentru a asigura acoperire naţională, CRED beneficiază de un parteneriat activ la nivel local: 3 inspectorate şcolare judeţene (Bihor, Iaşi şi Bucureşti) şi 8 Case ale Corpului Didactic (Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman şi Timiş). Pentru desfăşurarea activităţilor de formare vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate judeţele şi în Capitală. Numărul total de ore de formare la nivel naţional este de 330.000, implicând aportul a 900 de formatori. Toţi cei 55.000 de participanţi la cursurile de formare vor primi o subvenţie în cuantum de 600 de lei. Suplimentar, pentru cadrele didactice generatoare de bune practici vor fi acordate 150 de premii.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop crede că proiectul va duce la creşterea nivelului de predare: "Este un proiect ambiţios şi absolut necesar pentru sistemul de învăţământ din România, întrucât a fost aprobat un nou curriculum atât pentru învăţământul primar, cât şi pentru cel gimnazial, acesta din urmă fiind în curs de implementare. Proiectul atinge toate elementele necesare formării pentru un act de predare de calitate din perspectiva profesorului".

Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene a mai oferit şi o altă veste legată de finanţarea învăţământului: "Veştile bune pentru finanţarea sectorului de educaţie urmează şi în luna decembrie, când Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene va lansa finanţări de peste 370 milioane de euro, cu accent pe burse doctorale, a doua şansă pentru tineri şi acordarea de subvenţii pentru studenţii din categoriile dezavantajate".

Conform Ministerului Educaţiei, proiectul "Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi" reprezintă o intervenţie sistemică destinată prevenirii fenomenului de părăsire timpurie a şcolii prin măsuri care să susţină aplicarea inovativă şi sustenabilă a noului curriculum naţional şi creşterea accesului la experienţe de învăţare de calitate ale elevilor din învăţământul primar şi gimnazial. În acelaşi context, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar şi gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaţionale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor şi cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaţionale deschise, cât şi pe o platformă online.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de Vanat în data de 20.11.2017, 09:59

Prostii! Bani irositi. La cursurile astea ar trebui sa mearga in primul rand personalul din Ministerul Educatiei care are ore la scolile din Bucuresti si pe care nu le onoreaza invocand diferite motive (in special sedintele la minister). Cei din minster lipsesc de la ore, dar banii ii incaseaza pentru orele tinute de profesori in locul lor. In loc sa se ocupe de problemele din invatamant cei din minister incaseaza bani pe spinarea profesorilor!

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Schismă religioasă cu iz geopolitic!2
18 oct. Octavian Dan


"Fărâmiţarea ortodoxiei continuă"2
18 oct.


"Bani de liceu", 31 milioane euro din fonduri europene
17 oct. O.D.


Ironia sorţii: un manual de Geografie, premiat la un târg internaţional
15 oct. O.D.


LUPTA CU ABANDONUL ŞCOLARRechizite şi ghiozdane de 17.000.000 de lei pentru 360.000 de elevi1
15 oct. OCTAVIAN DAN


Deschideri noi, discursuri vechi
02 oct. O.D.


Săptămâna Nobel: cele mai râvnite premii se acordă la Stockholm
02 oct. O.D.


OAR Bucureşti aniversează Ziua Mondială a Arhitecturii
01 oct. F.S.


MINISTRUL NATALIA INTOTERO LANSEAZĂ OFICIAL: Platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni
01 oct. T.C.


Tichie de mărgăritar: wireless de 210 milioane de lei în şcoli
01 oct. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.